Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΛΛΑΣ

«Η όπερα της πεντάρας» με ζωντανή ορχήστρα

Ο Γιάννης Χουβαρδάς παρουσιάζει το αριστούργημα των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ «Η όπερα της πεντάρας» στο θέατρο Παλλάς, με πολυπληθή θίασο και ζωντανή 12μελή ορχήστρα. «Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ τοποθετεί στον πυρήνα της “Οπερας της πεντάρας” τη σκοτεινή, εγκληματική πλευρά της αστικής ζωής των μεγαλουπόλεων: πόλεμος συμφερόντων, λαγνεία, βία και διαφθορά. Το χρήμα είναι θεός. Ζητιάνοι, πόρνες, ληστές, μικροί και μεγάλοι εγκληματίες, αστυνομικοί, όλοι συμφύρονται σε μια κοινωνία απεγνωσμένα παραδομένη στην κρίση. Ο “άρχοντας” αυτού του κόσμου είναι ο Μακ “το μαχαίρι”, ο οποίος πατάει επί πτωμάτων για το κέρδος του, ενώ ο “Βασιλιάς των ζητιάνων” Πίτσαμ βγάζει πλούσια οφέλη από τη φτώχεια των κατωτέρων στρωμάτων και η αστυνομία βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία και με τους δύο. Ολα είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση. Στο τέλος όμως αναδύεται, με δηλητηριώδες χιούμορ αλλά και αμείλικτη ειρωνεία, το ερώτημα: Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας;» αναφέρει ο Γιάννης Χουβαρδάς σχετικά με τη θεματολογία του έργου. Σε αυτό πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου κ.ά.

​​Τετάρτη και Κυριακή στις 7.30 μ.μ.,

Πέμπτη – Σάββατο στις 8.30 μ.μ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εκθεση – φόρος τιμής σε Θρακιώτες πρόσφυγες

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται η Συλλογή Ραιδεστού στην περιοδική έκθεση «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς», με μαρμάρινα μνημεία που συνέλεξαν Θρακιώτες πρόσφυγες το 1871 και τα οποία σκιαγραφούν τη ζωή στη βόρεια Προποντίδα από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ. Μέσα από την έκθεση ξετυλίγονται η ιστορία και οι μνήμες των Ελλήνων που ζούσαν κάποτε στην Ανατολική Θράκη. Μίτο της αφήγησης αποτελούν οι αρχαιότητες που συγκέντρωσε από το 1871 και μετά ο Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος στη Ραιδεστό. Το 1922 σημαντικός αριθμός των μαρμάρινων μνημείων της συλλογής μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες και παραδόθηκε στο μουσείο της πόλης. Η έκθεση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους Θρακιώτες πρόσφυγες, που σε δύσκολες στιγμές δεν λησμόνησαν τα αρχαία μνημεία.

​​Τετάρτη 2/3, 7 μ.μ., Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τηλ. 2313-310.201

ΑΘΗΝΑ

Ιστορίες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή

Το Dome Event, μία διεθνής διοργάνωση της plays2place productions, που σκοπό έχει να αναδείξει ανθρώπους, ιστορίες και πρωτοβουλίες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πραγματοποιείται για πρώτη φορά και θα παρουσιάσει πέντε διαφορετικές δράσεις σε πέντε διαφορετικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, με θεματική το προσφυγικό ζήτημα. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, όπως το 1ο Διεθνές Forum Αλληλεγγύης για το προσφυγικό, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Iνστιτούτο Γκαίτε, μια ανοιχτή συζήτηση για την εμπειρία της συγκατοίκησης με πρόσφυγες, στις 5.30 μ.μ., στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, και η παρουσίαση της εγκατάστασης-ντοκιμαντέρ «Traces» στο ξενοδοχείον «Mπάγκειον» της Ομόνοιας (έως 6/3). Η γιορτή λήξης του Dome Event θα γίνει αύριο Κυριακή στην Τεχνόπολη με μια γιορτή συλλογικής κουζίνας και μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου.

​​Για περισσότερες πληροφορίες

www.TheDomeEvent.net

Χώρος State of Concept

Για την πόλη του αύριο

Στη διάλεξη «The Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;» του διασυνοριακού προγράμματος Actopolis θα διερευνηθεί ο καλλιτεχνικός ακτιβισμός και η πόλη του αύριο σε συνάρτηση με τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα.

​​Σάββατο 27.2, 7 μ.μ., State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19, τηλ. 213-03.18.576

ΘΕΑΤΡΟ 104

Σαίξπηρ με πίξελς

Τελευταία παράσταση για το έργο του Σαίξπηρ «Οπως σας αρέσει», σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Ι. Κωνσταντίνου, το οποίο μεταφέρει την ιστορία της Ροζαλίντα και του Ορλάνδου σε ένα τεχνητό δάσος του Αρντέν φτιαγμένο από χρώματα και πίξελς.

​​Σάββατο 27.2, 6 μ.μ., Θέατρο 104,

Ευμολπιδών 41, τηλ. 210-34.55.020

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ»

Βενετσάνου-Μαυρουδής

Η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής ενώνουν τις δυνάμεις τους και με τον κιθαριστή Γιώργο Τοσικιάν παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δύο κιθάρες και σε τραγούδια δύο δημιουργών με κοινή συνισταμένη την αγάπη τους για την ποίηση.

​​Σάββατο 27.2, 9.30 μ.μ. Πολυχώρος Τέχνης «Αλεξάνδρεια», Σπάρτης 14, τηλ. 210-86.73.655

ΑΤΗΕΝΑΕUM

Αρης Γραικούσης

Σε ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, ο πιανίστας Αρης Γραικούσης ερμηνεύει διαχρονικά κλασικά κομμάτια και τραγουδάει επιλεγμένα τραγούδια. Μία μουσική ενότητα με θέματα από ταινίες, αργεντίνικα τάνγκο, μικρά αριστουργήματα της κλασικής μουσικής, χορούς, βαλς, πρελούδια, κ.ά.

​​Σάββατο, 27.2, 8 μ.μ. «Athenaeum», Αδριανού 3, Θησείο, τηλ. 210-32.11.987, 55 και 49

FUZZ

Electric Litany στην Αθήνα

Οι κάτοικοι Λονδίνου αλλά κατά το ήμισυ Ελληνες, Electric Litany, ανανεώνουν την επαφή τους με το ελληνικό κοινό με μια συναυλία απόψε στο Fuzz, όπου εκτός των προηγούμενων επιτυχιών τους θα παρουσιάσουν και νέα τραγούδια για πρώτη φορά πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους.

​​Σάββατο 27.2, 10 μ.μ.,

Πειραιώς 209 και Πατρ. Ιωακείμ 1

MEΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

«Ηθος και Πολιτική»

Το Megaron Plus συνεχίζει τη σειρά εκδηλώσεων με άξονα την επιστήμη, διοργανώνοντας την επίκαιρη συζήτηση με τίτλο «Ηθος και Πολιτική». Για το θέμα θα συνομιλήσουν οι καθηγητές Θεοδόσης Π. Τάσιος και Αριστείδης Ν. Χατζής. Με δελτία, από τις 5.30 μ.μ.

​​Την Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 7 μ.μ.,

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

ΟΜΟΝΟΙΑ

Η ΚΟΑ στο μετρό!

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα συμμετάσχει σε τρεις συναυλίες σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό, αρχής γενομένης σήμερα στις 13.00 στην Ομόνοια με το Metallon, το Κουιντέτο χάλκινων πνευστών και κρουστών. Ακολουθούν το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών στον Πειραιά (5/3) και το Τρίο εγχόρδων με φλάουτο στο Σύνταγμα (19/3).

​​Σάββατο 27/2, ώρα 13.00,

σταθμός μετρό Ομόνοια

ΑΙΘΟΥΣΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ»

Τολμηρός και γοητευτικός

Ετσι τιτλοφορείται το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης για τον ηθοποιό Αλέν Ντελόν. Σήμερα προβάλλονται οι ταινίες «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του» και «Γυμνοί στον ήλιο», στις οποίες ο Ντελόν έκανε το πρωταγωνιστικό του ντεμπούτο.

​​Σάββατο 27.2, 6 μ.μ./9 μ.μ., Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1 Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή