Mατιές στον κόσμο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Tα γλυπτά του Μπρόντγουεϊ

Για όλο το καλοκαίρι, ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου, η υπαίθρια έκθεση γλυπτών του Seward Johnson, από το Νιου Τζέρζι, δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο στο Μπρόντγουεϊ. Δεκαοκτώ ορειχάλκινα αγάλματα βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στην 36η και την 41η οδό στη Νέα Υόρκη, δημιουργώντας ένα συμβολικό περιβάλλον με παραμυθένιες προεκτάσεις. Πόσω μάλλον που τα φυσικού μεγέθους γλυπτά είναι τα περισσότερα αναγνωρίσιμα. Ανάμεσά τους και η Μέριλιν Μονρόε, που συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος γι’ αυτό το εφήμερο αστικό πάρκο γλυπτών. Χιλιάδες φωτογραφίες περαστικών έχουν κυκλοφορήσει δίπλα στα αγάλματα δικαιώνοντας την απόφαση να δοθεί ο χώρος γι’ αυτήν την έκθεση, που δίνει χαρά σε πολύ κόσμο. Ο Seward Johnson διατηρεί ένα τεράστιο χώρο στο Νιου Τζέρζι όπου εκθέτει τη δουλειά του. Στο Μπρόντγουεϊ έχει εγκαταστήσει ένα πάρκο φαντασίας με αστέρες του θεάματος και ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Μνήμη Κάρλος Γαρδέλ

Τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Κάρλος Γαρδέλ το 1935 είναι η αφορμή για μία έκθεση στη μνήμη του στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο του Μπουένος Αϊρες. Ταυτισμένος με την ιστορία του ταγκό, ο Γαρδέλ πέθανε 45 ετών σε αεροπορικό δυστύχημα. Γεννημένος στο Μπορντό, αλλά μεγαλωμένος στο Μπουένος Αϊρες έμεινε στην ιστορία ως μια γοητευτική πολύπλευρη προσωπικότητα.

ΚΟΛΩΝΙΑ

Η χαρά της Χέρτα Μίλερ

Μεγάλου κύρους είναι το Βραβείο Χάινριχ Μπελ που απονέμει η πόλη της Κολωνίας. Φέτος, τιμήθηκε η Χέρτα Μίλερ, που διαβάζεται σε όλον τον κόσμο για τα πολιτικά και κοινωνικά μυθιστορήματά της συχνά με φόντο τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα. Η Χέρτα Μίλερ θα λάβει το βραβείο τον Νοέμβριο. Η φωτογραφία είναι από την Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

ΚΟΜΙΓΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑ

Το πνεύμα του Γκαουντί

Στη βόρεια Ισπανία, στη μικρή, αλλά ιστορική πόλη Κομίγιας, υπάρχει το El Capricho, ένα από τα αρχικά κτίρια του Αντόνι Γκαουντί και ένα από τα ελάχιστα που χτίστηκαν έξω από τα όρια της Καταλωνίας. Το όμορφο αυτό κτίριο, χτισμένο για ιδιωτική χρήση την περίοδο 1883-1885, είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα της περιοχής και σήμερα, άρτια αποκατεστημένο, γιορτάζει τα 130 χρόνια του.

ΒΙΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

Λούκας Κράναχ, ο νεότερος

O Εσταυρωμένος  («Gekreuzigter Christus», 1571) ένα από τα έργα του Λούκας Κράναχ του νεότερου δεσπόζει στη μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στα έργα του σπουδαίου αυτού ζωγράφου που παρουσιάζεται στο ιστορικό κτίριο Αugusteum Lutherhaus στο Βίτενμπεργκ της Γερμανίας. Η έκθεση, που θα διαρκέσει ώς την 1η Νοεμβρίου, είναι εξαντλητική και καλύπτει όλα τα κεφάλαια της ζωής και της δημιουργίας του Λούκας Κράναχ. Το ιστορικό κτίριο συνδέεται άμεσα με τον Λούθηρο και η έκθεση συντείνει στη δημιουργία κλίματος της Μεταρρύθμισης στη Γερμανία του 16ου αιώνα.

ΠΑΡΙΣΙ

Η Εντίθ Πιάφ αθάνατη

Στην είσοδο του θεάτρου Olympia, στο Παρίσι, αποκαλύφθηκε προ ημερών το κέρινο ομοίωμα της Εντίθ Πιάφ. Είναι δημιουργία και πρωτοβουλία του διάσημου και εξαίρετου στο είδος του Μουσείου Grevin, που ιδρύθηκε το 1882, και που μαζί με το Μουσείο της Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο, είναι τα πιο δημοφιλή μουσεία κέρινων ομοιωμάτων στον κόσμο. Το Olympia που φιλοξένησε το ομοίωμα της Εντίθ Πιάφ συνδέεται, φυσικά, όχι μόνο με τις δικές της συναυλίες αλλά και με έναν γαλαξία αστέρων του τραγουδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή