ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το αλιευτικό που βυθίστηκε στη Λαμπεντούζα το 2015 γίνεται έκθεμα της Μπιενάλε στη Βενετία (φωτογραφίες)

barca-nostra

Το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες μετανάστες και βυθίστηκε στη Μεσόγειο το 2015 κοσμεί σήμερα το λιμάνι Μαργκέρα της Βενετίας, στο περιθώριο της διεξαγωγής της 58ης Μπιενάλε που λαμβάνει χώρα στη βόρεια Ιταλία από τις 11 Μαίου μέχρι τις 24 Νεομβρίου. 

Πρόκειται για τα απομεινάρια μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν τα Ηνωμένα Εθνη πάνω από 800 μετανάστες που επέβαιναν στο συγκεκριμένο σκάφος  – το οποίο είχε κατασκευαστεί για να μεταφέρει μόλις 15 άτομα – σκοτώθηκαν. Μόνο 27 άτομα διασώθηκαν. 

Το μήκους 30 μέτρων αλιευτικό σκάφος που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λιβύης και του νησιού της Λαμπεντούζα τον Απρίλιο 2015. Πάνω από ένα χρόνο μετά την τραγωδία, η ιταλική κυβέρνηση ανέσυρε το ναυάγιο και το μετέφερε στη βάση του ΝΑΤΟ στην Αουγκούστα της Σικελίας, όπου βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια. 

Για την παρουσίαση του σκάφους ως κεντρικό έκθεμα της φετινής Μπιενάλε της Βενετίας υπεύθυνος είναι ο Ελβετός καλλιτέχνης Christoph Büchel και αποτελεί μέρος του πρότζεκτ που ονομάζει "Barca Nostra", δηλαδή «Το σκάφος μας».

Το σκάφος έχει τοποθετηθεί στο πρώην ναυπηγείο Arsenale που τώρα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος για την Μπιενάλε και τον επιμελείται ο Ralph Rugoff, ενώ η τοποθέτηση του συγκεκριμένου σκάφους ως «έργου τέχνης» έχει αρχίσει ήδη να εγείρει προβληματισμούς. 

Η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών. Ενδεικτικά, ο καλλιτέχνης Banu Cennetoğlu έχει καταρτίσει κατάλογο 35.597 προσφύγων που σκοτώθηκαν είτε εντός είτε εκτός των συνόρων της Ευρώπης από το 1993 έως το Σεπτέμβριο του 2008, τον οποίο παρουσίαε πέρυσι στη Μπιενάλε του Λίβερπουλ.