Προτάσεις Πολιτισμού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΩΝΑ: Ο Αναδρομάρης της Αττικής

Στον «Αναδρομάρη της Αττικής», ο Δημήτρης Καμπούρογλου επιστρέφει ξανά και ξανά στον ιστορικό Ελαιώνα των Αθηνών και το ιερό Αλσος της Αθηνάς, συνδέοντας την ιστορία του δάσους, που κάποτε κάλυπτε ολόκληρη την πεδιάδα κάτω από τον Κηφισό, με την ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας. Με αφετηρία το βιβλίο του λογοτέχνη, αθηναιογράφου και ακαδημαϊκού, μια ομάδα καλλιτεχνών αποφάσισε να δημιουργήσει ένα φεστιβάλ, το οποίο στοχεύει όχι τόσο στη διάσωση του πλέον σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένου Ελαιώνα, όσο στην εξοικείωση των Αθηναίων με την ιστορία του τόπου τους, αλλά και με το έργο του Καμπούρογλου. «Αποφασίσαμε να καλέσουμε επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και απλούς πολίτες που έχουν ασχοληθεί με διαφορετικές πτυχές του Ελαιώνα», εξηγεί η Φένια Παπαδόδημα, που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Ελαιώνα μαζί με τον Γιώργο Παλαμιώτη.

Η ομάδα δεν άργησε να εξασφαλίσει την υποστήριξη προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών και των επιστημών, φορέων όπως το Ιδρυμα Λασκαρίδη και αρκετών εθελοντών, με το τελικό πρόγραμμα της διοργάνωσης να περιλαμβάνει επτά παραστάσεις, 30 συναυλίες, δωρεάν προβολές και ομιλίες σχετικά με τον Ελαιώνα και την ιστορία του, καθώς και εκθέσεις βιβλίων, εικαστικών και φωτογραφίας. Οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν στο τέλος Απριλίου και κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύρακο, φιλοξενούνται στο Θέατρο «Ακαδημία Πλάτωνος», όμως ορισμένες πραγματοποιήθηκαν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας.

Από τον «Αναδρομάρη» είναι εμπνευσμένη και η μουσικοθεατρική σόλο περφόρμανς της Φένιας Παπαδόδημα «Limbo», που παρουσιάζεται το Σάββατο (9 μ.μ.) και την Κυριακή (8.30 μ.μ.) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Ουσιαστικά, η παράσταση αποτελεί εξέλιξη του έργου «Πωλούνται δάκρυα ελιάς», που ανέβηκε με επιτυχία την περσινή θεατρική σεζόν. Η μοναχική ηρωίδα, ανίκανη να βρει τη γαλήνη και παγιδευμένη μόνιμα σε μία «ενδιάμεση» κατάσταση έντασης και σύγχυσης, κατευθύνεται προς τον Ελαιώνα με οδηγό της το βιβλίο του Καμπούρογλου και περιγράφει την αποκαρδιωτική εικόνα, που αντικρίζει.Το Φεστιβάλ συνεχίζεται έως και την Κυριακή από τις 7.30 μ.μ. στο θέατρο «Ακαδημία Πλάτωνος» (Μαραθονομάχων 8). ΧΡ. Σ. 

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ: Εκθεση με έργα του Παναγιώτη Τέτση

Είναι αναμφισβήτητα μια από τις ωραιότερες εκθέσεις της χρονιάς. Τα πρόσφατα έργα που ζωγράφισε ο Παναγιώτης Τέτσης, με θέμα την πατρίδα του την Υδρα και τοπία από τον Αργοσαρωνικό, συγκινούν με την δύναμη τους. Παρουσιάζονται στις φιλόξενες αίθουσες του Ιδρύματος Θεοχαράκη στο Κέντρο μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου δεκάδες πίνακες μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, τους οποίους ολοκλήρωσε από το 2010 μέχρι και το 2014. Ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος παραμένει παραγωγικότατος και θαλερός. Μ. Π. 

ΠΛΑΚΑ: Η ιστορική μπουάτ «Απανεμιά» 

Στη μικροσκοπική οδό Θόλου στην Πλάκα, χαμένη στους κισσούς και τις βουκαμβίλιες, βρίσκεται η ιστορική μπουάτ «Απανεμιά» που συνεχίζει τη λειτουργία της με ωραίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σ’ αυτό το «νέο κύμα του σήμερα» εντάσσονται οι βραδιές αφήγησης της Νίκης Κάπαρη με τον μουσικό Γιάννη Ψειμάδα οι οποίοι την Παρασκευή θα παρουσιάσουν τα καλύτερα τους παραμύθια και τραγούδια που αγάπησαν. Μαζί τους η Ολγα Πάσχου (τραγούδι) και ο Τάκης Τζουνάκος (πιάνο). 8.30 μ.μ. Θόλου 4 & Μνησικλέους. Σ. Β. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή