Ματίες στον κόσμο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Τα γλυπτά του Αντονι Γκόρμλεϊ

firenze-gormley.eu

Στο Φόρτε ντι Μπελβεντέρε, στη Φλωρεντία, υπάρχει πολλή κίνηση αυτό το καλοκαίρι. Ανθρώπινες μορφές από μπρούντζο είναι διάσπαρτες στην ταράτσα του κτιρίου που χαρίζει στους επισκέπτες μαγευτική θέα σε ολόκληρη την πόλη και στο Ντουόμο. Εκεί, ξεδιπλώνεται το πρότζεκτ του διάσημου Βρετανού γλύπτη Αντονι Γκόρμλεϊ, που παρουσιάζει την ενότητα «Human», 103 γλυπτά για την ανθρώπινη μορφή, την ένταση, τον στοχασμό, την οδύνη, την αγωνία, την έκσταση, την καρτερία. Ο Γκόρμλεϊ οργανώνει με αυτόν τον συμβολικό και υποβλητικό τρόπο έναν τόπο προσκυνήματος, στον οποίο προσέρχονται οι επισκέπτες από περιέργεια αλλά αναχωρούν γεμάτοι δέος. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 27 Σεπτεμβρίου και ήδη προκαλεί ευμενή σχόλια για τη σύλληψη του Γκόρμλεϊ να συγκεντρώσει τα ανθρωπομορφικά γλυπτά του ως μία ανθολόγηση της ανθρώπινης συνθήκης.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Πενέλοπε Φιτζέραλντ

To 2016 θα εορτασθούν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Πενέλοπε Φιτζέραλντ (1916-2000), της χαρισματικής Βρετανής συγγραφέως, που άρχισε να γράφει στα 60 της αλλά κατέκτησε κοινό και κριτικούς. Αυτή η «χαμηλόφωνη» συγγραφέας, που συνομιλεί υπογείως με την συγγραφέα Ελίζαμπεθ Τέιλορ και την Ανίτα Μπρούκνερ, ευτύχησε να έχει μια καλή βιογραφία από την Hermione Lee.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Κάθριν Χέπμπορν

Το χολιγουντιανό σπίτι της Κάθριν Χέπμπορν στο Λος Αντζελες πωλείται. Η μεξικανικού τύπου χασιέντα, χτισμένη στο εξωτικό στυλ που αγαπούσαν οι αστέρες του Μεσοπολέμου, εκτιμήθηκε λίγο πάνω από 7 εκατ. δολάρια. Η Αμερικανίδα σταρ έμεινε εκεί για πέντε χρόνια. Εκτός από πολλές κρεβατοκάμαρες, το σπίτι διέθετε και φαντάσματα, όπως ισχυριζόταν η Χέπμπορν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ είναι 73 χρόνων, όμως εξακολουθεί όχι μόνο να είναι μύθος αλλά και να σαρώνει δισκογραφικά. Ακόμη πουλάει το άλμπουμ της «Partners» (2014), που έφτασε στην πρώτη θέση του τσαρτ του Billboard. H Στρέιζαντ έχει ηχογραφήσει 51 χρυσά και 30 πλατινένια άλμπουμ με πολλές πρωτιές, που την καθιστούν πρώτη ανάμεσα στους πρώτους.

ΤΕΞΑΣ

Καζούο Ισιγκούρο

Το αρχικό  πρώτο κεφάλαιο του μυθιστορήματος «Τα απομεινάρια μιας μέρας», που τελικά απορρίφθηκε και ξαναγράφτηκε, περιλαμβάνεται στο πλούσιο αρχείο του Καζούο Ισιγκούρο, του διάσημου ιαπωνικής καταγωγής Βρετανού συγγραφέα. Ο 61χρονος Ισιγκούρο αποφάσισε να δωρίσει το σύνολο του αρχείου του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, που διαθέτει ερευνητική βιβλιοθήκη φημισμένη για τα αρχεία συγγραφέων. Ο Καζούο Ισιγκούρο, αν και σε παραγωγική ηλικία, ήθελε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και χρήσιμο αρχείο του να καταλήξει σε κατάλληλο φορέα.

ΜΙΣΙΣΙΠΙ

Τζον Γκρίσαμ

Στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Μισισίπι, ο Τζον Γκρίσαμ είχε την τιμητική του, καθώς εκλήθη να μιλήσει για ένα θέμα που ενδιαφέρει πολλούς: «Τι σημαίνει το διάβασμα στον δικό μας πολιτισμό». Ο Γκρίσαμ, πρώην δικηγόρος στο Μισισίπι και ένας από τους διασημότερους και πλουσιότερους συγγραφείς δικαστικών και νομικών θρίλερ, είναι ο ίδιος προσωποποίηση της θέλησης για επιτυχία. Είναι ο πιο διάσημος και περιζήτητος στο Φεστιβάλ του Μισισίπι, στο οποίο εκλήθησαν 160 συγγραφείς που έχουν καταγωγή από την πολιτεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή