Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

«Αννα Καρένινα», αντισυμβατικό χορόδραμα

Ο ιστορικός θίασος Βαχτάνγκοφ της Μόσχας έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει μία πρωτοποριακή εκδοχή ενός κλασικού έργου. Το χορόδραμα «Αννα Καρένινα» φέρει την υπογραφή της βραβευμένης χορογράφου, σκηνοθέτιδος και θεατρικής συγγραφέως Angelica Cholinais, που, με αφετηρία το εμβληματικό μυθιστόρημα του Τολστόι, δημιούργησε μία παράσταση με έμφαση στην κίνηση των σωμάτων. Η θαρραλέα, παθιασμένη και αυτοκαταστροφική ηρωίδα του μεγάλου συγγραφέα προσεγγίζεται ως μία αντισυμβατική γυναίκα, που έρχεται αντιμέτωπη με τις αισθητικές και τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής της.

«Για μένα, το ηθικό δίδαγμα του μυθιστορήματος είναι ότι μια γυναίκα δεν υποχρεούται να παραμένει υποχείριο της αρσενικής ματαιοδοξίας», αναφέρει η χορογράφος. Η παράσταση επενδύεται με τη μουσική του Ρώσου συνθέτη Alfred Schnittke. Το θέατρο Βαχτάνγκοφ ιδρύθηκε το 1911 από τον σκηνοθέτη Ευγένι Βαχτάνγκοφ, μαθητή του Στανισλάφσκι, και πήρε το όνομα του ιδρυτή του το 1926. Γεννημένη στη Λιθουανία το 1970, η Angelica Cholinais συνεργάζεται με τον ρωσικό θίασο από το 2008. Παράλληλα, διδάσκει στη Μουσική και Θεατρική Ακαδημία της Λιθουανίας και ηγείται του Χοροθεάτρου Cholinais, που ίδρυσε πριν από 15 χρόνια.

​​

Παρασκευή 16 έως Κυριακή 18 Ιανουαρίου, στο θέατρο Badminton.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ενη Κούκουλα, «Η φωνή των πραγμάτων»

Ως αντίποδας στην αντίληψη του «όλοι είμαστε φωτογράφοι» έρχεται η έκθεση φωτογραφίας της Ενης Κούκουλα να θέσει καίρια ερωτήματα για τη φύση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, αλλά και να δώσει απαντήσεις. Η νέα ατομική της έκθεση με τίτλο «Η φωνή των πραγμάτων» παρουσιάζεται στον «Ιανό» (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Αρκτου και την επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού) και ορίζει θραύσματα από την αυτόφωτη, φωτογραφική της θέαση στον κόσμο. Η Ενη Κούκουλα είναι η φωτογράφος του ελάσσονος, το οποίο αποσπά και το αναγνωρίζει ως αυτόνομη αξία παραδίδοντάς το διυλισμένο σε μια χοάνη χρόνου. Η εικαστική οργάνωση της φωτογραφίας της υπονοεί τεθλασμένες αναφορές στον φλαμανδικό 17ο αιώνα ή στους Κεντροευρωπαίους του Μεσοπολέμου. Είναι ένας μοχλός ανάγνωσης του κόσμου. Αισθητικά άρτιος. ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

​​Ιανός, Σταδίου 24.

Εως 31/1.

ΕΚΘΕΣΗ

Φόρος τιμής στον Δήμο Σκουλάκη

Tιμητική έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Σκουλάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο μήνα, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στην αίθουσα Περί Τεχνών Καρτέρης. Η μικρή αναδρομική έκθεση περιλαμβάνει περίπου 15 αντιπροσωπευτικά έργα, φιλοτεχνημένα από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Κεντρικό θέμα στη δουλειά του καλλιτέχνη υπήρξε ανέκαθεν ο άνθρωπος, έμμεσα ή άμεσα. Γεννημένος στην Αθήνα το 1939, ο Δημοσθένης Σκουλάκης σπούδασε ζωγραφική δίπλα στον Σπύρο Παπαλουκά και τον Φώτη Κόντογλου, ενώ λίγο αργότερα φοίτησε στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Γιώργο Μαυροΐδη και τον Γιάννη Μόραλη. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, τη γελοιογραφία, τη σκηνογραφία, τη διαφήμιση και την πολιτική μέχρι το 1984 και έκτοτε είχε αφοσιωθεί αποκλειστικά στη ζωγραφική, συχνά αντλώντας έμπνευση από τα ταξίδια του και την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα.

​​Ηροδότου 5, Κολωνάκι.

Διάρκεια: έως τις 7 Φεβρουαρίου.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

«Master and Man»

To χοροθεατρικό έργο «Μaster and Man» της Αμάλια Μπένετ, βασισμένο στη νουβέλα του Τολστόι «Αφέντης και δούλος», κάνει πρεμιέρα μεθαύριο στο θέατρο «Πόρτα». Τη μουσική επιμέλεια και τις πρωτότυπες συνθέσεις υπογράφει ο Αγγελος Τριανταφύλλου. Ερμηνεύουν οι Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Φοίβος Ριμένας και Νίκη Χαζιράκη. Συμμετέχουν δευτεροετείς φοιτητές της Δραματικής Σχολης του Ωδείου Αθηνών.

​Λεωφ. Μεσογείων 59. Δευτέρα στις 9.15 μ.μ.

CF COMPANY

Ελληνικό graphic design

Στη σειρά  των αρχιτεκτονικών διαλέξεων της CFCompany, ο Δημήτρης Φακίνος θα μιλήσει με θέμα την «Οπτική Επικοινωνία στην Αθήνα, μια βόλτα στη γραφιστική σκηνή της πόλης», στον χώρο εκδηλώσεων «Εβδομος» (Καρ. Σερβίας 4), την Τετάρτη 14/1, 7.30 μ.μ. Κρατήσεις τηλ. 210-92.29.467, 10 π.μ. – 2 μ.μ.

ΣΤΕΓΗ

«H Aφιξη»

Μια πρωτότυπη παράσταση θεάτρου, χορού, μουσικής, φωτογραφίας και βωβού κινηματογράφου παρουσιάζεται από αύριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε σκηνοθεσία, χορογραφία και δραματουργία της Ζωής Χατζηαντωνίου. Η «Αφιξη» αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα που αναγκάζεται να μεταναστεύσει σε έναν μακρινό τόπο με παράξενα πλάσματα.

​​Για παιδιά από εννέα ετών, εφήβους και ενηλίκους. Την Κυριακή στις 6 μ.μ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Mάρκος Μπλάτσιος

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Μπλάτσιου με τίτλο «Key» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ. στην γκαλερί Genesis, στο Κολωνάκι.

​​Χάρητος 35.

Εως 7 Φεβρουαρίου.

ΟΜΠΟΕ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ

Στο φουαγιέ της Λυρικής

Εργα για όμποε και πιάνο της περιόδου 1935-1939 θα ερμηνεύσουν αύριο στο φουαγιέ του θεάτρου «Ολύμπια» ο σολίστ του όμποε Σπύρος Κοντός και η πιανίστρια Λητώ Θώμου, δύο καλλιτέχνες με διεθνή αναγνώριση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Μπέντζαμιν Μπρίτεν, Δημήτρη Δραγατάκη κ.ά. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Απογεύματα στο φουαγιέ» που θα πραγματοποιούνται την πρώτη και την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα.

​​Κυριακή 11/1, 6 μ.μ.

Ακαδημίας 59-61.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Λίντερ στο Μέγαρο

Το «Χειμωνιάτικο ταξίδι», κύκλος λίντερ του Σούμπερτ, θα ερμηνεύσει την Τετάρτη (14/1) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο διάσημος Ελληνας λυρικός τραγουδιστής Δημήτρης Τηλιακός, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του ως Ριγκολέτο στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας. Θα τον συνοδεύσει στο πιάνο ο Βασίλης Βαρβαρέσος. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Τίτος Γουβέλης.

​​Τετάρτη 14/1, 8.30 μ.μ. Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή