ΑΤΖΕΝΤΑ

Μοναδική εμπειρία στο «Κέντρο Ελέγχου» της επιστημονικής φαντασίας

monadiki-empeiria-sto-kentro-elegchoy-tis-epistimonikis-fantasias-2222196

Την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου και ώρα 9 μ.μ. διοργανώνεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση η έκθεση «Control Center». Το «Κέντρο Ελέγχου» βασίζεται στις τεχνικές του ζωντανού κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας και συνθέτει μια ιδιαίτερη οπτικοακουστική παράσταση, που θα διαρκέσει δύο ημέρες, βασισμένη σε τέσσερα πρωτότυπα έργα των Στάθη Τσεμπερλίδη, Πάνου Αλεξιάδη και Στάθη Χρυσίδη. Τα έργα των εν λόγω καλλιτεχνών εκτίθενται και στο πλαίσιο της έκθεσης «Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο» (διάρκεια: έως τις 14 Ιανουαρίου στη Στέγη).

Τι είναι ο ζωντανός κινηματογράφος; Αποτελεί τεχνική που δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα χάρη στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Ο ζωντανός κινηματογράφος συνδυάζει δύο διαφορετικές τεχνικές παραγωγής εικόνας. Από τη μία πλευρά, την τεχνική παραγωγής εικόνας κινηματογράφου που λαμβάνει χώρα απόντος του θεατή και, από την άλλη, τις τεχνικές αναμετάδοσης εικόνων που συμβαίνουν ενώπιόν του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ολοζώντανη κινηματογραφική αφήγηση σε πραγματικό χρόνο. Οι αναφορές της τεχνικής αυτής ξεκινούν από τον φουτουρισμό και φθάνουν μέχρι και τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.

Στο «Control Center», ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να εισαχθεί στο «κέντρο ελέγχου» της παράστασης. Ετσι, δεν θα είναι σε θέση να γνωρίσει μόνο το τέχνασμα του αφηγηματικού αυτού μηχανισμού, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί στην πράξη. Μάλιστα, οι τρεις καλλιτέχνες συνδυάζουν μια πληθώρα από τεχνολογικά μέσα προκειμένου να φθάσουν στο πρωτοποριακό αυτό αποτέλεσμα που αναμένεται να βιώσει ο θεατής, από μικροκάμερες υψηλής ανάλυσης 4Κ, αρχιτεκτονικές μακέτες μέχρι και αναλογικά συνθεσάιζερ.

Πέρα από την τεχνική του ζωντανού κινηματογράφου, το «Κέντρο Ελέγχου» έχει επιρροές από πληθώρα ευρωπαϊκών κόμικς των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Επιπλέον, η ρωσική πρωτοπορία των κινουμένων σχεδίων, διαφόρων δημιουργών όπως ο Ανατόλι Πετρόφ, συναντά τη λογοτεχνική ουτοπία των έργων επιστημονικής φαντασίας των Φίλιπ Ντικ και Στάνισλαβ Λεμ. Την τεχνική υποστήριξη της παράστασης υπογράφει ο Λαέρτης Λιάγκος και τη διοργάνωση η Πάσκουα Βοργιά.

​​15 και 16 Δεκεμβρίου 2017, 9 μ.μ.
IFAC Athina (Γαλαξία 11, Νέος Κόσμος – πίσω από το κτίριο της Στέγης). Στο πλαίσιο της έκθεσης «Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο».