ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Σκέψεις για την αρχιτεκτονική

skepseis-gia-tin-architektoniki-2313449

Η ελληνική και διεθνής αρχιτεκτονική, οι νέες τάσεις και οι καινούργιες προκλήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του κύκλου ομιλιών με τον αρχιτέκτονα – καθηγητή Τάση Παπαϊωάννου, οι οποίες έχουν στόχο να συμβάλουν στη συζήτηση για την ποιότητα του αρχιτεκτονικού χώρου.

Η αρχιτεκτονική και η πόλη βρίσκονται σε μια αέναη και διαχρονική σχέση. Ρευστή, δυναμική, ευμετάβλητη, απρόβλεπτη. Η σύγχρονη ελληνική πόλη αλλάζει ραγδαία και επεκτείνεται άναρχα χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό, εκφράζοντας στον χώρο τον τρόπο ζωής της νεοελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας. Ζούμε σε μια εποχή που η εκρηκτική διάδοση της πληροφορίας έχει αλλοιώσει τα περιγράμματα των συνόρων και δημιουργεί νέες πραγματικότητες. Η εικόνα και το θέαμα που κυριαρχούν επιβάλλουν τα νέα πρότυπα της καθημερινότητάς μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίος ο δημόσιος διάλογος για την αρχιτεκτονική και τα προβλήματα της πόλης.

Ο Τάσης Παπαϊωάννου είναι καθηγητής του Τομέα Ι των Συνθέσεων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ησαΐα με τον οποίο από το 1979 διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο ασχολούμενοι με μελέτες για δημόσια και ιδιωτικά έργα.

​​Η επόμενη ομιλία του έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 30 Απριλίου, 19.00-21.00. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.