Mατιές στον κόσμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Για πρώτη φορά ανοίγει στο κοινό

Ενα από τα πιο γοητευτικά κτίρια της Βαρκελώνης, η Casa de Les Punxes, το Σπίτι με τους Πύργους, ή Casa Terrades (από το όνομα της πρώτης ιδιοκτήτριας), ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό. Είναι μια νεογοτθική φαντασία, ένα αποκύημα μεσαιωνικού παραμυθιού, και μια αρχετυπική εικόνα από την καρδιά της Βαρκελώνης, μία Casa Modernista. Εργο του κορυφαίου Καταλανού αρχιτέκτονα Josep Puig i Cadafalch (1867-1956), η Casa de Les Punxes παρέμεινε έως σήμερα μια ιδιωτική κατοικία, χωρισμένη σε τρεις ιδιοκτησίες. Η ενοποίηση του πύργου και η πλήρης αποκατάστασή του παραδίδει τώρα στη Βαρκελώνη ένα ακόμη μείζον τουριστικό αξιοθέατο. Το κτίριο αυτό ήταν από τα πλέον φωτογραφημένα, αλλά καθώς δεν ήταν επισκέψιμο συντηρούσε ένα μυστήριο. Χτίστηκε το 1907 και είναι μια νεομεσαιωνική παραδοξότητα της Νότιας Ευρώπης, χαρακτηριστική της πανσπερμίας του καταλανικού λεξιλογίου. Βρίσκεται στη λεωφόρο Diagonal.

ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ

Πορτρέτα από την Πολωνία, 1972-1995

Ο Πολωνός φωτογράφος Κριστόφ Γκιραλτόφσκι (Krzysztof Gieraltowski) ποζάρει με ένα από τα έργα του στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης «Πολωνικές ταυτότητες» στο Σαν Σεμπαστιάν. Η έκθεση, που παραμένει σε λειτουργία ώς την 1η Οκτωβρίου, παρουσιάζει 44 μαυρόασπρα πορτρέτα, όλα έργα του Πολωνού φωτογράφου, τραβηγμένα από το 1972 έως το 1995.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

H ζωή πριν από την 11η Σεπτεμβρίου

Από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο Μανχάταν είναι τα τελευταία χρόνια το Μεμόριαλ και το Μουσείο για την 11η Σεπτεμβρίου. Στη φωτογραφία, επισκέπτες στέκονται μπροστά στον μεγάλων διαστάσεων πίνακα του Daniel Kohn (δωρήθηκε από το Fiduciary Trust) που έχει τίτλο «Looking South». Το έργο συγκινεί, καθώς δείχνει τη θέα πριν από την 11/9 από τον νότιο πύργο του World Trade Center.

ΠΡΑΓΑ

To «ρετρό» του κομμουνισμού

Αυτή η φωτογραφία δείχνει το μπάνιο σε ένα διαμέρισμα της Πράγας την περίοδο του κομμουνισμού τις δεκαετίες ’70 και ’80. Είναι ένα τμήμα της έκθεσης με τίτλο «Ρετρό» που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στην Πράγα με θέμα την καθημερινότητα επί κομμουνισμού, αντιδιαστέλλοντας τη ζωή της πλειονότητας με τη ζωή της ελίτ του γραφειοκρατικού καθεστώτος.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

O Nτομίνγκο στην Ακαδημία Λιστ

Ο διάσημος Ισπανός τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο επισκέφθηκε την Ακαδημία Μουσικής Φέρεντς Λιστ στη Βουδαπέστη όχι ως μουσικός αλλά ως πρόεδρος της Εuropa Nostra. Η Ακαδημία Λιστ είχε τιμηθεί το 2015 με το Μέγα Βραβείο για την υποδειγματική αναστήλωση του περίφημου αρ νουβό κτιρίου στο οποίο στεγάζεται. Ο Ντομίνγκο έδωσε μια ομιλία στην Ακαδημία Λιστ, με την ευκαιρία της περυσινής βράβευσης, υπογραμμίζοντας τις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η ομιλία προηγήθηκε της ανοικτής συναυλίας έξω από τη βασιλική του Αγίου Στεφάνου στη Βουδαπέστη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο Λούθηρος ως κόμικς

Ενας διαφορετικός τρόπος να αντιληφθεί κανείς τι ήταν η Μεταρρύθμιση τον 16ο αιώνα είναι αυτό το βιβλιαράκι, που παρουσιάζει σε μορφή κόμικς τη ζωή του Γερμανού θεολόγου Μαρτίνου Λούθηρου (1483-1546). Δημιουργός του βιβλίου είναι ο εικονιζόμενος Thomas Dahms, εκδότης και συγγραφέας, ο οποίος κρατάει ένα αντίτυπο της έκδοσης που φέρει τον τίτλο «Στο τραπέζι με τον Λούθηρο – ο Μαρτίνος Λούθηρος ως μοναχός, μεταρρυθμιστής και οικογενειάρχης». Μία άλλη εισαγωγή στην κατανόηση της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή