Διαλέξεις και εργαστήρια για τη σχέση μεταξύ γλώσσας και ΜΜΕ σε Ανδρο και Χανιά

Διαλέξεις και εργαστήρια για τη σχέση μεταξύ γλώσσας και ΜΜΕ σε Ανδρο και Χανιά

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρουσες διαλέξεις και εργαστήρια με Ελληνες και ξένους καθηγητές προγραμματίζονται στους δύο κύκλους μαθημάτων του θερινού πανεπιστημίου «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ – Από την αρχαιοελληνική γραμματεία έως σήμερα», που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ανδρο και στα Χανιά. Το δραστήριο εκπαιδευτικό ίδρυμα και η ακαδημαϊκή διευθύντρια του προγράμματος, επίκουρη καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Νικολέττα Τσιτσανούδη, θα συνεργαστούν με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το ελληνικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν δημοσιογράφους, ερευνητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της Ανδρου (10-17 Ιουλίου) θα εξετάσει ίχνη δημοσιογραφίας στην αρχαία ελληνική γραμματεία, θα μελετήσει την έννοια της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, τη μετα-μνημονιακή γλώσσα στα σύγχρονα ΜΜΕ, τον δραματοποιημένο λόγο στα δημοσιογραφικά κείμενα και την τέχνη της ρητορείας, ενώ θα σταθεί και στον πολιτικό λόγο που προέρχεται από το θέατρο και τις νέες μορφές της θεατρικής έκφρασης.

Στους κύκλους μαθημάτων που θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά της Κρήτης (16-22 Αυγούστου) οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας στα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, την πολιτισμική εγγραμματοσύνη που αφορά όσους εμπλέκονται στη μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών, τη διάδοση της ελληνικής ποίησης, λογοτεχνίας και των τοπικών διαλέκτων μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ θα μελετηθούν και δημοσιογραφικά κείμενα ως εκπαιδευτικό υλικό σε μια τάξη.

Πληροφορίες και εγγραφές στο summerschool.ac.uoi.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή