Επιλογές της εβδομάδας : Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας : Αθήνα

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

H αποθέωση του τοπίου διά χειρός Τέτση

Η πιο πρόσφατη δουλειά του σπουδαίου μας ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση εξερευνάται μέσα από την έκθεση «Π. Τέτσης: Η αποθέωση του τοπίου. Ζωγραφική 2010-2014», η οποία παρουσιάζεται από το Ιδρυμα Θεοχαράκη. Δεδομένου ότι πρόκειται για νέα έργα τα οποία δεν έχουν εκτεθεί αλλού, η έκθεση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι μνημειακών διαστάσεων πίνακες, ελαιογραφίες και σε σινική μελάνη, αποκαλύπτουν τη δύναμη των προσωπικών μορφοπλαστικών κατακτήσεων του καλλιτέχνη, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα γραφόμενα της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, στον κατάλογο της έκθεσης «Τα τελευταία έργα του Παναγιώτη Τέτση φέρνουν αυθόρμητα στη μνήμη περιγραφές του Παπαδιαμάντη, στίχους του Κάλβου, του Σεφέρη, του Ελύτη. Γιατί και ο ζωγράφος, όπως ο Ζακύνθιος ποιητής, πλέκει δοξαστικό και τραχύ ύμνο στα «καυχήματα των θαυμασίων σκοπέλων (Σπετζίας, Υδρας, Ψαρών)» και ιδιαίτερα βέβαια στις φίλιες και γνώριμες ακτές της ένδοξης πατρίδας του, της Υδρας». Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς από την πλευρά του τονίζει: «Οι 27 πίνακες που πρωτοπαρουσιάζονται στο Iδρυμα Θεοχαράκη αποκαλύπτουν τα νέα αισθητικά στοιχεία ενός έργου που αντιστρατεύεται το άγνωστο, το άπειρο και το χάος. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

​​Τετάρτη 6/5, 8 μ.μ.

Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ο κόσμος του χορού στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ

Εναρξη την Πέμπτη (7/5) για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας «Arc for Dance» στο Σύγχρονο Θέατρο. Το φεστιβάλ που παρουσιάζεται με επιτυχία εδώ και μερικά χρόνια βασίζεται στην πλατφόρμα Aerowaves και αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία της χορογράφου-καθηγήτριας Φρόσως Τρούσσα.

Φέτος, στο τετραήμερο από τις 7 έως τις 10 του μήνα, φιλοξενούνται ομάδες χορού από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Θα δούμε έργα καλλιτεχνών από τη Δανία, τη Βραζιλία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Τσεχία, τη Γαλλία. Ο βασικός κορμός των παραστάσεων απαρτίζεται από τρία μέρη. Ενα μέρος είναι οι παραστάσεις που επιλέχθηκαν από το δίκτυο Aerowaves, ένα δεύτερο είναι οι ανεξάρτητες χορογραφικές επιλογές και το τρίτο απαρτίζεται από τις ελληνικές παρουσίες.

​​Εναρξη παραστάσεων καθημερινά

στις 8.30 μ.μ. Ευμολπιδών 45, Γκάζι,

τηλ. 210 5230582

SKROW

«Νεκρός ταξιδιώτης» από τον Αρη Τρουπάκη

Πρεμιέρα απόψε για το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Νεκρός ταξιδιώτης», που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Skrow σε σκηνοθεσία του Αρη Τρουπάκη. Πρωταγωνιστούν μαζί με τον σκηνοθέτη η Δέσποινα Κούρτη και ο μουσικός Αλέξης Κωτσόπουλος. Δύο αδέρφια ναυαγούν με τη βάρκα τους μίλια μακριά απ’ το νησί τους. Ο μικρός σώζεται, ο μεγάλος όχι. Οταν ύστερα από δέκα ημέρες επιστρέφει ο διασωθείς στον τόπο του, την ίδια μέρα η θάλασσα ξεβράζει στο νησί το πτώμα του αδερφού του. Ενα μυστήριο πλέκεται γύρω από αυτό το παράδοξο γεγονός.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Θοδωρή Χρυσικού. Η μουσική είναι του συγκροτήματος Παράξενες Μέρες.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 31 Μαΐου.

​​Κάθε Σάββατο στις 9.15 μ.μ. Κυριακές στις 7 και 9.15 μ.μ.

Γενική είσοδος 10 ευρώ (μειωμένο 8 ευρώ, φοιτητικό 5 ευρώ).

Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7235842

GAZARTE

«Ο ήχος της ανακύκλωσης»

Το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών της ΚΟΑ «Metallon» συμπράττει με τον πολυοργανίστα Παναγιώτη Στέφο, o oποίος κατασκευάζει πρωτότυπα μουσικά όργανα χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα, όπως πριόνια, καλαμάκια, σκούπες, στο Gazarte.

​​Βουτάδων 32-34.

Τη Δευτέρα 4/5 στις 9 μ.μ.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Παλαιολιθική Λέσβος

Για τις «Ανθρωπίδες της Μέσης Πλειστόκαινου στην Ελλάδα» με άξονα την αρχαιολογική έρευνα στα Ροδαφνίδια της Λέσβου θα μιλήσει η Νένα Γαλανίδου, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη Δευτέρα 4 Μαΐου στη Βρετανική Σχολή στην Αθήνα (Σουηδίας 52).

​​Στις 7 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ

Θεατρικό βαγόνι

Συναυλία τζαζ δίνουν την ερχόμενη Παρασκευή 8/5 στο Θεατρικό Βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ οι Broken Fingers, το αθηναϊκό τζαζ κουαρτέτο με ρεπερτόριο βασισμένο σε συνθέσεις του κιθαρίστα Γιώργου Δασκαλάκη.

​​9.30 μ.μ. Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως

ETAGE LITTERAIRE

Φωτογραφία

Εγκαίνια την ερχόμενη Παρασκευή 8 του μηνός για την έκθεση φωτογραφίας του Μάρκου Δολοπίκου «Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα», στο Etage Litteraire. Η έκθεση επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την παρουσίασή της στο Λονδίνο.

​​Ωρα έναρξης εγκαινίων στις 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Κολοκοτρώνη 59β (στοά Κουρτάκη, 1ος όροφος)

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Oπερα τσέπης

Τη μονόπρακτη  όπερα «Πιμπινόνε» του Γ.Φ. Τέλεμαν παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή την Κυριακή 3 Μαΐου στον Πολυχώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Παλαιού Φαλήρου. Συμμετέχουν οι μονωδοί Βάσια Ζαχαροπούλου και Ζαφείρης Κουτελιέρης, συνοδευόμενοι από τη Δόμνα Χάλαρη στο πιάνο, η οποία έχει και τη μουσική διεύθυνση.

​​Τερψιχόρης 51. Στις 7 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πέμπτες στον κήπο

Μια βραδιά με ορχηστρικά κομμάτια, κυρίως από τον κινηματογράφο και το θέατρο, θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη (7/5) στο καφέ του Νομισματικού Μουσείου το κουαρτέτο Musing Quartet. Συμμετέχουν οι Βικτωρία Κυριακίδη, Θοδωρής Λυκουρόπουλος, Νατάσα Καλογήρου και Μαρίνα Χρονοπούλου.

​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

Πανεπιστημίου 12

ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

Athens Food Festival

Ενα τριήμερο γεμάτο γαστρονομικές εξερευνήσεις ξεκινάει την Παρασκευή 8/5 στο ΣΕΦ. Περισσότεροι από 200 μικροί παραγωγοί από όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν τα παραδοσιακά, τοπικά προϊόντα τους, συνοδεύοντάς τα και με συνταγές μαγειρικής, δίνοντας έτσι μια πλήρη εικόνα του γευστικού πλούτου της χώρας μας.

​​Παρασκευή στις 4 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή από τις 10 π.μ. Είσοδος 3 ευρώ.

FUZZ

Οι Liminanas στην Αθήνα

Μια από τις πιο ιδιαίτερες μπάντες της ευρωπαϊκής vintage pop σκηνής έρχεται για μία συναυλία στο Fuzz Music Club. Με αναφορές στη ροκ ψυχεδέλεια των Velvet Underground και της δεκαετίας του ’60, οι Liminanas δημιουργούν ατμόσφαιρα νοσταλγίας, αγγίζοντας ταυτόχρονα και τον ήχο του σήμερα.

​​Οι πόρτες ανοίγουν στις 8 μ.μ., Πειραιώς 209 και Πατρ. Ιωακείμ 1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή