ΑΤΖΕΝΤΑ

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει 2 ατομικές εκθέσεις

tounta

LOLA MONTES SCHNABEL – KNOCK ON WOOD…

29.11.2016 – 28.01.2017

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού Lola Montes Schnabel (Νέα Υόρκη 1981) στην Ελλάδα, σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2017.

Η έκθεση Knock on wood αποτελεί ένα δοκίμιο πάνω στη μεταφυσική των αντικειμένων, στην αισθητική της τέχνης και στην αραίωση της αισθητηριακής αντίληψης, σε σημείο όπου η τέχνη φτάνει την ουσιαστική και οριστική διάστασή της πέρα από το οπτικό.

Η Schnabel παρουσιάζει μια σειρά ζωγραφικών έργων μεγάλης κλίμακας, δύο προβολές βίντεο και ένα σύνολο σχεδίων ακουαρέλας.

Όπως αναφέρει η καλλιτέχνις: "Πάντα δημιουργώ τα κινηματογραφικά και τα ζωγραφικά έργα μου ταυτόχρονα˙ αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Μερικές φορές κάνω μια ταινία για να συλλάβω μια εικόνα που δεν υπήρχε πριν και στη συνέχεια η εικόνα αυτή γίνεται ζωγραφική. Υπάρχει μια διαδικασία σε όλα αυτά και με ενδιαφέρουν όλα τα στάδιά της – αν δεν είχα κάνει αυτό το συγκεκριμένο κινηματογραφικό καρέ τότε δεν θα υπήρχαν και αυτά τα έργα ζωγραφικής. Κάθε ιδέα αξίζει ένα διαφορετικό μέσο που θα την απεικονίσει καλύτερα."

Η έκθεση της Schnabel διαπραγματεύεται κυρίως μία εξωπραγματική και αρκαδική φύση, όπου η ανθρώπινη μορφή είναι σπάνια παρούσα, παρά μόνο σε ένα επίπεδο μιας αρχετυπικής συνείδησης. Οι καμβάδες της μεταφράζονται ως οράματα των διαφόρων διαθέσεων της φύσης: σε αυτή τη βάση ζωγραφίζει στοιχεία όπως τα αρχαία ελαιόδεντρα τόσο αιθέρια και αποκομμένα από την αναπαράσταση. Σαν λεπτομέρειες στο φόντο από κάποιους αναγεννησιακούς πίνακες, μεγεθυμένες, όπου η πνευματικότητα κυριαρχεί της αφήγησης.

Ωστόσο, η ποίηση και η καθαρότητα του πνεύματός της γίνονται περισσότερο αντιληηπτές στα κινηματογραφικά έργα της: ένας άνθρωπος τρέχει σε ένα χιονισμένο τοπίο, σε μια ατέρμονη προσπάθεια προσέγγισης ενός κόσμου που υπάρχει ίσως πέρα από τα όρια των αισθήσεων (Rishi Running, 2004). Το βίντεο A Dialogue Between Spirit And Nature (2011) επιδεικνύει την πολυποίκιλη πρακτική της περιλαμβάνοντας μία πληθώρα μέσων, φέρνοντας τη μουσική (Charlemagne Palestine), τη γλυπτική (Luigi Ontani), το χορό και το θέατρο (μάσκες από αυτόχθονες καλλιτέχνες του Μπαλί) σε επαφή με τελετουργίες και ιεροτελεστίες, τις οποίες η Schnabel ενορχηστρώνει διαισθητικά. Όπως στις υπνωτικές μελωδίες, όπου νέοι τρόποι αντιπαραθέσεων συγκεντρώνουν αντισυμβατικά και ετερογενή υλικά σε μια αποκάλυψη της ψυχής.

Όπως τονίζει ο Αντωνίτσης: “Δεν υπάρχουν ρωγμές στο τραγούδι της Lola, ούτε και στη χαρά των ακροατών της“.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 15:00 – 20:00, Σάββατο 12:00 – 16:00


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΟΥΤΡΗΣ – B IS EVERYTHING YOU CAN IMAGINE FROM THE MATERIAL WORLD

29.11.2016 – 28.01.2017

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Δημήτρη Φουτρή με τίτλο Β is everything you can imagine from the material world.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2017.

Στην καινούρια εγκατάσταση του Δημήτρη Φουτρή με τίτλο Β is everything you can imagine from the material world ο βαθμός αντίληψης του υλικού κόσμου συναρτάται με τον βαθμό αντίληψης για την ρουτίνα των καθημερινών πρακτικών. Διάλογοι, σκέψεις, σχέσεις και ρόλοι συνδιαλέγονται με την υλικότητα του κόσμου που μας περιβάλλει, αλλά και με την ανάμνησή μας για αυτόν.

Το επίκεντρο αυτής της προβληματικής δεν είναι η καθημερινότητα, αλλά μάλλον η καθημερινή ζωή ως σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση, εντός της οποίας καταγράφονται και διαστρωματώνονται τα επίπεδα της αφήγησης για αυτήν. Ελλειπτικά, επαναληπτικά και θραυσματικά, όπως άλλωστε και η ίδια η ανάμνηση, αυτά τα επεισόδια δεν εφάπτονται με την ίδια τη ζωή, αλλά πλησιάζουν μέχρι το σημείο της διερώτησης για το πραγματικό. Ανάμεσα στα σχήματα αυτού του κολλάζ, στα κενά, εντοπίζουμε πρόσωπα και βιογραφίες διυλισμένα μέσα σε αυτό που αποκαλούμε βίωμα.

Ιδιαίτερη σημασία για τον Δημήτρη Φουτρή έχει, όπως άλλωστε και σε προηγούμενες δουλειές του, η δημιουργία της συνθήκης θέασης και του πλαισίου ανάγνωσης των έργων. Έτσι ο χώρος γίνεται αναπόσπαστο μέρος τους, και πιο συγκεκριμένα τα κενά του ταξινομούνται ιεραρχικά ως ανάλογης σημασίας με τα διαφορετικά εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιούνται. Εγκατάσταση, φωτογραφία και βίντεο πραγματεύονται τα όρια μεταξύ του υλικού και του άυλου, των αντικειμένων και της γλώσσας.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 15:00 – 20:00, Σάββατο 12:00 – 16:00