Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

«Γάμος του Φίγκαρο», ουτοπία της χαράς

Απόψε πραγματοποιείται τελικά η πρεμιέρα του έργου «Ο γάμος του Φίγκαρο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων του σωματείου του ΟΜΜΑ, που δεν επέτρεψε να γίνει η προγραμματισμένη πρώτη παράσταση χθες. Οσοι είχαν ήδη εξασφαλίσει τα εισιτήριά τους για την Παρασκευή μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210-72.82.333 για αλλαγή των εισιτηρίων τους. Πρόκειται για την επιτυχημένη περυσινή παραγωγή, έργο του Πιερ Μπομαρσέ που σκηνοθέτησε ο Στάθης Λιβαθινός. Η ουτοπική αναζήτηση της ευτυχίας μέσα σε μόνο μία «τρελή μέρα» είναι μια γοητευτική κόλαση. Τα πρόσωπα διεκδικούν μια νησίδα χαράς, ενώ οι ανθρώπινες αδυναμίες, οι ταξικοί περιορισμοί, η οικονομική ανάγκη και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα τα απομακρύνουν απ’ τον στόχο τους.

Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού. Παίζουν οι Δημήτρης Ημελλος, Μαρία Σαββίδου, Αρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γεράσιμος Μιχελής, Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιάννης Παναγόπουλος κ.ά. Τη μουσική ερμηνεύουν ζωντανά οι AntArtes.

​​Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος Νοεμβρίου. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Οι Μυκήνες της δεκαετίας του 1950

Η βαθιά, εσωτερική και παλαιά σχέση του Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe με το ελληνικό τοπίο είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία της φωτογραφίας. Στις 3 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe, «Μυκήνες 1954. Το καταμεσήμερο», που παρουσιάζει μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Ο Robert McCabe φωτογραφίζει την Ελλάδα και τους κατοίκους της τα τελευταία εξήντα χρόνια. Η μεγάλη ευαισθησία και η απαράμιλλη τεχνική του έχει κάνει τα έργα του κλασικά. Εχει εκδώσει δέκα βιβλία με φωτογραφίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναφέρεται στην Ελλάδα, αλλά καλύπτουν επίσης και την Ανταρκτική, την Κούβα, την Κίνα, καθώς και το κρυμμένο δάσος της Νέας Υόρκης. Mέρος των εσόδων του καλλιτέχνη θα διατεθούν για τους σκοπούς της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Την έκθεση πλαισιώνει το βιβλίο – λεύκωμα των εκδόσεων Πατάκη «Μυκήνες 1954. Το καταμεσήμερο» με κείμενο της Αθηνάς Κακούρη και σχόλια της Lisa Wace French.

​​Από 3 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου.

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Δεξαμενή.

ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Πιερ Πάολο Παζολίνι, μια μορφή που τάραξε

To Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα στον μεγάλο Πιερ-Πάολο Παζολίνι. Στο πλαίσιό του θα προβληθούν δύο σπάνιες ταινιές-ντοκιμαντέρ, ξεχωριστά τεκμήρια για τον Ιταλό καλλιτέχνη που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο, στην ποίηση και τη λογοτεχνία, στη σκέψη, την εικόνα και στον λόγο· μια μορφής που αναστάτωσε την εποχή του και άφησε αναπάντητα ερωτήματα μέχρι σήμερα σχετικά με την τέχνη, τον άνθρωπο, την πολιτική, το σινεμά και τη μοναχική διαδρομή του διανοούμενου μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Οι ταινίες που θα προβληθούν στα ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους είναι οι εξής: στις 2/11 θα προβληθεί «Η οργή του Παζολίνι» του Τζουζέπε Μπερτολούτσι (2008) στις 7 μ.μ., ενώ στις 9/11 θα δούμε την «Προφητεία. Η Αφρική του Παζολίνι» των Enrico Menduni και Gianni Borgna (2013), την ίδια ώρα.

​​Ιταλικό Ινστιτούτο,

Πατησίων 47.

ATHENS COMICS LIBRARY

Εκθεση βελγικών κόμικς

Η Athens Comics Library φιλοξενεί 5-21/11 την έκθεση «Ομορφες Εικόνες» του Βελγικού Κέντρου Κόμικς, το οποίο φέτος γιορτάζει 25 χρόνια λειτουργίας. Σε αυτή παρουσιάζονται 30 συλλεκτικά κόμικς που απεικονίζουν το ιστορικό κτίριο του κέντρου.

​​Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 με 20.00 και Σάββατο 11 π.μ. – 4 μ.μ., Καραϊσκάκη 28 Ψυρρή

BIOS

Χορός

Στο Bios παρουσιάζεται τη Δευτέρα και την Τρίτη (2, 3/11) η χορογραφία της Μαριέλας Νέστορα «I was born old» από την ομάδα Yelp. Για τη δημιουργία της περφόρμανς πραγματοποιήθηκε ένα ανοιχτό κάλεσμα, «για να γράψει η Ελλάδα ένα γράμμα στην Ευρώπη».

​​Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ.

Πειραιώς 84

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ

Αλέξης Κυριτσόπουλος

Ο γνωστός ζωγράφος παρουσιάζει νέα έργα στην Γκαλερί Σκουφά, εμπνευσμένα από τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη. Ανάμεσα από τα ποιήματα ξεπροβάλλουν χρώματα, φώτα, παιχνίδια, έρωτες, γιορτές, άλογα, ήλιοι, θάλασσες, σύννεφα που μάζεψε ο καλλιτέχνης με τρυφερότητα στους πίνακές του.

​​Πέμπτη 5/11 στις 7.30 μ.μ.

Σκουφά 4.

ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

Ιάσονας

Πρεμιέρα σήμερα για την οικογενειακή παράσταση «Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας» στο θέατρο Badminton. Η σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Σπυράτου, η μουσική του Νίκου Κυπουργού.

​​Αλσος Γουδί,

τηλ. 210 8840600

ΙΑΝΟΣ

Aλέκος Παπαδόπουλος

«Απρόσμενες Συναντήσεις στον Ιανό», η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με τον πολιτικό Αλέκο Παπαδόπουλο. Εχοντας αποχωρήσει από την ενεργό δράση, ο πρώην υπουργός που έκρουσε νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση, εξηγεί για ποιους λόγους φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο. Και αξιοποιώντας τη διοικητική και πολιτική του πείρα, εξηγεί με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να χαράξουμε μια νέα πορεία.

​​Τετάρτη 4/11 στις 8.30 μ.μ.,

Σταδίου 24, Αθήνα.

ΠΑΛΛΑΣ

Μουσικά Σύνολα

Η νέα στέγη των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων είναι το «Παλλάς», όπου ξεκινούν αύριο οι συναυλίες τους με τη Συμφωνική Ορχήστρα.

​​Ωρα έναρξης 11.30 π.μ.

Βουκουρεστίου 5

BLANK WALL GALLERY

«People and Life»

Εκθεση έγχρωμης και ασπρόμαυρης φωτογραφίας του Eric Lee με τίτλο «People and Life» εγκαινιάζεται απόψε στις 8 στην Blank Wall Gallery. Γεννημένος στη Νότια Κορέα, ο φωτογράφος έχει ως έδρα του τις ΗΠΑ και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο καταγράφοντας σκηνές καθημερινότητας. Στόχος του είναι τα έσοδα από τα έργα του να σταλούν στους ανθρώπους που απεικονίζονται σε αυτά, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

​​Υακίνθου 12.

Εως τις 13 Νοεμβρίου.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ

Η Δίκη της Νυρεμβέργης

Εκθεση και συνέδριο για τη «γέννηση» της μεθόδου της ταυτόχρονης διερμηνείας το 1945, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Δίκης της Νυρεμβέργης, με τίτλο «Μία Δίκη – Τέσσερις Γλώσσες», διοργανώνει η Διεθνής Ενωση Διερμηνέων Συνεδρίων στο Goethe-Institut από τις 2 έως τις 20 Νοεμβρίου. Το παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, προβολές και δρώμενα. Εγκαίνια την Πέμπτη στις 7 μ.μ.

​​Ομήρου 14-16.

Είσοδος ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή