Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ

«Ολοι μαζί μπορούμε»… τραγουδώντας

Μια μεγάλη μουσική συνάντηση διοργανώνεται για καλό σκοπό, αυτή την Πέμπτη 16/6 στο Καλλιμάρμαρο. Το «Ολοι μαζί μπορούμε» καλεί κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλεξίου, η Ελένη Βιτάλη, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ηρώ Σαΐα, να ερμηνεύσουν τα ωραιότερα τραγούδια του σπουδαίου Σταύρου Ξαρχάκου, με σκοπό τη συγκέντρωση  τροφίμων για όσους από τους συνανθρώπους  μας  τα  έχουν  ανάγκη. Τα τραγούδια του Ξαρχάκου συνοδεύουν τη συλλογική μας μνήμη και αποτελούν ένα μοναδικό μουσικό μωσαϊκό ριζωμένο στο μυαλό και στην καρδιά μας, ενώ γράφτηκαν από  τους  σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές της μακράς αυτής διαδρομής και διαμόρφωσαν το ομορφότερο τοπίο λόγου και μουσικής σε μια άρρηκτη αρμονία. Τη διεύθυνση της δεκαμελούς ορχήστρας από σολίστες μουσικούς έχει αναλάβει ο ίδιος  ο  Σταύρος  Ξαρχάκος.  Μοναδική προσδοκία όλων για τη συναυλία αυτή  με  όχημα  τον  δικό μας πολιτισμό  είναι μέσα  από  την  καλλιτεχνική κατάθεση να υπάρξει και η ουσιαστική προσφορά από την πλευρά του κόσμου.

​​Στις 9 μ.μ., Καλλιμάρμαρο. Συμβολική τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ και προσφορά τροφίμων που θα παραδοθούν στις εισόδους του σταδίου την ημέρα της συναυλίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ

Το μεγάλο ταξίδι του Γιάννη Χαρούλη

Επειτα από έναν χειμώνα απουσίας από τη συναυλιακή σκηνή και την προετοιμασία της νέας του δισκογραφικής δουλειάς που θα κυκλοφορήσει σύντομα, ο Γιάννης Χαρούλης θα κάνει και φέτος, ένα μεγάλο καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι ανά την Ελλάδα. Στην Αττική η αρχή γίνεται από το θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, όπου θα δώσει τρεις συναυλίες στις 13, 14 και 15 Ιουνίου.

Ο δημοφιλής τραγουδοποιός υπόσχεται και φέτος να ταξιδέψει το κοινό σε άλλους τόπους και άλλες εποχές, από το χθες μέχρι το σήμερα, με αγαπημένα τραγούδια, μπλεγμένα όπως πάντα με τις βαθιές ρίζες της κρητικής παράδοσης. Χωρίς να παύει να πειραματίζεται κάθε φορά, πάντα με σεβασμό και διατηρώντας την ουσία της μουσικής και των στίχων. Αλλωστε, όπως ο ίδιος έχει πει στην «Κ»: «Η μουσική είναι διάλογος με το παρελθόν μου, με τα βιώματά μου, στα σπίτια, στα χωράφια, στις παρέες και στα πανηγύρια…».

​​Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη,

στις 13, 14 και 15/6

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Πώς η κρίση γίνεται αισθητική εμπειρία

Ο συνθέτης Τηλέμαχος Μούσσας, η περφόρμερ Ρόζα Προδρόμου και ο εικαστικός Παντελής Μάκκας, με την «καθοδήγηση» της σκηνοθέτριας Ελλης Παπακωνσταντίνου και της ομάδας ΟDCEnsemble/Βυρσοδεψείο, επιχειρούν να μας ξεναγήσουν στη χαοτική καθημερινότητα της Αθήνας, μεταγράφοντας την κρίση σε αισθητική εμπειρία. Στην παράσταση με τίτλο Re-volt Athens, επιχειρούν να μεταστρέψουν τις στερεοτυπικές εικόνες της Αθήνας, που αναπαράγονται από τα διεθνή media, τη διανόηση και την τέχνη. Στον αντίποδα των δημοσιογραφικών επιφυλλίδων, των οικονομικών αναλύσεων και των τουριστικών οδηγών, το Re-volt Athens αποτελεί έναν εναλλακτικό «οδηγό πόλης», που επιχειρεί να εξορύξει το σημερινό δραματικό ασυνείδητο των ανθρώπων που την κατοικούν.

​​Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 15 και 16 Ιουνίου. Χώρος Ε, Πειραιώς 260

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Για τη λογοτεχνία

Ανθρωποι του πολιτισμού συναντιούνται στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στο τριήμερο ΝΟW («Τώρα»). Νέοι συγγραφείς από τα Βαλκάνια συναντούν Ελληνες συναδέλφους τους συζητώντας για τον ρόλο της λογοτεχνίας στη σύγχρονη συγκυρία.

​​Στις 17, 18, 19 Ιουνίου.

Είδοδος ελεύθερη

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Για τη λογοτεχνία

Ανθρωποι του πολιτισμού συναντιούνται στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στο τριήμερο ΝΟW («Τώρα»). Νέοι συγγραφείς από τα Βαλκάνια συναντούν Ελληνες συναδέλφους τους συζητώντας για τον ρόλο της λογοτεχνίας στη σύγχρονη συγκυρία.

​​Στις 17, 18, 19 Ιουνίου.

Είδοδος ελεύθερη

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

«Στην επιφάνεια»

Εκθεση με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις εργασίες επέκτασης του μετρό στον Πειραιά παρουσιάζεται στην Ξυλαποθήκη απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο των Αστικών Πυλών. Τα ευρήματα «ερμηνεύουν» τη διαδρομή της πόλης.

​​34ου Συντάγματος, Πειραιάς.

Είσοδος ελεύθερη

ΙΑΝΟΣ

Αλκηστις Πρωτοψάλτη

Η ερμηνεύτρια συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη στις «Συναντήσεις με μουσικούς στο cafe του Ιανού». Το τραγούδι, οι μεγάλες συνεργασίες, η ζωή, το χθες, το σήμερα, το αύριο θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία θα κλείσει… μουσικά.

​​Την Τρίτη 14/6 στις 8.30 μ.μ.

Σταδίου 24, τηλ. 210-32.17.917

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Trio Sentimento

Τρία έργα του Τσαϊκόφσκι, το Valse Opus 48 No.2, το «None but the Lonely Heart» και το Piano Trio Opus 50, θα ερμηνεύσει το σύνολο Trio Sentimento απόψε στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου. Οι διακεκριμένοι σολίστ Μαρίνα Κισλίτσινα (τσέλο), Γιάροσλαβ Τόκαρεφ (βιολί) και Μαριλένα Σπαχή (πιάνο) ειδικεύονται στην ερμηνεία Ρώσων και Ελλήνων συνθετών.

​​Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα.

Στις 8.30 μ.μ.

METAMATIC:TAF

«Dancing Shadows»

Oι καθηγητές ντιζάιν Florian Bachmann και Marcus Pericin από το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης, ιδρυτές του Colour-Light Center, συνυπογράφουν τη διαδραστική εγκατάσταση «Dancing Shadows» και το τρισδιάστατο πρότζεκτ «Roomlines», που εγκαινιάζονται στο «metamatic:taf». Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί workshop με τους δημιουργούς.

​​Την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 9 μ.μ.

Νορμανού 5, Moναστηράκι

ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

Νατάσσα Πουλαντζά

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά «Είναι όλα ψέμα», που αποτελείται από δύο ενότητες και από το ψηφιακό παιχνίδι-εφαρμογή-έργο «Game of Fortune». Η δημιουργός διερευνά κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τη γνώση, την επικοινωνία, τη μνήμη, την πραγματικότητα και την ψηφιακή της εκδοχή, τη διαδικασία της καλλιτεχνικής παραγωγής.

​​Πλατεία Κολωνακίου 20, Αθήνα.

τηλ. 210-36.34.454

GAZARTE

Gadjo Dilo

H τσιγγάνικη τζαζ παράδοση ζωντανεύει αυτή την Πέμπτη διά χειρός των κεφάτων Gadjo Dilo, οι οποίοι διασκευάζουν ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών, φτιάχνοντας το δικό τους μουσικό στυλ. Παράλληλα, περνούν μια «βόλτα» και από αμερικανικά τζαζ standards και γαλλικά τραγούδια του Μεσοπολέμου.

​​Στην ταράτσα του Gazarte,

Βουτάδων 32-34 στις 10 μ.μ.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Για τη δυστυχία, με χιούμορ

Το Μικρό Πολυτεχνείο και ο Κοραής Δαμάτης παρουσιάζουν το έργο «Ο δάσκαλός μου, ο Σοπενχάουερ» στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Πέντε νέες συγγραφείς αποτυπώνουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις τα πολλαπλά πρόσωπα της δυστυχίας με γερές δόσεις σαρκασμού και γέλιου.

​​Πειραιώς 206, Ταύρος

έως τις 16/6

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή