ΑΤΖΕΝΤΑ

Πολεμικό Μουσείο: Για την ελευθερία και τη μνήμη

Πολεμικό Μουσείο: Για την ελευθερία και τη μνήμη

«Αγώνας  και πάθη – οι Πολωνοί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, με αφορμή την 80ή επέτειο από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την επίθεση των χιτλερικών δυνάμεων κατά της Πολωνίας.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί ομάδα ιστορικών του Μουσείου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Γκντανσκ για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας.  Το μουσείο ιδρύθηκε το 2017 και από την ημέρα που άνοιξε τις πύλες του μετράει πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Ο σκοπός των επιμελητών της έκθεσης είναι να αναδείξουν τις διάφορες μορφές αγώνα του πολωνικού λαού προς τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα. Η Πολωνία, ως πρώτη χώρα στην οποία εισέβαλαν οι ναζί, αντιστάθηκε στο Γ΄ Ράιχ και στην πραγματικότητα ποτέ δεν συνθηκολόγησε. «Η ελευθερία είναι η ανώτατη αξία, και η μνήμη της τραγωδίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί το κοινό μας καθήκον και εκφράζει τον σεβασμό μας στις θυσίες των προγόνων μας. Αυτό είναι και το κύριο μήνυμα της έκθεσης», σημειώνει ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Tomasz Wiśniewski. 

Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Ριζάρη 2.