Τρεις χρυσούς «Λέοντες» θα δώσει φέτος η Βενετία

Τρεις χρυσούς «Λέοντες» θα δώσει φέτος η Βενετία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόστρα της Βενετίας, το αρχαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης, ανανεώνεται. Ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, διευθυντής του φεστιβάλ, διαβεβαιώνει ότι οι κριτικοί και οι σινεφίλ που θα κατακλύσουν το Λίντο ανάμεσα στις 29 Αυγούστου και τις 8 Σεπτεμβρίου θα δουν έκπληκτοι μια σειρά από καινοτομίες που σκοπό έχουν να φρεσκάρουν το γηρασμένο πρόσωπο του φεστιβάλ. Πρώτα απ’ όλα, φέτος, θα υπάρχουν δύο διαγωνιστικά τμήματα. Εκτός από το παραδοσιακό τμήμα των διαγωνιζόμενων ταινιών, που φέτος θα έχει τίτλο «Βενετία 58», όπου θα προβληθούν περίπου 20 ταινίες με έπαθλο τον Χρυσό Λέοντα, διαγωνιστικό χαρακτήρα θα έχει και το τμήμα «Σύγχρονος Κινηματογράφος», στο οποίο 25 ή 27 ταινίες θα διαγωνιστούν για τον «Λέοντα της Χρονιάς». Ενα τρίτο βραβείο, που κάθε χρόνο δινόταν σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, βαπτίζεται από φέτος σε «Λέοντα του Μέλλοντος».

Προσαρμογή

Για ποιο λόγο όλα αυτά τα νέα βραβεία; «Ο κινηματογράφος αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και αντιληφθήκαμε ότι και η Βενετία έπρεπε να προσαρμοσθεί σε αυτές τις αλλαγές με ανάλογο τρόπο. Επρεπε να παρέμβω στη δομή και στη φιλοσοφία του φεστιβάλ για να το κάνουμε περισσότερο ευέλικτο και λειτουργικό», τονίζει ο Μπαρμπέρα. «Εως τώρα το μη διαγωνιστικό τμήμα έμοιαζε λίγο παρωχημένο, οι κριτικοί του έδιναν λίγη σημασία και αυτό ήταν κρίμα. Τώρα, δημιουργώντας δύο διαγωνιστικά τμήματα καταφέρνουμε να αποσυμφορήσουμε τον χώρο και να διασπείρουμε τον κόσμο σε παράλληλες προβολές ίσης σημασίας. Ετσι, αποφεύγουμε τον υπερβολικό συνωστισμό των κριτικών, που συνοδευόταν και από ξεσπάσματα υστερίας, ενώ επίσης αυξάνουμε τη θέαση πολλών ακόμη ταινιών, τις οποίες κανείς δεν θα παρακολουθούσε αν δεν ήταν ενταγμένες σε διαγωνιστικό τμήμα».

Κάθε τμήμα θα ασχολείται με ένα διαφορετικό είδος ταινιών. Στη «Βενετία 58» θα διαγωνιστούν, όπως πάντα, οι ταινίες των μετρ και στον «Σύγχρονο Κινηματογράφο» θα προβάλλονται ταινίες πιο εμπορικές. «Δεν θα υπάρχουν όμως στεγανά», λέει ο Μπαρμπέρα. «Στη Βενετία 58 θα υπάρχουν και ταινίες νέων σκηνοθετών όπως και στον Σύγχρονο Κινηματογράφο θα προβάλλονται και ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, γιατί πολλές φορές αγαπούν να αφηγούνται ιστορίες ενός πολύ συγκεκριμένου είδους».

Θα υπάρξουν επίσης αφιερώματα σε Ευρωπαίους σκηνοθέτες και δεν θα λείψουν και προβολές πειραματικού κινηματογράφου, που συμβάλλουν σε μια πιο χαλαρή ερμηνεία του παραδοσιακού εμβλήματος του Λέοντος.

Ο Τζόελ Σίλβερ ήταν ο παραγωγός του «Matrix» και σε συγγενική κατεύθυνση οδηγεί το τεχνο-θρίλερ «Κωδικός: Swordfish», με σκηνοθέτη τον Ντόμινικ Σένα. Με γενναία έκπτωση όσον αφορά τη συνέπεια του σεναρίου και με υπερφόρτωση της στιλπνής, στιλάτης επιφάνειας. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα εφέ εκρήγνυνται σαν διάττοντες πύραυλοι και οι σκηνές όσο και τα πρόσωπα γίνονται εξωφρενικά διφορούμενα. Οποια «μοντερνιά» και «μόδα» μπορείς να φανταστείς, ό,τι τρικ και «κολπάκι» έχεις συναντήσει σε ανάλογα θρίλερ, συνωθούνται εδώ, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σαν γροθιές στο στομάχι. Ανάλογες εικόνες, μοντάζ και βία ποταμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή