Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Ο οργανωμένος μικρόκοσμος του Γιώργου Λάππα

Εφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο, σε ηλικία 65 ετών, από οξεία κρίση χολής, έχοντας ακόμα πολλά να προσφέρει. Ο Γιώργος Λάππας, ένας από τους κορυφαίους Ελληνες γλύπτες των τελευταίων δεκαετιών, άφησε πίσω του σπουδαίο καλλιτεχνικό κληροδότημα. Εγινε περισσότερο γνωστός από τις κόκκινες μορφές του, αλλά η πορεία του χαρακτηρίστηκε από μια συνεχή αναζήτηση στον όγκο, στην κλίμακα, στα μέσα, στο υλικό. Ενα «άγνωστο» κεφάλαιο της δουλειάς του είναι οι ανθρώπινες φιγούρες μικρού μεγέθους που είχε τακτοποιήσει σε πολλά κουτιά στο εργαστήριό του και τα ανακάλυψε η σύζυγός του, Αφροδίτη Λίτη. Επρόκειτο για έναν οργανωμένο μικρόκοσμο που δεν είχε παρουσιάσει ποτέ στο κοινό. Μια επιλογή από αυτές θα δούμε στην έκθεση που του αφιερώνει το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη της Κουμπάρη και ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου. Τίτλος της ατομικής είναι «Happy Birthday».

Στην έκθεση, που θα γίνει στην Κουμπάρη, θα παρουσιαστούν και ορισμένα γνωστά γλυπτά του τα οποία επίσης προέρχονται από το εργαστήριό του. Το αφιέρωμα θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας ΔΕΣΤΕ – Μπενάκη. Ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου είχε άλλωστε διακρίνει το τεράστιο ταλέντο του Λάππα από πολύ νωρίς. Την επιμέλεια έχουν αναλάβει οι: Αφροδίτη Λίτη, Δάκης Ιωάννου, Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

​​Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Αθήνα. Διάρκεια: 22/9 – 20/11

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Τρεις παραστάσεις από τη Ρωσία

Προσκεκλημένο του Εθνικού Θεάτρου είναι το 9ο Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης», τρεις παραστάσεις του οποίου μεταφέρονται στην Αθήνα στις 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου. Το απόγευμα της Τρίτης, το θέατρο Lensovet θα παρουσιάσει την παράσταση «The City. The marriage. Gogo» σε σκηνοθεσία του Yury Butusov, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού. Ακολουθεί, την Τετάρτη, το έργο «Brothers», βασισμένο στους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι, από τον θίασο Priyut Komedianta υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Evgeniya Safonova στη Σκηνή Κοτοπούλη (Θέατρο Ρεξ), ενώ την Πέμπτη στην Κεντρική Σκηνή το θέατρο Baltc House θα ανεβάσει μία εκδοχή του «Μάκβεθ» σε σκηνοθεσία του Luk Perceval. Παράλληλα, διαδραστική έκθεση κουκλών και μαριονετών του Κρατικού Κουκλοθεάτρου Αγίας Πετρούπολης θα φιλοξενείται στην Κεντρική Σκηνή πριν από την έναρξη των παραστάσεων από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

​​Ωρα έναρξης

6.30 μ.μ.

ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Imam Baildi, με εκπλήξεις στη σκηνή

Mε εφόδιο τη σκηνική τους παρουσία, που στις μεγάλες ανοικτές σκηνές είναι ακόμα πιο εκρηκτική, τα κομμάτια που αγαπάει ο κόσμος και, φυσικά, καινούργιες ιδέες και εκπλήξεις που δεν παραλείπουν ποτέ να εντάξουν στο πρόγραμμά τους, ανεβαίνουν οι Imam Baildi σήμερα το βράδυ στο Βεάκειο. Ηχοι της Ανατολής, των Βαλκανίων, πειραγμένοι με ηλεκτρικές νότες, έκαναν από την αρχή τους Imam Baildi να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν γρήγορα μια θέση στην καρδιά του κοινού. Το συγκρότημα δημιουργεί από τα παλιά ρεμπέτικα, αλλά και από τραγούδια του Αττίκ και της Βέμπω, καινούργιους, φρέσκους ήχους, απομονώνοντας το τραγούδι και κάνοντας ριμίξ με μικρές παρεμβάσεις.

​​Βεάκειο Θέατρο,

στις 9 μ.μ.

ΗΡΩΔΕΙΟ

«Τango por Piazzola»

Ενα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Αστορ Πιατσόλα, 26 χρόνια μετά την εμφάνισή του στο Ηρώδειο, παρουσιάζει στη σκηνή του αρχαίου ωδείου η κομπανία «Τango en Eros» του Φεστιβάλ Tango Acropolis. Συμμετέχουν εννέα ζευγάρια χορευτών με επίσημη προσκεκλημένη τη Mara Godoy από την Αργεντινή, η ορχήστρα Quinteto Tangarto και η ερμηνεύτρια Martha Moreleon.

​​Την Κυριακή

στις 9 μ.μ.

ΟΑΚΑ

Μεγάλες επιτυχίες

Η Lara Fabian, η Γαλλίδα ερμηνεύτρια με τις μεγάλες επιτυχίες, δίνει συναυλία στις 21/9 στο ΟΑΚΑ. Η Fabian μαγνητίζει το κοινό με μια γκάμα τραγουδιών που εκτείνονται από αισθαντικές μπαλάντες μέχρι τις «φαντασμαγορικές νότες ενός γαλλικού καμπαρέ».

​​Γήπεδο Τένις ΟΑΚΑ,

στις 9 μ.μ.

MΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Φιλαρμονική του Ισραήλ

Τη νέα καλλιτεχνική περίοδο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναλαμβάνει να εγκαινιάσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, που επιστρέφει στην Αθήνα για δύο συναυλίες, πάντα υπό τη διεύθυνση του Ζούμπιν Μέτα και με σολίστ τον τσελίστα Μαρσέλ Μπέργκμαν (17/9) και τη σοπράνο Κριστίν Λιούις (18/9). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Τσαϊκόφσκι, Σούμπερτ, Σούμαν και Στράους.

​​Απόψε και αύριο

στις 9 μ.μ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

«Ernani»

Tην όπερα του Βέρντι «Ernani» θα ερμηνεύσουν στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων αύριο στις 8.30 μ.μ. Συμμετέχουν η Χορωδία της ΕΡΤ και οι λυρικοί τραγουδιστές Βαγγέλης Χατζησίμος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Σοφία Κυανίδου, Ιρένα Αθανασίου, Αρης Προσπαθόπουλος και Μιχάλης Κατσούλης.

​​Πειραιώς 138,

είσοδος ελεύθερη.

ΗΡΩΔΕΙΟ

Φλαμένκο, τζαζ, σόουλ

Η Buika εμφανίζεται την Τρίτη 20/9 στο Ηρώδειο. Η δημοφιλής ερμηνεύτρια περνάει με μεγάλη άνεση από το φλαμένκο στην τζαζ, από τη σόουλ στους ποικίλους ρυθμούς της αφρικανικής ηπείρου, και συνεργάζεται με την ίδια απαράμιλλη άνεση με τον Chucho Valdez, τον Chick Corea, τον Pat Metheny. Θα τη συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καθώς και οι τρεις δικοί της μουσικοί (κιθάρα, μπάσο και καχόν).

​​Ωδείο Ηρώδου Αττικού,

στις 9 μ.μ.

«ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

Οι Δεινόσαυροι στο ΙΜΕ

Στη «Χώρα των Δεινοσαύρων» θα μεταφέρονται από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου οι επισκέπτες του «Ελληνικού Κόσμου» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου θα φιλοξενηθεί η ομότιτλη θεματική διαδραστική έκθεση για μικρούς και μεγάλους. Πρωταγωνιστούν 30 είδη δεινοσαύρων που «ζωντανεύουν» χάρη στις πιστές αναπαραστάσεις τους σε φυσικό μέγεθος.

​​Πειραιώς 254,

Ταύρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή