Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Περιήγηση στην κατοχική Αθήνα

Η Αθήνα γιορτάζει την 71η επέτειο της απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής και η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με πλήθος άλλων φορέων, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων. Την Κυριακή 11/10 στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος με θέμα «Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής στην Αθήνα» με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Σημείο συνάντησης τα Προπύλαια. Την ίδια ημέρα στις 8 μ.μ., τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσουν το έργο του Χρήστου Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας» στο Μέγαρο Μουσικής. Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας η πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Επίσης από τις 15 έως τις 21/10 η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει το θεματικό αφιέρωμα «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» με προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ για την εποχή και είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Τέλος, μέχρι 31/10 παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων έκθεση με τίτλο «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση».

​​Πληροφορίες στο

www.freeathens44.org

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

Ενας γενναίος Ελβετός διπλωμάτης

Ο Carl Lutz υπήρξε ο Ελβετός διπλωμάτης που στη διάρκεια της θητείας του στη Βουδαπέστη από το 1942 ώς το 1945 κατάφερε να σώσει δεκάδες χιλιάδες Εβραίους από την Ουγγαρία. Η εντυπωσιακή και ηρωική του δράση είναι το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Daniel von Aarburg, με τίτλο «Carl Lutz, o ξεχασμένος ήρωας», και το οποίο προβάλλεται την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου (ώρα 7 μ.μ.) στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23) σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελβετίας και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία στην Ουγγαρία το 2014 για την επέτειο των 70 ετών του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, με πρωτοβουλία της πρεσβείας της Ελβετίας στη Βουδαπέστη. Στην αθηναϊκή προβολή θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης Daniel von Aarburg, o oποίος θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

​​Τετάρτη 14/10 (7 μ.μ.). Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23).

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ο βρετανικός «Αμλετ» συγκινεί τους Ελληνες

Ο «Αμλετ», η νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, είναι από τις μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της εποχής που σφραγίζεται από την πολυσυζητημένη ερμηνεία του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτήν την παράσταση σε ζωντανή μετάδοση από το Barbican Centre, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ., στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, με ελληνικούς υπέρτιτλους (σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ). Λόγω της μεγάλης ζήτησης η παράσταση θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Η εξαιρετική θεατρική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, που μεταδόθηκε σε 550 κινηματογραφικές αίθουσες και την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ταξιδέψει την ερχόμενη Τρίτη σε πολλές χώρες του κόσμου. Η σκηνοθεσία είναι της Lyndsey Turner.

​​Πέμπτη 15/10 (sold out) και Τρίτη 20/10 (9 μ.μ., σε μαγνητοσκόπηση).

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μια σπουδαία σύμπραξη

Η ερμηνεύτρια Ελένη Καραΐνδρου δίνει δύο συναυλίες 16-17/10 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συνεργαζόμενη για πρώτη φορά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και με συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη. Στις 9 μ.μ.

​​Ηρώων Πολυτεχνείου 32, στο κέντρο του Πειραιά.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

Επετειακή εκδήλωση

Η ομάδα «ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ» συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής και ξεκινά τις εορταστικές εκδηλώσεις την Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο με την ομιλία του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Γεωμετρία και Φως».

Ηρακλειδών 16, Θησείο,

τηλ. 210-3461981

ΔΟΥΡΓΟΥΤΙ

Μια γειτονιά θυμάται

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου διοργανώνει την Κυριακή σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνει ιστορική περιήγηση (4 μ.μ.), έκθεση φωτογραφιών του Hans Gerber και πολλά άλλα.

​​Πλατεία Ολοκαυτώματος

Καλαβρύτων.

ΘΕΑΤΡΟ «ΡΟΕΣ»

«Το δικό μου ψάρι»

Η ομάδα «Κινητήρας» της Αντιγόνης Γύρα παρουσιάζει το χοροθεατρικό δρώμενο «Το δικό μου ψάρι» για παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών στο θέατρο «Ροές». Η διαδραστική παράσταση βασίζεται στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Ο ψαράς και η γυναίκα του».

Κυριακή στις 12 και 3 μ.μ.

Ιάκχου 16.

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΚΡΟΠΟΛ»

Ψηλά Βουνά

Πρεμιέρα αύριο στο θέατρο Ακροπόλ για το ανέβασμα επί σκηνής του βιβλίου του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα ψηλά βουνά» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Ενα έργο που εξυμνεί την ελληνική ύπαιθρο με στόχο τη μύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το ομαδικό πνεύμα. Τα σκηνικά της παράστασης (Κωνσταντίνος Ζαμάνης) εμπλουτίζονται με ψηφιακές προβολές (Νίκος Τσιμούρης).

​​Ιπποκράτους 9,

τηλ. 210-36.48.303

ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

«Korean Flux»

Τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένοι Κορεάτες καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους στην έκθεση «Korean Flux», που φιλοξενείται στο Σπίτι της Κύπρου.

​​Ξενοφώντος 2α.

Εως τις 6 Νοεμβρίου.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Παλαιά Μουσική

Διήμερο αφιέρωμα στην Παλαιά Μουσική θα δοθεί την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο (16, 17/10) στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου. Το πρόγραμμα των δύο βραδιών περιλαμβάνει έργα μουσικής δωματίου της εποχής μπαρόκ (Vivaldi, Telemann, Geminiani, J.G. Pisendel). Συμμετέχουν οι Δημήτρης Κούντουρας, Δημήτρης Καρακαντάς, Δήμος Γκουνταρούλης και Ιάσων Μαρμαράς.

​​Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ. Φιλελλήνων 27,

Σύνταγμα.

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

Προσφορά εισιτηρίων

Παράταση της ειδικής προσφοράς έως και αύριο ανακοινώνει το Από Μηχανής Θέατρο που δίνει τη δυνατότητα σε όσους προαγοράσουν εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις έως τέλος Ιανουαρίου να πληρώσουν μόνο 5 ευρώ. Τα έργα που παίζονται είναι: «Στροχάιμ» του Δ. Δημητριάδη, «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Εντουαρντ Αλμπι, «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν» κ.ά.

​​Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο,

τηλ. 210-52.31.131.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή