Ματιές στον κόσμο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τα νέα έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ

Ενα από τα καλλιτεχνικά γεγονότα του καλοκαιριού είναι η έκθεση ζωγραφικής του Ντέιβιντ Χόκνεϊ στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο. Με νέα έργα, επικεντρωμένα ως επί το πλείστον στις προσωπογραφίες, ο Χόκνεϊ επαναφέρει τη γνώριμη έκρηξη των χρωμάτων αλλά και την αστείρευτη διάθεση για ζωή. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση του χιούμορ και του σαρκασμού, καθώς ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ «παίζοντας» με την ίδια κίτρινη καρέκλα δημιουργεί μια πινακοθήκη προσωπογραφιών εντελώς προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή που, εντούτοις, είναι μια θέαση στο σήμερα. Είναι πρόσωπα από την καλλιτεχνική σκηνή του Λος Αντζελες, με τα οποία ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ έχει συναναστραφεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ηταν μετά την έκθεση τοπίων το 2012, πάλι στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, που ο Χόκνεϊ άφησε το Γιόρκσαϊρ και πήγε να χαρεί τη ζωή στο Λος Αντζελες. Η έκθεση παρουσιάζει, ώς τις 2 Οκτωβρίου, 82 πορτρέτα και μία νεκρή φύση.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Αγνωστα του Λούσιαν Φρόιντ

Σχέδια, σκίτσα, αυτοπροσωπογραφίες και σημειώσεις του Λούσιαν Φρόιντ εκτίθενται για πρώτη φορά στη National Portrait Gallery του Λονδίνου (έως τις 6 Σεπτεμβρίου). Οι κληρονόμοι του δώρησαν στο βρετανικό κράτος όλα τα μπλοκ του ζωγράφου με αδημοσίευτα έργα ως αντάλλαγμα του φόρου κληρονομιάς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι σημειώσεις του με συνειρμική γραφή.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το παλάτι του Κάιζερ

Από τα πιο εντυπωσιακά πρότζεκτ στο Βερολίνο είναι η ανακατασκευή του Berliner Stadtschloss, του ανακτόρου κοντά στη Νήσο των Μουσείων. Το κτίριο θα είναι έτοιμο το 2019. Το αρχικό παλάτι, κτίσμα του 18ου αιώνα, είχε καταστραφεί στους βομβαρδισμούς. Στη θέση του είχε χτιστεί ένα κρατικό κτίριο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας, το οποίο κατεδαφίστηκε για να γίνει η ανακατασκευή του ανακτόρου.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Η ζωή της Κλάρα Μπόου

Ταινία θα γίνει η ζωή της θρυλικής σταρ του βωβού κινηματογράφου Κλάρα Μπόου (1905-1965), που στη δεκαετία του ’20 ήταν από τις πιο διάσημες σταρ του Χόλιγουντ. Το «It girl», το κορίτσι με το σεξαπίλ, θα συστηθεί εκ νέου στις νεότερες γενιές χάρη στον παραγωγό David Silver. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ποια ηθοποιός θα ενσαρκώσει την Κλάρα Μπόου.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Η δόξα του Κολόν

Η όπερα του Μπουένος Αϊρες, το θέατρο Κολόν, που εγκαινιάστηκε το 1857, είναι ένα από τα διασημότερα στο είδος του, μαζί με την Οπερα Γκαρνιέ στο Παρίσι και τις όπερες της Νάπολης, της Βιέννης και της Βουδαπέστης. Mια νέα φωτογράφηση διοχετεύθηκε στα διεθνή μέσα από το Reuters, για να υπογραμμίσει το μοναδικό αυτό αξιοθέατο της αστικής παράδοσης της Αργεντινής, το οποίο είναι ανοικτό ως μουσείο τις πρωινές ώρες, ώστε να υποδεχθεί οργανωμένα γκρουπ για ξενάγηση. Από τον Οκτώβριο 2006 ώς τον Μάιο 2010, το Κολόν παρέμεινε κλειστό για αποκατάσταση.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η μνήμη του Szczecin

Στην πολωνική πόλη Szczecin (που πριν από τον πόλεμο ανήκε στη Γερμανία) η πλατεία Αλληλεγγύης, εις μνήμην των 16 εργατών που έχασαν τη ζωή τους το 1970 διαδηλώνοντας κατά της σοβιετικής καταπίεσης, έχει αποκτήσει το νέο Μέγαρο Μουσικής. Αυτή η αρχιτεκτονική διαμόρφωση έλαβε το πρώτο βραβείο (από κοινού με άλλο έργο στην Ισπανία) στη Βαρκελώνη. Αρχιτέκτονες είναι οι KWK Promes. Είναι τα βραβεία για τον δημόσιο χώρο στην Ευρώπη που έχει θεσπίσει το Centre de Cultura Contemporania de Barcelona.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή