Ματιές στον κόσμο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο κήπος του μοντέρνου κόσμου

Η απόλυτη επαφή με την αισθητική του βοτανικού κήπου όπως την εμπνεύστηκαν οι πρωτεργάτες του Μοντερνισμού είναι η έκθεση που προσελκύει πλήθη στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Με τίτλο «Painting the Modern Garden», η έκθεση φέρνει, όπως είναι αναμενόμενο, στο προσκήνιο τον Μονέ, τον Μανέ και τον Ρενουάρ αλλά προχωρεί βαθιά και στον εικοστό αιώνα, προτείνοντας τα έργα του Henri Le Sidaner ή του Santiago Rusinol και πολλών ακόμη που συμβάλλουν σε μία φαντασμαγορία ανθόκηπων, δέντρων και παγανιστικής φύσης. Μπορεί κανείς να δει την έκθεση ως ένα νέο-ρομαντικό μανιφέστο αλλά επί της ουσίας είναι το αντίθετο, γιατί οι μοντερνιστές προσέγγισαν τον «Κήπο» ως προέκταση της αυτοσυνειδησίας. Η Βασιλική Ακαδημία δημιούργησε ένα εξαιρετικό χρωματικό περιβάλλον για να αναδείξει όλα αυτά τα έργα, με προεξάρχοντα εκείνα από τον κήπο του Μονέ στο Ζιβερνί.

ΠΑΡΙΣΙ

Ο Βέλγος σούπερ σταρ

Κεντρικό θέμα στον «Πολιτισμό» της Le Monde, πριν από λίγες ημέρες, ήταν το άστρο του Matthias Schoenaerts, του Βέλγου κινηματογραφικού αστέρα, που σε ηλικία 39 ετών έχει γίνει παγκόσμιο ίνδαλμα. Η νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί, με τους Τίλντα Σουίντον και Ρέιφ Φάινς, είναι το A Bigger Splash που προβλήθηκε στο 72ο Φεστιβάλ της Βενετίας και εμπνέεται από την «Πισίνα» με τον Αλέν Ντελόν.

ΚΑΝΝΕΣ

Ο Μέδικος Ντάστιν Χόφμαν

Η δυναστεία των Μεδίκων, αυτής της τρομερής οικογένειας της Φλωρεντίας, είναι το θέμα της νέας τηλεοπτικής σειράς που παρουσιάστηκε με το πρώτο επεισόδιό της, στο Φεστιβάλ MIPTV στις Κάννες. Το ενδιαφέρον κέρδισε κυρίως ο πρωταγωνιστής, που είναι ο Ντάστιν Χόφμαν, ο οποίος υποδύεται τον Ιωάννη των Μεδίκων, αλλά και ο Ρίτσαρντ Μάντεν, που ερμηνεύει τον ρόλο του γιου του, Κόσιμο.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ

Ενας Δανός αποκαλύπτεται

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται έκθεση για τον Δανό ζωγράφο Κρίστοφερ Βίλχελμ Εκερσμπεργκ, έξω από τα όρια της πατρίδας του. Η έκθεση στο Αμβούργο (Hamburger Kunsthalle) επιβεβαιώνει την αυξανόμενη εξωστρέφεια που αποκτά η ζωγραφική της Δανίας, όπου αρχές του 19ου αιώνα συνέβη η μετάβαση από τον Κλασικισμό στον Ρομαντισμό. Αυτό το πέρασμα εκπροσωπεί και ο Εκερσμπεργκ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η ιδιοφυΐα της Ζάχα Χαντίντ

Στο ίδιο φύλλο των Financial Times, στο οποίο διαβάζουμε τη νεκρολογία της Ζάχα Xαντίντ από τον Edwin Heathcote, βλέπουμε και τη διαφήμιση, μερικές σελίδες παρακάτω, για το συγκρότημα κατοικιών στο 520 West 28th της Νέας Υόρκης, με την υπογραφή του γραφείου της. Είναι 39 διαμερίσματα σε μια τοποθεσία που πολλοί θα ζήλευαν με τιμές από 5 έως 50 εκατ. δολάρια. Η «πολυκατοικία» θα παραδοθεί στις αρχές του 2017 και από το σχέδιο βλέπει κανείς τις οικείες αρχές του κόσμου σύμφωνα με τη Ζάχα Χαντίντ: ανορθολογικός ορθολογισμός και σύνθεση φαντασίας και γεωμετρίας.

ΠΑΡΙΣΙ

Λάμψη από το Μάλι

Η ομορφιά των φωτογραφιών του Seydou Keïta αποκαλύπτεται σε μία έκθεση στο Γκραν Παλέ, όπου ο ασπρόμαυρος κόσμος του αποκτά βάρος και πυκνότητα. Είναι εντυπωσιακή η διαδρομή αυτού του εξέχοντος φωτογράφου από το Μάλι, γεννημένου το 1921. Πέθανε στο Παρίσι το 2001 έχοντας τη χαρά της διεθνούς αναγνώρισης, την οποία κατέκτησε σταδιακά και με το σπαθί του. Αρχιζε να φωτογραφίζει συγγενείς και φίλους, αλλά σταδιακά μνημόνευσε όλη την κοινωνία του Μάλι, αποθησαυρίζοντας τον κόσμο όπως τον γνώρισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή