ΑΤΖΕΝΤΑ

Ομιλία του ακαδημαϊκού Κώστα Κωστή στο ΕΛΙΑΜΕΠ: Εχουμε φτιάξει μία χώρα που ζει από τις σάρκες της

Ομιλία του ακαδημαϊκού Κώστα Κωστή στο ΕΛΙΑΜΕΠ: Εχουμε φτιάξει μία χώρα που ζει από τις σάρκες της

Ένα «ιστορικό ταξίδι» στην ελληνική οικονομία του 20ου και 21ου αιώνα, μέσα από μία αντικειμενική και νηφάλια ανάλυση γεγονότων, αριθμών και σύγχρονων πολιτικοοικονομικών τάσεων πραγματοποίησε ο συγγραφέας και Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Κωστής, στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάλεξης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής για το 2019.

Στην ομιλία του με θέμα: «Ο Πλούτος της Ελλάδας. Σκέψεις για την ελληνική οικονομία του 20ου και 21ου αιώνα» ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, αφού σκιαγράφησε συνθήκες και συγκυρίες που βοήθησαν τη χώρα μας στο να καταφέρει να ξεπεράσει τις καταστροφικές συνέπειες δύο παγκοσμίων και ενός εμφυλίου πολέμου, περιέγραψε τις κρίσιμες παραμέτρους που συνέβαλαν στην ευρωπαϊκή της πορεία, φθάνοντας τελικά στο σήμερα, στο οποίο, όπως είπε, «φθάσαμε χωρίς να έχουμε μάθει τίποτα από το παρελθόν».

Ο κ. Κωστής μίλησε για την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του ασφαλιστικού και εκπαιδευτικού συστήματος, την αλλαγή στο οικονομικό υπόδειγμα, αλλά και την προώθηση μέτρων πολιτικής για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, εκτιμώντας πως δίχως τις αναγκαίες αυτές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα είναι μαθηματικώς βέβαιο πως θα μένει όλο και περισσότερο πίσω από τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, ακόμη και εκείνα που μέχρι πριν λίγα χρόνια παρουσίαζαν πολύ απογοητευτικότερους οικονομικούς δείκτες.

Ομιλία του ακαδημαϊκού Κώστα Κωστή στο ΕΛΙΑΜΕΠ: Εχουμε φτιάξει μία χώρα που ζει από τις σάρκες της-1

«Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό», εκτίμησε παράλληλα ο ίδιος, επισημαίνοντας μάλιστα πως «το πολιτικό σύστημα – που ήταν και εκείνο που οδήγησε την χώρα στην κρίση- δεν είναι ακόμη και σήμερα σε θέση να την κάνει να ανασάνει» αφού δύσκολα μπορεί να αυτοσχηματιστεί προς ένα μοντέλο που θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Όπως ο ίδιος άλλωστε τόνισε: «Έχουμε φτιάξει μία χώρα που ζει από τις σάρκες της», μία χώρα που δεν φροντίζει για το μέλλον της και που αναπαράγει τη διαγενεακή ανισότητα. Γι’ αυτό, τόνισε ο κ. Κωστής, «Πρέπει κάτι να γίνει. Για να γίνει όμως αυτό το κάτι θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο. Κάτι που κατά τη γνώμη μου αποφεύγουμε».

Ομιλία του ακαδημαϊκού Κώστα Κωστή στο ΕΛΙΑΜΕΠ: Εχουμε φτιάξει μία χώρα που ζει από τις σάρκες της-2

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομιλία του κ. Κωστή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ο πλούτος της Ελλάδας: Η ελληνική οικονομία από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι σήμερα» παρακολουθεί την οικονομική πορεία της χώρας μέσω της διαρκώς μεταβαλλόμενης διασύνδεσης ενός διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο επιβάλλει μία σειρά από κανόνες που συνήθως δεν είναι δυνατόν να παραβιαστούν ατιμωρητί από μία οικονομία, και εγχώριων παραγόντων όπως η αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής, αλλά και των κρατικών επιλογών ως θεμελιώδους μηχανισμού που διαμορφώνει τους κανόνες του παιχνιδιού, επομένως καθορίζει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το επιτυχές ή όχι της δράσης των οικονομικών μονάδων.