Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Και το «Σχολείον» μάς υποδέχεται ξανά…

Ενα ιστορικό έργο σ’ έναν υπέροχο χώρο. Το Εθνικό Θέατρο, που μέχρι το 2027 θα διαχειρίζεται το «Σχολείον» που έστησε στην οδό Πειραιώς 52 η Ειρήνη Παπά, παρουσιάζει στο χτιστό θεατράκι του χώρου το έργο «Fantastico – Τα δημιουργημένα συμφέροντα» του Χαθίντο Μπεναβέντε σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Ενα έργο που ανέβηκε πρώτη φορά στη Μαδρίτη το 1907 και ο συγγραφέας του χαρακτηρίζει «κωμωδία ανδρεικέλων». Τα «ανδρείκελα» του Μπεναβέντε εκφράζουν ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις και αιώνιες αλήθειες. Το έργο είχε παρουσιαστεί για μία και μόνη φορά στην Ελλάδα, στο Εθνικό Θέατρο, το 1939 σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη και μετάφραση Παντελή Πρεβελάκη, την ίδια που χρησιμοποιεί και σήμερα ο Σωτήρης Χατζάκης.

Η παράσταση θα παίζεται μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, με διακοπή μόνο την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ και κάθε Τετάρτη η είσοδος είναι δωρεάν για ανέργους. Τις υπόλοιπες μέρες οι άνεργοι πληρώνουν 5 ευρώ είσοδο.

Το Εθνικό Θέατρο θα αξιοποιήσει τον χώρο όχι μόνο ως θερινή σκηνή του, αλλά θα στεγάσει εκεί και άλλες δραστηριότητες, εκπαιδευτικές και θεατρικές.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ταινίες σε αυλή με θέα την Ακρόπολη

Δεν φύγατε ακόμα για διακοπές; Η πόλη έχει προτάσεις ψυχαγωγίας. Για τρίτη χρονιά λειτουργεί, στον υπέροχο κήπο του κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (που είναι πλέον πεντακάθαρο από τα γκράφιτι και αναδεικνύει την αρχοντιά του) θερινό σινεμά. Πέρα από την ταινία, αποζημίωση είναι και ο τόπος όπου βρίσκεται το κτίριο: στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Ερμού, με φόντο την Ακρόπολη.

Τις Τρίτες η Ντέπυ Βρεττού παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Crossed Lives» του Σπύρου Τέσκου, ενώ για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η προβολή της ταινίας «Οι διαβολογυναίκες» του Ανρί Ζ. Κλουζό, παραγωγή του 1955. Η είσοδος είναι ελεύθερη με ώρα έναρξης τις 9 το βράδυ.

ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ

«Βάτραχοι» στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Είναι για πολλούς από τις πιο γοητευτικές και διεισδυτικές κωμωδίες του Αριστοφάνη. Η δεύτερη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου για την Επίδαυρο φέτος είναι οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία, μετάφραση και απόδοση Γιάννη Κακλέα, κι απόψε παρουσιάζεται η δεύτερη παράσταση στο αρχαίο θέατρο στην Αργολίδα.

Η πρώτη παρουσίαση από το Εθνικό Θέατρο αυτής της γοητευτικής κωμωδίας «που συναντάει την τραγωδία», όπως λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης, έγινε το 1959, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Στη φετινή παράσταση παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Εβελίνα Παπούλια, Λαέρτης Μαλκότσης και πολλοί άλλοι. Στον ρόλο του Αισχύλου -τον οποίο συναντά ο θεός Διόνυσος στην κάθοδό του στον Αδη για να ξαναφέρει τον Ευριπίδη- ο Γιάννης Ζουγανέλης. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος και τα σκηνικά ο Μανόλης Παντελιδάκης.

ΡΟΚ

Συναυλία

Η πολυαναμενόμενη συναυλία των Placebo την Παρασκευή (8/8) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους, οι πρωτοπόροι του εναλλακτικού ροκ θα ερμηνεύσουν κομμάτια από το τελευταίο τους άλμπουμ.

​​Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 42, τηλ. 210-36.08.366.

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Βάκχες

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο (8, 9/8) οι «Βάκχες» του Ευριπίδη από το Θέατρο Δωματίου της Αντζελας Μπρούσκου.

​​Εναρξη 9 μ.μ.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

«Μικρή πατρίδα»

Μετά τον κύκλο συναυλιών τον χειμώνα σε Κύπρο και Ελλάδα, ο Γιώργος Νταλάρας με τον Γιώργο Ανδρέου βρίσκονται σε καλοκαιρινή περιοδεία με τίτλο «Μικρή Πατρίδα, τραγούδια από καρδιάς», σε ανάμνηση της πρώτης τους συνεργασίας. Την Πέμπτη θα βρίσκονται στις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας (Green Theatre).

​​Εναρξη 9.30 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ

«Αλλιώς» στην Αίγινα

Δεκαεπτά έργα φιλοτεχνημένα από κοινού από τη φωτογράφο Λίλα Σωτηρίου και τον ζωγράφο Ανδρέα Γεωργιάδη συνθέτουν την έκθεση «Αλλιώς», που εγκαινιάζεται σήμερα (8.30 μ.μ.) στην αίθουσα «Εγινα-Αίγινα» (Αιακού 23, Αίγινα). Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν για το άλμπουμ «Αλλιώς» της Δήμητρας Γαλάνη και του Παρασκευά Καρασούλου.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Περιήγηση

Στο Αμφιάρειο διοργανώνουν αύριο περιήγηση η Monumenta και το Διάζωμα με τη συνεργασία της B΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και των συλλόγων Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου.

​​Στις 11 π.μ. Ωρωπός,

πληροφορίες στο τηλ. 6973308857.

ΕΚΘΕΣΗ

Στη Σαντορίνη

Στο Πνευματικό Κέντρο του Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη παρουσιάζεται από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης η έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης-Λάμπρος Ορφανός. Χαλκογραφίες. Οι δύο φίλοι συνομιλούν».

​​Εως τις 23 Αυγούστου.

Φηρά Σαντορίνης.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Φεστιβάλ νέων

Νέοι μουσικοί από όλο τον κόσμο συναντιούνται στο Αρχαίο Θέατρο του λιμανιού του Πυθαγορείου Σάμου για το Samos Young Artists Festival που ξεκινάει την Πέμπτη (7/8).

​​Εναρξη με υπότροφους του Manhattan School of Music (8.30 μ.μ.).

ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρική παράσταση

Μία από τις πιο συγκινητικές παραστάσεις της χρονιάς «Η ζωή μπροστά σου» με την Αννα Βαγενά και τον Ιμπραήμ Χασάν παρουσιάζεται απόψε στο Αμφιθέατρο Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης.

​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή