«Δρόμοι της Αραβίας» στην… Πειραιώς

«Δρόμοι της Αραβίας» στην… Πειραιώς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή φιλοδοξεί να καλύψει η έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας», που παρουσιάζει περισσότερους από 300 αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αραβικής Χερσονήσου.

H έκθεση που έχει ταξιδέψει σε 15 μουσεία στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία συστήνει στο κοινό την ιστορία της Αραβίας και των βασιλείων της από την 3η χιλιετία π.Χ. έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζονται 300 έργα σε χρονολογική σειρά, με την εποπτεία της επιμελήτριας Μίνας Μωραΐτου, με άξονες τους εμπορικούς και προσκυνηματικούς δρόμους της Αραβικής Χερσονήσου.

Το εμπόριο αναπτύχθηκε στην περιοχή τον 8ο αιώνα π.Χ. για τη μεταφορά του θυμιάματος από την Αραβία προς την Ανατολική Μεσόγειο και μαζί με τα εμπορεύματα ταξίδευαν έργα τέχνης και τεχνοτροπίες που φαίνονται σε αντικείμενα εμπνευσμένα από την ελληνορωμαϊκή ή και αιγυπτιακή τέχνη. Η άνοδος του Ισλάμ τον 7ο αιώνα και το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα συνέβαλαν στις πολιτιστικές ανταλλαγές με τις μετακινήσεις των πιστών.

«Από την προϊσλαμική εποχή αναδεικνύονται αρχαιολογικοί χώροι, όπως το νησί Ταρούτ στον Αραβικό Κόλπο, με αγγεία της 3ης χιλιετίας π.Χ., και η όαση Τάυμα στη βορειοδυτική Αραβία, με λίθινες στήλες και κεραμικά. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή ανακαλύφθηκαν κολοσσιαία αγάλματα στη Δαιδάν, τη σημερινή Αλ-Ούλα, πρωτεύουσα του βασιλείου των Λιχυανιτών», αναφέρει η κ. Μωραΐτου στο σημείωμά της. Οι Λιχυανίτες ήταν ένα από τα ισχυρά αρχαία βασίλεια των Αράβων στη βορειοδυτική πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου και είχαν τον έλεγχο του Κόλπου της Ακαμπα στα βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης κτερίσματα, λατρευτικά αγάλματα, κεραμικά, γλυπτά, επιγραφές και νωπογραφίες από τις σημαντικότερες εμπορικές πόλεις της χερσονήσου, όπως η Καριάτ αλ Φου, αλλά και ευρήματα από σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους, όπως το Μαντάιν αλ Σαλίχ, που ανήκε στο βασίλειο των Ναβαταίων με πρωτεύουσα τη σημερινή Ιορδανία.

Από τις δύο ιερές πόλεις του Ισλάμ, τις πιο γνωστές στο ελληνικό κοινό, τη Μέκκα και τη Μεδίνα, παρουσιάζονται έργα του 17ου αιώνα, χειρόγραφα και εκδόσεις περιηγητών του 19ου αιώνα αλλά και μια εντυπωσιακή πόρτα από την Κάαμπα («ο Κύβος» στα αραβικά), το ιερό οικοδόμημα που βρίσκεται μέσα στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας.

Συνδιοργανωτές της έκθεσης, που έχει την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και του υπουργείου Εξωτερικών, είναι η Σαουδική Επιτροπή Τουρισμού και το Εθνικό Μουσείο του Ριάντ και διοργανώνεται σε μια περίοδο που η εικόνα της Σαουδικής Αραβίας έχει σημαδευθεί από την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Σε επικοινωνία της «Κ» με τον Γιώργη Μαγγίνη για τον αν υπήρξε προβληματισμός σχετικά με τη διοργάνωση, ο διευθυντής του μουσείου σχολίασε ότι η έκθεση είναι πολιτιστικό γεγονός και δεν αφορά την πολιτική.

​​«Οι δρόμοι της Αραβίας», Πειραιώς 138, έως 26 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή