Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ανθρωποι στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών

Την εξέλιξη της φωτογραφικής απεικόνισης της ανθρώπινης παρουσίας στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών, από τον 19ο έως τα μέσα του 20ού αιώνα, παρουσιάζει η έκθεση «Ενα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας», που ξεκινάει τη Δευτέρα 18/1 στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, και σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών. Με αφετηρία την πρώτη φωτογραφική λήψη που έγινε στην Ελλάδα το 1839, ξεδιπλώνεται ένα πανόραμα φωτογραφικών και τρισδιάστατων παρουσιάσεων με εκτυπώσεις και στερεοσκόπια του 1900. Τα επιλεγμένα έργα προβάλλουν όψεις του πρώιμου αστικού τοπίου, της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης και τις μαγικές εκείνες στιγμές, που η ταχύτητα του φωτογραφικής λήψης ήταν βραδύτερη από την κίνηση της ζωής, μετατρέποντας τις ζωντανές φιγούρες σε σκιές του χρόνου.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον ιστορικό φωτογραφίας Χάρη Γιακουμή, ο οποίος ζει στο Παρίσι και εργάζεται στον εκδοτικό οίκο Kallimages, αναδεικνύοντας πλούσιο και άγνωστο εποπτικό υλικό σε ποικίλες εκδόσεις. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, και αυτή η έκθεση εντάσσεται σε ένα πανόραμα δράσεων που φωτίζουν την ιστορία και την προσφορά του σε ποικίλους τομείς της ζωής της χώρας και της αφήγησης του αεικίνητου χρόνου.

​​Διάρκεια έκθεσης: 18/1-8/5.

Πατησίων 44

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Ατμοσφαιρικό έπος υπαρξιακής αυτογνωσίας

Η νέα σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη μεταφέρει στο θέατρο και στη Στέγη Γραμμάτων τη θρυλική «Μισαλλοδοξία» του D. W. Griffith. Μαζί με έναν δεκαμελή θίασο πρωταγωνιστών (Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αργύρης Ξάφης, Εύη Σαουλίδου, Ναταλία Τσαλίκη κ.ά.) καταθέτει ένα ατμοσφαιρικό, βωβό μουσικοθεατρικό έπος πολιτικοκοινωνικής και υπαρξιακής αυτογνωσίας. Στη δική της «Μισαλλοδοξία», η Ιώ Βουλγαράκη δραματοποιεί μόνο την τελευταία από τις τέσσερις ιστορίες της ταινίας, στην οποία ένας αθώος καταδικάζεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ, με φόντο τον άγριο καπιταλισμό και πουριτανισμό της Αμερικής του 1914-15. Στην παράσταση συμπράττει ακόμα ένα κουαρτέτο μουσικών, ερμηνεύοντας τις πρωτότυπες συνθέσεις του Θοδωρή Αμπαζή.

​​Από 20 μέχρι 31/1, στις 8.30 μ.μ.

Συγγρού 103-107

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Ο λόγος και η μουσική της ελευθερίας

Στο «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου», ο Θέμης Μουμουλίδης απαντά στο στοίχημα να αναμετρηθεί με δύο μεγάλους: από τη μια ο ποιητής της ελευθερίας, της αντισυμβατικότητας και του θαλασσινού ονείρου Νίκος Καββαδίας κι από την άλλη ο μουσικός που έκανε πασίγνωστο το έργο του σε όλους τους Ελληνες, ο Θάνος Μικρούτσικος. Αυτά τα δύο πνεύματα θα προσπαθήσει να συγκεράσει η μουσικοθεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί από 21/1 στο Μπάντμιντον, στα πρότυπα του ανάλογου αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη («Ποιος τη ζωή μου»). Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με την ερμηνεία του ίδιου του Θάνου Mικρούτσικου, κι ακόμα των Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη κ.ά. Το τραγουδιστικό κομμάτι αναλαμβάνουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Γιάννης Μαθές.

​​Στις 8.30 μ.μ., για 20 παραστάσεις.

Πληροφορίες: 210-88.40.600

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΕΝΑ»

Λήδα Κοντογιαννοπούλου

Στη νέα ατομική της έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης ena, η Λήδα Κοντογιαννοπούλου παρουσιάζει έργα σε δύο ενότητες: με έμπνευση παλιούς χάρτες και εσωτερικά του εργαστηρίου της.

​​Αίθουσα Tέχνης «Ενα», Βαλαωρίτου 9γ, τηλ. 210-33.38.501. Εως 20 Φεβρουαρίου

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«Μπάρι Λίντον»

Το β΄ μέρος από το Τρίο για πιάνο, έργο 100 του Σούμπερτ ακούγεται στην ταινία του Κιούμπρικ «Μπάρι Λίντον» (1975). Ολόκληρο το Τρίο για πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 100 και το Τρίο σε σι ύφεση μείζονα, έργο 99, θα ερμηνεύσει το Trio 92. Αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος», Μέγαρο Μουσικής.

​​Πέμπτη 21/1, 8.30 μ.μ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

«Γέννηση συνύπαρξης»

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα η ομαδική εικαστική έκθεση «Birth of Coexistence» στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. Η έκθεση εξερευνά ταυτότητες, σχέσεις και αντανακλάσεις γύρω από μια διαδικασία συνύπαρξης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Την επιμέλεια έχει η Χαρά Πιπερίδου. Είσοδος ελεύθερη.

​​Στις 8 μ.μ., Μασσαλίας 22. Πληροφορίες στο 210-36.80.052 και το www.hau.gr/culture

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Για τα αρχαία θέατρα

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Megaron Plus διοργανώνουν έναν νέο κύκλο διαλέξεων, ο οποίος έχει στόχο να φωτίσει τρία αρχαία θέατρα λιγότερο γνωστά, ωστόσο εξίσου σημαντικά: αυτά των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, της Καλυδώνας στην Αιτωλοακαρνανία και της Πλατιάνας στην Ηλεία. Η πρώτη διάλεξη με τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας» θα πραγματοποιηθεί στις 19/1 στις 7 μ.μ.

​​Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη,

τηλ. 210-72.82.000

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ «Κ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ»

«Φόβος» του Τσβάιχ

Σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελενας Πέγκα, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ανέβασε τον «Φόβο» του Τσβάιχ. Από 22 έως 31/1 θα παρουσιάζεται στο Νέο Θέατρο Κ. Βασιλάκου. Παίζουν οι Διαμ. Καραναστάσης, Κατ. Μισιχρόνη, Κατ. Μαούτσου και Παν. Σούλης.

​​Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου. Προφήτη Δανιήλ 3-5 & Πλαταιών, Κεραμεικός, τηλ. 211-01.32.002-5, 212-10.42.777

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

«Μαντάμα Μπατερφλάι»

Η «γιαπωνέζικη τραγωδία» του Τζάκομο Πουτσίνι, «Μαντάμα Μπατερφλάι», κάνει πρεμιέρα την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η όπερα εξιστορεί τον μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των ΗΠΑ, και φωτίζει μουσικά την αντιπαράθεση των δύο πολιτισμών, του ιαπωνικού και του δυτικού-αμερικανικού.

​​Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη,

τηλ. 210-72.82.000

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ»

Μάσκες του θεάτρου

Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος, χρησιμοποιώντας τέσσερα διαφορετικά κείμενα, καθώς επίσης πληθώρα προσωπείων φτιαγμένων από φθαρτά υλικά όπως ψάρια νεκρά, όστρακα, γαρίδες, λαχανικά, κρέατα, σκουπίδια, πεταλούδες ταριχευμένες, φτιάχνει μάσκες που τις φοράει και εκφέρει τον θεατρικό λόγο αλλοιωμένο μέσα από αυτές. Η περφόρμανς του θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης στις 20/1.

​​Εναρξη στις 7 μ.μ.

Φρυνίχου 14, Πλάκα

ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ

«De Profundis»

Το έργο του Οσκαρ Ουάιλντ «De Profundis» παρουσιάζεται στο θέατρο Ανεσις. Ο Σπύρος Κυριαζόπουλος στον μονόλογο τον οποίο έγραψε έγκλειστος στις φυλακές του Ρέντινγκ ο Ιρλανδός συγγραφέας, απευθυνόμενος στον νέο που εξαιτίας του καταδικάστηκε και φυλακίστηκε, «συνομιλεί» με την «Mπαλάντα της φυλακής του Ρέντινγκ», την οποία συνέγραψε όταν αποφυλακίστηκε και αφιέρωσε σ’ έναν συγκρατούμενό του στρατιώτη.

​​Λεωφ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι.

Τηλ. 210-74.88.881-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή