Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Για την ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει

Με τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, πέφτει η αυλαία σήμερα το βράδυ για τα φετινά Επιδαύρια. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση «πετάει» για πρώτη φορά στην Επίδαυρο στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Οι «Ορνιθες» είναι η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο, να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία. Ο Νίκος Καραθάνος, μετά την «Γκόλφω» του, επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με έναν σπουδαίο θίασο και μια παράσταση-γιορτή των αισθήσεων, ριζωμένη στην αξεπέραστη ποιητική δύναμη αυτής της καταπληκτικής κωμωδίας. Μια παράσταση που δοκιμάζει να δει τον Αριστοφάνη με καθαρό βλέμμα, με στόχο να ακουστεί και να αγαπηθεί από την αρχή ο λόγος του κορυφαίου Αττικού κωμωδού. Ενας θίασος «που θέλει να πετάξει πέφτοντας», που αναζητά, τολμά και αναμετριέται με «μια ευτυχία άπιαστη, τόσο μεγάλη που δεν μπορείς να την πεις και δεν μπορείς να την πιστέψεις».

​​Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 20 Αυγούστου,

έναρξη στις 9 μ.μ.

ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

Οι Tiger Lillies για το «σπουργιτάκι»

Το αγαπημένο λονδρέζικο τρίο των Tiger Lillies παρουσιάζει τη νέα του δουλειά «Madame Piaf», εμπνευσμένη από τη ζωή της Γαλλίδας ερμηνεύτριας και με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή της. Η νέα δουλειά τους εμπνέεται από τον μποέμικο βίο και την παθιασμένη προσωπικότητα της κορυφαίας Γαλλίδας ερμηνεύτριας του 20ού αιώνα. Νέες συνθέσεις εμπνευσμένες από την Εντίθ Πιαφ και διασκευές των γνωστότερων τραγουδιών της φωτίζονται λοξά από τον αισθησιακό ήχο των Tiger Lillies, που σμίγει την αβανγκάρντ με το πανκ και το καμπαρέ. Το συγκρότημα συμπλήρωσε αισίως φέτος 27 χρόνια επιτυχίας. Πνευματικό παιδί του συνθέτη, στιχουργού, τραγουδιστή και πολυοργανίστα Martyn Jacques, δημιουργήθηκε το 1989 στο Σόχο κι έκτοτε έχει κυκλοφορήσει 37 δίσκους.

​​Κηποθέατρο Παπάγου, 23 Αυγούστου,

έναρξη στις 9 μ.μ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Καταγράφοντας την προσφυγική κρίση

Την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες εκθέσεις του καλοκαιριού θα έχουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση έργων του Κινέζου εικαστικού Αϊ Ουέι Ουέι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Πέμπτη 25/8. Εμφαση δίνεται στις δράσεις που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης τους μήνες που πέρασε στην Ελλάδα καταγράφοντας την προσφυγική κρίση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ορισμένα από τα έργα εκτίθενται ανάμεσα στα φημισμένα αρχαιολογικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Η έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic», που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση του δημοφιλούς καλλιτέχνη και ακτιβιστή στην Ελλάδα αλλά και η πρώτη παρουσίαση έργων του σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως.

​​Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, τηλ. 210-72.28.321

ΠΟΡΟΣ

Εκδοχές του Αιγαίου

Εννέα καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση «Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές», στη Citronne του Πόρου: Γ. Αδαμάκος, Μιχ. Κατζουράκης, Δημ. Κοκκινίδης, Αλ. Κυραρίνης, Τ. Μαντζαβίνος, Εμμ. Μπιτσάκης, Κων. Ξενάκης, Σωτ. Σόρογκας, Γ. Ψυχοπαίδης.

​​Γκαλερί Citronne, Πόρος.

Εως 17 Σεπτεμβρίου

ΛΕΣΒΟΣ

«Ενα οπτικό ρέκβιεμ»

Εως τις 20 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ξένου με τίτλο «Διαπλέοντες το Αιγαίο – Ενα οπτικό ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο» στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης. Η διοργάνωση είναι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

​​Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης,

έως 20 Σεπτεμβρίου

ΚΑΒΑΛΑ

Με έμπνευση τον Σεφέρη

To ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες «Ο Αναγνώστης» συμμετέχει στο 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Ο τίτλος του φεστιβάλ «Γιώργος Σεφέρης – χορηγός αισιοδοξίας» εμπνέει ποιητές και πεζογράφους από τη Δράμα και την Καβάλα που θα εξομολογηθούν, αύριο Κυριακή στην Παλιά Μουσική, την προσωπική τους εμπειρία επαφής με το έργο και την προσωπικότητα του ποιητή.

​​Παλιά Μουσική,

Καβάλα, 9 μ.μ.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Με την «Πριγκιπέσα» του

Με τα τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα συνεχίζονται τα Αισχύλεια. Θα δώσει μια συναυλία στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας με όλες τις επιτυχίες του. Τα τραγούδια του όχι μόνο αντέχουν στον χρόνο αλλά κάθε φορά «συστήνονται» εκ νέου από τον ίδιο, ανάλογα με τη διάθεση πειραματισμού και την έμπνευση της στιγμής που προκύπτει στα live του.

​​Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα

24 Αυγούστου

ΓΚΑΖΙ

Με τη δύναμη της ροκ

Το αμερικανικό συγκρότημα Clutch δίνει συναυλία στο Γκάζι με ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το άλμπουμ «Psychic Warfare» και άλλα γνωστά τραγούδια της καριέρας τους. Σχηματίστηκαν το 1990 στο Μέριλαντ και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει έντεκα ολοκληρωμένα studio albums. Με έναν ήχο που συνδυάζει επιρροές από stoner, hard rock και heavy metal, κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν έναν πολύ ισχυρό πυρήνα θαυμαστών.

​​Τετάρτη 24 Αυγούστου,

Ιερά Οδός 7, 9 μ.μ.

ΔΗΛΟΣ

Μουσική και ποίηση

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα δώσει μια μοναδική συναυλία τη Δευτέρα 22/8. Θα τραγουδήσει το δειλινό, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, τραγούδια ειδικά επιλεγμένα γι’ αυτόν τον μοναδικό και μαγικό τόπο. Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου το κοινό θα είναι –δυστυχώς– περιορισμένο. Το πρόγραμμά της έχει τίτλο «Δεύτερη ζωή» και περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών από τη δισκογραφία της.

​​Δευτέρα 22 Αυγούστου,

Δήλος

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή