Ματιές στον κόσμο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OΛΛΑΝΔΙΑ

Ο Ιερώνυμος Μπος στο σήμερα

Αυτό το γλυπτό που αναδύεται μέσα από το νερό στην πόλη Den Bosch, τη γενέτειρα του ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος (1450-1516), αφήνει ατάραχους τους περαστικούς. Ισως γιατί είναι πλέον εξοικειωμένοι από τις εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια από τον θάνατο αυτού του μοναδικού καλλιτέχνη με την αχαλίνωτη φαντασία. Στη γενέτειρά του οργανώθηκε μια σπουδαία έκθεση, αλλά είναι και το Πράδο, στη Μαδρίτη, που δημιουργεί το μεγάλο διεθνές γεγονός με εξαιρετική έκθεση. Στην πόλη Den Bosch, όμως, τα διάσπαρτα σύγχρονα γλυπτά αναβιώνουν αποσπασματικά χαρακτήρες και σκηνές από τους πυκνούς, σουρεαλιστικούς και αμφίσημους πίνακες του Μπος, μετατρέποντας τον δημόσιο χώρο της πόλης σε ένα τοπίο ζωντανού ονείρου. Τα γλυπτά ερμηνεύουν ελεύθερα το πνεύμα του Μπος και για τη δημιουργία τους δούλεψε σκληρά μια ομάδα σε συνεργασία με το φημισμένο θεματικό πάρκο της Ολλανδίας Efteling. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

ΜΟΝΠΕΛΙΕ

Ζωή στα σύννεφα

Να δημιουργείς εμπειρίες στον αστικό χώρο είναι μία από τις επιδιώξεις του Festival des architectures vives, που προκαλεί παρεμβάσεις στην πόλη. Στο Μονπελιέ, όπου ξετυλίγεται η ωραία ιδέα, η εγκατάσταση του Μickael Martins και της Caroline Escaffre-Faure δημιουργεί μέσα σε μια κρυφή και σιωπηλή αυλή ένα καταφύγιο με ανθρώπους «να ζουν στα σύννεφα».

NEA ΥΟΡΚΗ

Ρέμπραντ, το πρώτο αριστούργημα

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στις ΗΠΑ ένα από τα ώριμα έργα του Ρέμπραντ, «Ο Ιούδας επιστρέφει τα τριάκοντα αργύρια». Παρουσιάζεται στην περίφημη Morgan Library της Νέας Υόρκης έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Αρχικά είχε εκτιμηθεί από τον Ολλανδό λόγιο και διπλωμάτη Constantijn Huygens. Οι σημειώσεις του περιλαμβάνονται στην έκθεση, όπως και όλα τα σχέδια για το τελικό έργο.

ΑΡΚΤΙΚΟΣ

Ο Εϊνάουντι σε φόρμα

Είχε προκαλέσει αίσθηση η συναυλία, με ένα πιάνο πάνω στους πάγους, που έδωσε πρόσφατα ο συνθέτης Λουντοβίκο Εϊνάουντι στον Αρκτικό στη βόρεια άκρη της Νορβηγίας, με σκοπό να προκαλέσει σκέψη πάνω στο λιώσιμο των πάγων. Ηταν η αρχή, καθώς σχεδιάζει για όλον τον Οκτώβριο σειρά συναυλιών στη Βόρεια Αμερική, για να παρουσιάσει τον πιο πρόσφατο δίσκο του, «Elements».

ΕΛΒΕΤΙΑ

Βασίλισσα Αννα της Ρουμανίας

Ευγενής μορφή, η βασίλισσα Αννα της Ρουμανίας απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών. Σύζυγος του βασιλιά Μιχαήλ της Ρουμανίας, η βασίλισσα Αννα είχε γεννηθεί στο Παρίσι, κόρη του πρίγκιπα Ρενέ του οίκου των Βουρβόνων της Πάρμας και της πριγκίπισσας Μάργκαρετ της Δανίας. Η βασίλισσα Αννα δεν έζησε στη Ρουμανία λόγω κομμουνιστικού καθεστώτος και επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χώρα το 1992. Ζούσε με τον Μιχαήλ στην Ελβετία, όπου και πέθανε στην πόλη Morges. O γάμος της με τον Μιχαήλ είχε τελεστεί στην Αθήνα το 1948 χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Gloria DeHaven (1925-2016)

Από τις χαρακτηριστικές φιγούρες του παλιού Χόλιγουντ, η Γκλόρια ντε Χέιβεν δεν έγινε ποτέ μεγάλη σταρ, αλλά η πορεία της ήταν η συνήθης τροχιά του Χόλιγουντ. Με πολλές ταινίες από το 1940 έως το 1955, τη «χρυσή εποχή», η Γκλόρια ντε Χέιβεν έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε ηλικία 11 ετών στους «Μοντέρνους καιρούς» με τον Τσάρλι Τσάπλιν και την τελευταία της στην κωμωδία «Out to Sea» (1997) δίπλα στον Τζακ Λέμον και τον Γουόλτερ Ματάου. Ηταν μία από τις σταρ της ΜGM, με καλή φωνή και συμπαθητική εμφάνιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή