Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ»

Πώς ένα θαύμα γίνεται εφιάλτης

Η ομάδα bijoux de kant παρουσιάζει στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν το νέο έργο του Ακη Δήμου «Οσα η καρδιά μου στην καταιγίδα», εμπνευσμένο από την εμβληματική νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη «Πρώτη αγάπη» (1919).

Μια παράσταση που σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία της Τάνιας Τσανακλίδου με την bijoux de kant και την επιστροφή της στο Θέατρο Τέχνης ύστερα από 40 χρόνια. Με όχημα την «Πρώτη αγάπη» και με στοίχημα την ποιητική διαχρονία της γλώσσας ως ακριβού και αναντικατάστατου αγωγού του αισθήματος, το «Οσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» παρακολουθεί βήμα βήμα τη μεταμόρφωση ενός θαύματος σε εφιάλτη, το πάθος να τρέχει ξέφρενο μέχρι το χείλος της απόγνωσης και τον έρωτα να πέφτει σ’ έναν βαθύ γκρεμό για να βυθιστεί εκεί όπου κανένα πειρατικό δεν θα τον ψάξει.

Μια παραλλαγή σε μια εμβληματική νουβέλα της ελληνικής λογοτεχνίας και, ταυτόχρονα, μια συμφωνία για τέσσερα πρόσωπα ενορχηστρωμένη από το φάντασμα της αδύνατης αγάπης. Ισως γιατί «όποιος δεν γεμίζει τον κόσμο του με φαντάσματα μένει μονάχος». Και γιατί οι λυγμοί είναι η καλύτερη μουσική για τους άδοξους έρωτες.

«Ο Γιωργής βρέχεται από μια θάλασσα κι ανεβαίνει ένα βουνό για να στεγνώσει. Αυτή ήταν η εικόνα που καρφώθηκε στην καρδιά μου, διαβάζοντας την "Πρώτη αγάπη"», γράφει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης.

«Αυτήν την εικόνα ακολούθησε πιστά κι ο λόγος του Ακη Δήμου, που ανέλαβε να συνομιλήσει με τον Ιωάννη Κονδυλάκη, παραδίδοντας ένα νέο έργο, το "Οσα η καρδιά μου στην καταιγίδα". Η σκηνοθεσία ακολουθεί την υγρή γραμμή της επιθυμίας, το αδύναμο φωτάκι που μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα, λέξη τη λέξη σε μαύρο ήλιο».

​​Φρυνίχου 14, Πλάκα,

τηλ. 210-32.36.732

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ

Το «κλικ» που ενώνει φαντασία και ρεαλισμό

Εικόνες καθημερινές που με το «κλικ» της μηχανής γίνονται ξεχωριστές και μοναδικές.Περαστικοί, ζευγάρια, πιτσιρίκια, καΐκια, γλάροι αλλά και κεραίες, πόλεις και θάλασσες. Ολα ακουμπούν στο όνειρο και τελικά βρίσκουν τη θέση τους, βαθιά μέσα στα σύννεφα.

Η αρχιτέκτονας και φωτογράφος Μαρίνα Μπιρδιμήρη, μέσα από τα πολλά ταξίδια που κάνει στην Ελλάδα και το εξωτερικό για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δουλειά της, μάζεψε εικόνες, τις συνέθεσε και δημιούργησε φωτογραφίες που ισορροπούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία. Ο τίτλος της δεύτερης ατομικής της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στην Γκαλερί Σκουφά είναι «Deep in the Clouds». Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 15/1 και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.

​​Σκουφά 4, Κολωνάκι,

τηλ. 210-36.43.025

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Ο χώρος ως ταυτότητα του ατόμου

«Η ζωή είναι καλύτερη όταν τη μοιραζόμαστε όλοι μαζί δημιουργικά», είναι το σύνθημα της ομάδας «Εν Δυνάμει», που αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρίες. Το νέο εγχείρημα της ομάδας, σε σκηνοθεσία και πάλι της Ελένης Ευθυμίου, έχει τίτλο «Το άλλο σπίτι» και είναι μια παράσταση που διερευνά την έννοια του χώρου ως αντανάκλασης της ταυτότητας του ατόμου. Είναι παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και θα παρουσιάζεται από σήμερα έως και τις 24 Ιανουαρίου στη Μικρή Σκηνή. Στο όριο μεταξύ θεάτρου-ντοκουμέντου και θεάτρου-επινόησης, η δουλειά της ομάδας βασίζεται στη συλλογή προσωπικών ιστοριών των μελών της με θέμα την αναπηρία. Με αφετηρία αυτό το αυθεντικό υλικό, οι συντελεστές και οι ηθοποιοί εκφράζουν, χωρίς αναστολές, τις αγωνίες και τα ανομολόγητα μυστικά των ανθρώπων που βιώνουν το αρνητικό πρόσημο του «άλλου».

​​Λεωφόρος Συγγρού 107,

Αθήνα, τηλ. 210-90.05.800

ΓΚΑΛΕΡΙ «7»

Ειρήνη Παπαδημητρίου

Στα έργα της Ειρήνης Παπαδημητρίου το λευκό κυριαρχεί και οι τόνοι του κάρβουνου συνυπάρχουν με έγχρωμο λάδι πάνω σε μουσαμά. Πρωταγωνιστούν διαφορετικά πρόσωπα του ίδιου χαρακτήρα.

​​Γκαλερί «7», Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου. Εως τις 30/1

HALF NOTE JAZZ CLUB

Σαβίνα Γιαννάτου

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico εμφανίζονται στο Half Note Jazz Club για δύο παραστάσεις, την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Υπό τον τίτλο «Souvenir de Salonique» και με αφορμή τον νέο τους δίσκο «Τραγούδια της Θεσσαλονίκης», παρουσιάζουν τραγούδια από τη Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

​​Τριβωνιανού 17, Μετς

τηλ. 210-92.13.310

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Η ζωή μου όλη»

Ο Χρήστος Γιανναράς, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη Δευτέρα 11/1, στο πλαίσιο των συζητήσεων «Η ζωή μου όλη», που επιμελείται ο Θανάσης Θ. Νιάρχος. Ο γνωστός καθηγητής και συγγραφέας διαθέτει πλούσιο έργο, με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στην δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση.

​​Εναρξη στις 7 μ.μ.

Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου 34

ΑFRIKANA JAZZ BAR

Σοφία Νοητή

Αναμειγνύοντας ήχους από jazz, blues, alternative rock, psychedelic rock και σε συνεργασία με τέσσερις ευέλικτους και δυναμικούς μουσικούς, η Σοφία Νοητή πειραματίζεται με το φωτεινό και το σκοτεινό πρόσωπο της μουσικής. Στο Afrikana-Jazz Bar, την Πέμπτη 14/1 στις 10 μ.μ.

​​Ιεροφαντών 13 (συνέχεια οδού Κεραμεικού), τηλ. 210-34.10.445.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Music Soup

Πατώντας στην παράδοση του κλασικού organ trio, το τζαζ σχήμα των Music Soup εμφανίζεται στο Καφέ του Νομισματικού Μουσείου σε ένα λάιβ με αγαπημένα τζαζ στάνταρ, μπλουζ, latin, funky grooves, καθώς και ποπ διασκευές. Οι Music Soup είναι οι Ευγενία Καρλαύτη, Νέστωρ Δημόπουλος και Βαγγέλης Κοτζάμπασης.

​​Στις 9 το βράδυ

Πανεπιστημίου 12

PASSPORT ART

Με όπλο το χιούμορ

Η Μάρω Μαρκέλλου εμφανίζεται σήμερα το βράδυ στη σκηνή του Passport Art στον Πειραιά. Με όπλο το χιούμορ αμύνεται απέναντι στη σκληρότητα της ζωής, αρνούμενη να αναπαραγάγει κι άλλο τη μαυρίλα της. Θα τραγουδήσει όμορφα τραγούδια των Τσιτσάνη, Μπέλλου αλλά και δικά της. Εναρξη στις 10 μ.μ.

​​Ανδρούτσου 151 & Βασ. Γεωργίου

Πειραιάς

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Μακμπέθ

Η πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό γιγαντώνεται και γοητεύει την ψυχή, γιατί «το όμορφο είναι λάθος και το λάθος είναι όμορφο». Το αριστούργημα του Σαίξπηρ, σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη και σε μια νέα σκηνοθεσία που θυμίζει γοτθικό παραμύθι από την Αναστασία Ρεβή, καλλιτεχνική διευθύντρια της βραβευμένης θεατρικής ομάδας Theatre Lab Company, με έδρα το Λονδίνο, κάνει πρεμιέρα στις 15 Ιανουαρίου, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

​​Πληροφορίες στο τηλ. 231-52.00.010

MEΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Φίγκαρο

«Ο γάμος του Φίγκαρο» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού συνεχίζεται έως τις 30 Ιανουαρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η φημισμένη κωμωδία του Πιερ Μπομαρσέ, γραμμένη τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης, συμπυκνώνει τους ιδεολογικούς προβληματισμούς του Διαφωτισμού και παράλληλα, με την ανάδειξη της πολιτικής του διάστασης, εξελίσσεται σε μια φρενήρη κωμωδία βασισμένη στον αυτοσχεδιαστικό οίστρο των ηθοποιών.

​​Πληροφορίες

στο τηλ. 210-72.82.333

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή