Νέα σειρά της «Κ» με προσωπικότητες που σφράγισαν την ιστορία του τόπου μας

Νέα σειρά της «Κ» με προσωπικότητες που σφράγισαν την ιστορία του τόπου μας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περικλής, Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Ιουστινιανός, Ρήγας Βελεστινλής, Κολοκοτρώνης, Καποδίστριας, Τρικούπης, Βενιζέλος, Μεταξάς: η νέα σειρά εκδόσεων που προσφέρει η εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τόμους αφιερωμένους στη ζωή και το έργο μεγάλων προσωπικοτήτων που σφράγισαν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις ιδέες και τους θεσμούς του τόπου μας. Η σειρά συνδυάζει πρωτότυπα κείμενα που υπογράφονται από καταξιωμένους καθηγητές και ερευνητές πανεπιστημίων ή ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και μεταφράσεις ή επανεκδόσεις έργων που εξέδωσαν το Cambridge University Press, η Βουλή των Ελλήνων κ.ά. Συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση, φωτογραφίες, πίνακες, γκραβούρες, εκθέματα μουσείων, χαρακτικά, γλυπτά, φωτογραφίες εποχής, πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Οι εικόνες εμπλουτίζουν το κείμενο και «ταξιδεύουν» τον αναγνώστη στην εποχή που περιγράφει κάθε τόμος.

«Οι ηγέτες προπορεύονται και οδηγούν. Οι αγαθοί οδηγούν τους λαούς που τους ακολουθούν σε επιτυχίες, σε νίκες, ακόμα και σε θριάμβους. Οι κακοί, σε αποτυχίες και καταστροφές», γράφει ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος της σειράς. «Οι περισσότεροι ηγέτες έχουν μεικτό “μητρώο”, που περιλαμβάνει μεγάλες και μικρές στιγμές. Η αναζήτηση της σειράς αυτής των Ελλήνων ηγετών περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλο το φάσμα της ιστορίας των Ελλήνων, από την αρχαία έως τη νεότερη εποχή. Η νέα Ελλάδα έχει ασφαλώς τη μερίδα του λέοντος, ίσως γιατί παραδόξως είναι η λιγότερο γνωστή. Το σχολείο άφησε περισσότερα κενά στη νεότερη από ό,τι στην αρχαία ιστορία. Η κοινή πάντως αντίληψη, που συστηματικά διαμόρφωσε ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, είναι η ενότητα της ιστορίας μας μέσα στον χρόνο».

Η σειρά εγκαινιάζεται με τον τόμο για τον Περικλή την Κυριακή 5 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή