Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η «Βασίλισσα του Χιονιού» σε νέα χορογραφία

Το Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Κιέβου παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα, στο Μέγαρο Μουσικών Αθηνών, τη νέα χορογραφία της «Βασίλισσας του Χιονιού» που βασίζεται στο πασίγνωστο και αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Ο μεγάλος Δανός παραμυθάς, με την ανεξάντλητη φαντασία ενός αιώνιου παιδιού, έπλασε ένα από τα πιο όμορφα παραμύθια και αφηγείται τη συγκινητική περιπέτεια δύο αγαπημένων φίλων, της Γκέρντα και του Κάι, που έζησαν σε έναν κόσμο φανταστικό, παγωμένο και απόμακρο, εκεί όπου κυριαρχεί η γοητευτική Βασίλισσα του Χιονιού. Ο Αντερσεν με αυτό το παραμύθι προβάλλει την αγνότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων ως το μοναδικό αντίδοτo στον ψυχρό ορθολογισμό. Στόχος του είναι η κατάκτηση της «αέναης παιδικότητας» για να απελευθερώσει τον «υλικό» άνθρωπο από τις παγίδες του νεωτερικού τρόπου ζωής.

Μας μεταφέρει σε έναν κόσμο πολύ αληθινό και γνώριμο σε όλους μας, και με τη γλώσσα του παραμυθιού στέλνει το μήνυμα της επιλογής ενός άλλου δρόμου για την πορεία μας στη ζωή με όχημα τη φιλία και την ανθρώπινη αγάπη. Το Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Κιέβου ιδρύθηκε το 1867 και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε διεθνώς ως ένα από τα πλέον φημισμένα συγκροτήματα κλασικού χορού. Τον μουσικό καμβά με εξαίσιες συνθέσεις των Τσαϊκόφσκι, Λιάντοφ, Ρουμπινστάιν, Γκριγκ και Μασνέ έπλεξε ο Αλεξέι Μπάκλαν.

​​Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

από τις 17 έως τις 28 Δεκεμβρίου

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ

Εορταστικό γκαλά για το Τατόι

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου διοργανώνει το ετήσιο χριστουγεννιάτικο μουσικό γκαλά, με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Μελετών Αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, με έργα συνθετών όπως Caccini, Vivaldi, Handel, Τosti, Σαμάρα, Lehar, Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου, Μάστορα, Γιαννίδη κ.ά. Ερμηνεύουν οι Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο), Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος), Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος), Πάνος Λουμάκης (πιάνο) και Dissensoduo (Γιώργος Σαμοΐλης, βιολί / Αλέξανδρος Μαστιχιάδης, εκκλησιαστικό όργανο).

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν για τη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου του Οινοποιείου, το οποίο βρίσκεται σε φάση κατάρρευσης.

​​Αγγλικανικός Ναός Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27. Τρίτη 20/12, 8 μ.μ. Εισιτήρια 20 ευρώ (Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου), τηλ. 210-72.34.567 και www.ticketservices.gr

HALF NOTE JAZZ CLUB

Εκρηκτικό γλέντι με τους Jumpin’ Up 

Οι «υπερηχητικοί» Jumpin’ Up, μία από τις πιο λαμπρές μπάντες της Ευρώπης, που έχει σαν όχημά της το swing και το rhythm &  blues όπως αυτό διαμορφώθηκε στα αμερικανικά dance joints στις δεκαετίες ’40 και ’50, έρχονται στο Half Note Jazz Club. Οι συναυλίες των Jumpin’ Up δημιουργούν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα γλεντιού, φέρνοντας ξανά στην πραγματική ζωή το vintage άρωμα από τις παλιές ταινίες και τα παλιά πάρτι. Το γκρουπ βρίσκεται στη σκηνή εδώ και 10 χρόνια και διαπρέπει στα φεστιβάλ και τα τζαζ κλαμπ της Ευρώπης. Κυριαρχεί η ζεστή φωνή του entertainer Tony Marino και η κοφτή jump-blues κιθάρα του Giuseppe Montalbano.

​​Από τις 21 έως τις 28 Δεκεμβρίου, Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210-92.13.310

ΨΥΡΡΗ

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ

Η Monumenta και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναθήναια διοργανώνουν σήμερα και αύριο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ με πολλά προϊόντα (βιβλία, κεραμικά, κοσμήματα, παιχνίδια, γούρια, ημερολόγια, σημειωματάρια, κούπες, σαπούνια κ.ά.) σε χαμηλές τιμές για γιορτινά δώρα, που θα ενισχύσουν τη δράση τους.

​​Από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, Παλλάδος 21, πλ. Ηρώων, Ψυρρή

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Για την Ευρώπη

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού παρουσιάζει την περφόρμανς Monday. H σκηνοθέτιδα Claudia Dias μοιράζεται την «αρένα» με τον συγγραφέα Pablo Fidalgo Lareo και όπως οι πυγμάχοι, «γρονθοκοπούνται» με ερωτήσεις για τη σύγχρονη Ευρώπη.

​​Σήμερα και αύριο, Πανεπιστημίου 48,

τηλ. 210-33.05.074

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ. ΙΔΕΑ

Λόγια αγάπης

Eνα αφιέρωμα στην οπερέτα παρουσιάζουν η Ειρήνη Καράγιαννη και ο Χάρης Ανδριανός στο θέατρο «Αλφα.Ιδέα». Μαζί τους «εκπέμπει» η Μαργαρίτα Μυτιληναίου και όλοι μαζί δημιουργούν επί σκηνής μια εκπομπή – αφιέρωμα. Η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη και ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός ζωντανεύουν τα τραγούδια μιας υπέροχης εποχής.

​​Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, Πατησίων 37 και Στουρνάρη, τηλ. 210-52.38.742

ΘΕΑΤΡΟ ΑΒΑΤΟΝ

100 ρόλοι για… έναν

Ενας πρωτότυπος μονόλογος με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και υπαρξιακό προβληματισμό στον οποίο πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Φραγκιόγλου είναι η παράσταση «Οι 100 ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Μακαλιάς και την πρωτότυπη μουσική ο Θέμης Καραμουρατίδης. Στις 22, 29 Δεκεμβρίου και στις 5 Ιανουαρίου.

​​Στο θέατρο Αβατον, Ευπατρίδων 3, Γκάζι,

τηλ. 210-34.12.689

ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Και Κρήτη και Τζαμάικα

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας επιστρέφει στον Πειραιά για δύο εμφανίσεις στο Κρεμλίνο. Με τραγούδια που παντρεύουν την ελληνική παράδοση με το afrobeat σε ένα ταξίδι από την Ηπειρο στην Αφρική, από την Αφρική στην Κρήτη, από την Κρήτη στη Σμύρνη και από τη Σμύρνη στην Τζαμάικα. Με καραγκούνικο ταμπεραμέντο και γιορτινή διάθεση.

​​Στις 23 και στις 30 Δεκεμβρίου,

Καραΐσκου 119, Πειραιάς, τηλ. 210-41.00.010

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Γιορτές στο Μουσείο

Με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, θεματικές ξεναγήσεις και συναυλίες γιορτάζει τα Χριστούγεννα το Μουσείο Ακρόπολης, αρχίζοντας από σήμερα με το εργαστήριο «Ναοί και άλλα κτίρια φτιαγμένα με LEGO και εμπνευσμένα από την Ακρόπολη». Αύριο στις 12 το μεσημέρι, η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια στο ισόγειο του Μουσείου.

​​Δηλώσεις συμμετοχής

στο τηλ. 210-90.00.900

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή