Mατιές στον κόσμο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Τα πορτρέτα του Γκόγια

Ο πίνακας  που κοιτούν οι επισκέπτες στη National Gallery του Λονδίνου έχει τίτλο «Gaspar Melchor Jovellanos» και είναι ένα από τα 70 πορτρέτα του Φρανθίσκο ντε Γκόγια (1746-1828), τα οποία, αυτήν την περίοδο, και έως τις 10 Ιανουαρίου, συνθέτουν μια νέα, εντυπωσιακή έκθεση. Ο Γκόγια είχε λάβει την πρώτη, μεγάλη παραγγελία για ένα πορτρέτο όταν ήταν 37 ετών και εντολοδόχος ήταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Κόμης Φλορινταμπλάνκα. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και οι παραγγελίες που ακολούθησαν προέρχονταν από τη βασιλική οικογένεια και την αριστοκρατία ώς τους διανοούμενους, την πολιτική και στρατιωτική ελίτ αλλά και τον στενό περίγυρο του Γκόγια. Η έκθεση στο Λονδίνο είναι μία παράλληλη, εναλλακτική βιογραφία του Γκόγια μέσα από τον τρόπο που έβλεπε τους «άλλους» σε όλα τα στάδια της ζωής του. Ο Γκόγια, βαθιά πολιτικοποιημένος, υπήρξε ευαίσθητος σε όλες τις μεγάλες μεταβολές της εποχής του.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ

Βίκυ Λέανδρος

Στη Γερμανία, η Βίκυ Λέανδρος έχει το δικό της κοινό που γεμίζει αίθουσες συναυλιών για να ακούσει την Ελληνίδα τραγουδίστρια. Πριν από λίγες, μόνο, ημέρες κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Ich weiss, dass ich nichts weiss» γεμάτο με τραγούδια με στίχο στα γερμανικά, καθώς η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά της. Χαρακτηρίστηκε ως άλμπουμ «στο απόλυτο στυλ της Βίκυς».

TATE MODERN

Abraham Cruzvillegas

Mε τη νέα εγκατάσταση στο Turbine Hall στην Tate Modern στο Λονδίνο αρχίζει η μακροπρόθεσμη συνεργασία του βρετανικού μουσείου με τη Hyundai Motors. H Hyundai εγκαινιάζει τη στήριξη των καλλιτεχνικών αναθέσεων με το έργο «Empty Lot» του Μεξικανού καλλιτέχνη Abraham Cruzvillegas, ο οποίος εμπνέεται και σχολιάζει το φαινόμενο της αστυφιλίας στην πατρίδα του.

WEST END

Mark Rylance

Αυτήν την περίοδο τραβάει την προσοχή, o σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Μαρκ Ράιλανς στο νέο θεατρικό έργο της Claire van Kampen «Farinelli and the King». Παρουσιάζεται έως 5 Δεκεμβρίου στο Duke of York’s Theatre στο Λονδίνο με τους λαμπερούς ρόλους (Βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Ε΄ και Φαρινέλι) να ενσαρκώνονται αντιστοίχως από τον Μαρκ Ράιλανς και τον Σαν Κρέιν.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Eλεν Μίρεν

Tη Hedda Hopper, που ήξερε τα πάντα για το Χόλιγουντ, ενσαρκώνει η Ελεν Μίρεν στην ταινία «Trumbo» που έχει ως θέμα την καταστροφή της καριέρας του σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο (1905-1976) όταν μπαίνει στη μαύρη λίστα ως κομμουνιστής. Είχε αρνηθεί να καταθέσει στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων. Η Ελεν Μίρεν προσήλθε με αυτήν την εντυπωσιακή εμφάνιση στην πρεμιέρα της ταινίας στη διάρκεια του London Film Festival, που ολοκληρώνεται σήμερα. Η σκηνοθεσία είναι του Jay Roach και το καστ συμπληρώνεται με τον Μπράιαν Κράνστον και την Ελ Φάνινγκ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Κάρι Αντεργουντ

Στα 32 της  χρόνια η Κάρι Αντεργουντ ανήκει σε εκείνη τη γενιά ηθοποιών και τραγουδιστών που έλαμψε στη δεκαετία 2000-2010 και που, τώρα, με σχετική ωριμότητα και αρκετή εμπειρία προχωρούν χωρίς να ραγίζουν την εικόνα με την οποία κέρδισαν τη φήμη τους. Η Κάρι Αντεργουντ πήγε στο φιλανθρωπικό γκαλά του Country Music Hall of Fame στο PlayStation Theater της Νέας Υόρκης, λίγες ημέρες πριν κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ που έχει τίτλο «Storyteller», στο οποίο περιλαμβάνεται το χιτ «Smoke Break».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή