Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας φωτογράφος που δουλεύει ως… συγγραφέας

«The pig and other stories» είναι ο τίτλος της νέας ατομικής έκθεσης φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 26 Μαΐου στην γκαλερί Bernier-Eliades. Οι φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη είναι αφηγηματικές. Ο καλλιτέχνης ξεκινά πριν από 20 χρόνια στο νησί της Σκοπέλου και φωτογραφίζει καθημερινά σε μορφή ημερολογίου καταγράφοντας το τοπίο, το θαλάσσιο μέτωπο, τους ανθρώπους και κάθε λεπτομέρεια της ζωής. Με τη χρήση τoυ μεσαίου, τετράγωνου φορμά, μετακινεί την παλέτα του σε κορεσμένα χρώματα, επιβάλλοντας προκλητικά το φλας ακόμα και με το φως της ημέρας.

Η φωτογραφική αφήγηση γίνεται τόσο σημαντική όσο και το περιεχόμενο των εικόνων. Λειτουργεί, λοιπόν, ως συγγραφέας φωτογράφος, ένας story teller. Αυτή η διαδικασία έχει επαναληφθεί στις προηγούμενες δουλειές του, σε διαφορετικούς προορισμούς, στο νησί της Σκοπέλου, στη Saga της Ιαπωνίας, στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου, στην αθωνική πολιτεία. Στην καινούργια του έκθεση θα παρουσιάσει φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και τις οποίες χαρακτηρίζει «ενδιάμεσες» εικόνες. Σύμφωνα με τον ίδιο: «…Οι φωτογραφίες αυτές δεν εικονογραφούν και ούτε αφηγούνται. Είναι μέρη μικρών ιστοριών, με φαινομενικά διαφορετικούς προορισμούς, έχοντας απαλλαγεί από τον μύθο και την πλοκή. Τι απομένει σε μια ιστορία όταν αφαιρεθεί η αφήγηση; Το δέντρο, το πουλί, το σταυροδρόμι, ο λύκος, η κοπέλα, το παλικάρι, ο έρωτας, η ευχή, η κατάρα. Τελείες που οδηγούν από την προηγούμενη στην επόμενη, ένα παιχνίδι “dot to dot” που ελπίζεις να φανερώσει τα μυστικά του».

​​Eπταχάλκου 11, Αθήνα,

τηλ. 210-34.13.935-7

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

H Aθήνα είναι και γίνεται περισσότερο… τζαζ

H Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, συνεργάζονται ξανά, έπειτα από την επιτυχημένη περυσινή επετειακή διοργάνωση του Athens Technopolis Jazz Festival, που συγκέντρωσε πάνω από 30.000 επισκέπτες μέσα σε πέντε μέρες. Στο φετινό 16ο Athens Technopolis Jazz Festival, που θα ξεκινήσει στις 25 Μαΐου και θα διαρκέσει τέσσερις μέρες, 18 συγκροτήματα θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη 25/5 με την Athens Big Band και το Momo Trio, ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών, ενώ η βραδιά θα κλείσει με το Laginha Trio από την Πορτογαλία. Την Πέμπτη 26/5 το πρόγραμμα ξεκινάει με τους Gilad Hekselman Duo από το Ισραήλ.

​​Ολες οι εκδηλώσεις αναλυτικά στην διεύθυνση: www.technopolis-athens.com

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Πλεύση σε έναν προσωπικό νόστο

Νέα έργα παρουσιάζει ο Σωτήρης Σόρογκας, στην έκθεσή του που εγκαινιάζεται στις 25 του μηνός στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Με τίτλο «Θαλάσσια Ξύλα, 2010-2016», η έκθεση περιλαμβάνει τριάντα και πλέον πίνακες μνημειακών διαστάσεων (κάρβουνο και ακρυλικό σε μουσαμά). «Τα καΐκια του Σωτήρη Σόρογκα», λέει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς, «ακινητοποιημένα πάνω στη γη και άλλοτε σε μια ακαθόριστη λευκή επιφάνεια, δίνουν την εντύπωση πλεύσης αποκαλύπτοντας την επιθυμία του δικού του νόστου, του δικού του ατελείωτου ταξιδιού. Οι βάρκες και τα καΐκια του κουβαλούν το όνειρο και την ψυχή των λαών της Μεσογείου». Ο ίδιος ο ζωγράφος μιλάει για τη «θεοφόρο συνάφεια φωτός, μύθου, ιστορίας και τόπου, που συγκροτεί τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά όλων των εκφάνσεων της ελληνικής τέχνης από τον Ομηρο έως σήμερα».

​​Ιδρυμα Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας & Μέρλιν.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Σεπτεμβρίου

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Αθήνα – Σεούλ

Η Αθήνα του ’40 και του ’50 μέσα από τις διαδρομές που ακολουθεί ο ήρωας του μυθιστορήματος του Ηλία Μαγκλίνη «Πρωινή Γαλήνη», αφορμή για την εκδήλωση «Από την Αθήνα στη Σεούλ». Θα παρουσιαστεί οπτικό υλικό της εποχής. Σχολιασμός από τον Νίκο Βατόπουλο.

​​25 Μαΐου, στις 8 μ.μ., Πολυχώρος Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

«Τσερνόμπιλ»

Το έργο του Γιάννη Αλεξάκη «Στη χώρα μου λένε ότι το Τσερνόμπιλ είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει», αποτελούμενο από 14 αφηγήσεις για το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ και την εκκένωση της πόλης του Πρίπιατ στη Βόρεια Ουκρανία, κάνει πρεμιέρα απόψε στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπάνου.

​​Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ.,

Κύπρου 91α

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΛΕΙΑΔΕΣ

«Το άλλο μου ολόκληρο»

Σήμερα Σάββατο, στις 19.30, οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Νίκος Βατόπουλος μιλούν για «Το άλλο μου ολόκληρο», το βιβλίο της Τασούλας Επτακοίλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η παρουσίαση θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη συγγραφέα.

​​Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι,

κοντά στο μετρό Ευαγγελισμός

ΓΚΑΛΕΡΙ GENESIS

Ζωομορφισμός και τέχνη

Δώδεκα ξεχωριστοί καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής συμμετέχουν στην έκθεση «Η σημασία τού να είσαι ζώο», σε σύλληψη και επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και συγγραφέως Μαρίας Γιαγιάννου. Οι εικαστικοί πραγματεύονται τη σύμπτυξη του ανθρώπινου σώματος με το ζωικό.

​​Γκαλερί Genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι.

Εως τις 28 Μαΐου

ΜΕΓΑΡΟ ΔΙΟΜΗΔΗ

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση σε συνεργασία με εννέα καλλιτέχνες διοργανώνουν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για σήμερα, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, οι οποίες περιλαμβάνουν έκθεση πρωτότυπου υλικού από το Ιστορικό Αρχείο, εκθέσεις χαρακτικής και ζωγραφικής, καλλιτεχνικό εργαστήρι, μουσικό δρώμενο, θέατρο και χορός.

​​3ης Σεπτεμβρίου 146,

Μέγαρο Διομήδη

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Bazaar βιβλίων

Οπως κάθε Μάιο, διοργανώνεται το μεγάλο bazaar βιβλίων στην Αρχαιολογική Εταιρεία. Σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά αρχαιολογικά και ιστορικά βιβλία αλλά και μεγάλη ποικιλία από βιβλία τέχνης, λαογραφίας, νομικά καθώς και παλαιά συλλεκτικά.

​​Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστημίου 22,

210-36.26.043. Σάββατο, 21/5, 10 π.μ. – 3 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή