ΑΤΖΕΝΤΑ

Μαρία Φραγκουδάκη: “Athens to New York: 2012-2017”

Μαρία Φραγκουδάκη: “Athens to New York: 2012-2017”

Η S.G. Art Gallery παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη με τίτλο «Athens to New York: 2012-2017». Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί Σιωπηλή Δημοπρασία του έργου «WISE To Be» της συλλογής Superheroes όπου όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της ELPIDA Youth.

Η δημοπρασία έχει ως στόχο τη στήριξη της ELPIDA Youth, επιτροπής του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, με αποστολή την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση σχετικά με την ψυχολογική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα της Μαρίας Φραγκουδάκη από την περίοδο 2012-2017 που δημιουργήθηκαν σε Αθήνα και Νέα Υόρκη και αποδεικνύουν το πλούσιο έργο και την εξέλιξη της δουλειάς της.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κλουβάτος διευθυντής της S. G. Art Gallery: «Παρατηρώντας τα έργα της έκθεσης μπορεί να διακρίνει κανείς τις διαφορετικές περιόδους της δουλειάς της και την μετεξέλιξή της από τη ζωγραφική σε καμβά με έμφαση στο χρώμα (2007-2012), σε collage και text (2013-2014) και στη συνέχεια σε τρισδιάστατα έργα και σε γλυπτική ζωγραφική-sculptural paintings (2015 έως σήμερα).»

Η ανερχόμενη εικαστικός ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία με ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές όπως, στη Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, Scope Miami, Scope Basel, και στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Τα έργα της βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές, μεταξύ αυτών και στη συλλογή της Google στη Νέα Υόρκη.

Η Μαρία Φραγκουδάκη έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στο University of London. Από το 2012 που ζει στη Νέα Υόρκη, έχει παρακολουθήσει τρία art residencies στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί δίπλα στον Donald Sheridan, master printer του Andy Warhol, καθώς και δίπλα στον Andrew Ginzel, έναν σύγχρονο Αμερικανό καλλιτέχνη, γνωστό για τα μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης του σε δημόσιο χώρο και για τις εγκαταστάσεις του.

Μαρία Φραγκουδάκη: “Athens to New York: 2012-2017”-1

Η ιστορικός και αρχαιολόγος, Ειρήνη Δημητρακοπούλου, αναφέρει σχετικά:

«Ένας πίνακας είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που φαίνεται. Όμως, στην περίπτωση της Μαρίας Φραγκουδάκη αυτό ισχύει όχι μόνο γιατί αντιστέκεται σθεναρά σε ορισμούς και κατηγοριοποιήσεις, αλλά γιατί παλεύει να χωρέσει την τρίτη διάσταση πάνω στον δισδιάστατο παραδοσιακό καμβά. Αψηφά όρια και περιορισμούς και δίνεται εξ ολοκλήρου στο κυνήγι της ελευθερίας. Χρησιμοποιώντας αταίριαστα υλικά, επικεντρώνεται στην υλικότητα και εξερευνά τον ενδιάμεσο τόπο ανάμεσα σε ζωγραφική και γλυπτική. Έντονα επηρεασμένη από κινήματα του ’50 και του ’60, όπως η ιταλική arte povera, το ιαπωνικό Gutai και η αμερικανική process art, η καλλιτέχνιδα πειραματίζεται μέσα από μια δημιουργική διαδρομή. Με αφαιρετική διάθεση προσπαθεί να διεμβολίσει τον χώρο ανάμεσα σε ίχνος και σκιά, σώμα και πνοή, λογική και πείραμα, μελέτη και ατύχημα, συνειδητότητα και υποσυνείδητο.»

Σύμφωνα με την Saranna Biel-Cohen, Curator και Executive Director του Hermitage Museum Foundation, «Η κα. Φραγκουδάκη αλληλεπιδρά με διάφορα υλικά αναζητώντας Μορφές ή Ιδέες, οι οποίες συνδέονται έμμεσα με τις συνήθεις χρήσεις τους. Διερευνά την έννοια του υλισμού θέτοντας ερωτήσεις για το τι βλέπουμε, τι νιώθουμε και τι είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε.»

Πληροφορίες Σιωπηλής Δημοπρασίας:

Η δημοπρασία θα λάβει χώρα στις 5 Δεκεμβρίου, 2017 από 7:30 μ.μ. έως 10:30 μ.μ.

Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να υποβάλλουν συμμετοχή κατά τη διάρκεια των εγκαινίων προσωπικά ή τηλεφωνικά στο +30 210 7290875.

Πληροφορίες Κοινού

Χώρος: S.G. Art Gallery | Κλεομένους 2, Κολωνάκι | St George Lycabettus Hotel | Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017, 7:30 μ.μ.

Διάρκεια Έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου 2017— 6 Ιανουαρίου 2018,

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη & Σάββατο: 11:00 – 16:00 Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00