Το αλιευτικό που βυθίστηκε στη Λαμπεντούζα το 2015 γίνεται έκθεμα της Μπιενάλε στη Βενετία (φωτογραφίες)

Το αλιευτικό που βυθίστηκε στη Λαμπεντούζα το 2015 γίνεται έκθεμα της Μπιενάλε στη Βενετία (φωτογραφίες)

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες μετανάστες και βυθίστηκε στη Μεσόγειο το 2015 κοσμεί σήμερα το λιμάνι Μαργκέρα της Βενετίας, στο περιθώριο της διεξαγωγής της 58ης Μπιενάλε που λαμβάνει χώρα στη βόρεια Ιταλία από τις 11 Μαίου μέχρι τις 24 Νεομβρίου. 

Πρόκειται για τα απομεινάρια μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν τα Ηνωμένα Εθνη πάνω από 800 μετανάστες που επέβαιναν στο συγκεκριμένο σκάφος  – το οποίο είχε κατασκευαστεί για να μεταφέρει μόλις 15 άτομα – σκοτώθηκαν. Μόνο 27 άτομα διασώθηκαν. 

Το αλιευτικό που βυθίστηκε στη Λαμπεντούζα το 2015 γίνεται έκθεμα της Μπιενάλε στη Βενετία (φωτογραφίες)-1

Το μήκους 30 μέτρων αλιευτικό σκάφος που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λιβύης και του νησιού της Λαμπεντούζα τον Απρίλιο 2015. Πάνω από ένα χρόνο μετά την τραγωδία, η ιταλική κυβέρνηση ανέσυρε το ναυάγιο και το μετέφερε στη βάση του ΝΑΤΟ στην Αουγκούστα της Σικελίας, όπου βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια. 

Το αλιευτικό που βυθίστηκε στη Λαμπεντούζα το 2015 γίνεται έκθεμα της Μπιενάλε στη Βενετία (φωτογραφίες)-2

Για την παρουσίαση του σκάφους ως κεντρικό έκθεμα της φετινής Μπιενάλε της Βενετίας υπεύθυνος είναι ο Ελβετός καλλιτέχνης Christoph Büchel και αποτελεί μέρος του πρότζεκτ που ονομάζει "Barca Nostra", δηλαδή «Το σκάφος μας».

Το αλιευτικό που βυθίστηκε στη Λαμπεντούζα το 2015 γίνεται έκθεμα της Μπιενάλε στη Βενετία (φωτογραφίες)-3

Το σκάφος έχει τοποθετηθεί στο πρώην ναυπηγείο Arsenale που τώρα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος για την Μπιενάλε και τον επιμελείται ο Ralph Rugoff, ενώ η τοποθέτηση του συγκεκριμένου σκάφους ως «έργου τέχνης» έχει αρχίσει ήδη να εγείρει προβληματισμούς. 

Το αλιευτικό που βυθίστηκε στη Λαμπεντούζα το 2015 γίνεται έκθεμα της Μπιενάλε στη Βενετία (φωτογραφίες)-4

Η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών. Ενδεικτικά, ο καλλιτέχνης Banu Cennetoğlu έχει καταρτίσει κατάλογο 35.597 προσφύγων που σκοτώθηκαν είτε εντός είτε εκτός των συνόρων της Ευρώπης από το 1993 έως το Σεπτέμβριο του 2008, τον οποίο παρουσίαε πέρυσι στη Μπιενάλε του Λίβερπουλ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή