ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εφυγε από τη ζωή ο γελοιογράφος Γιάννης Ιωάννου

Εφυγε από τη ζωή ο γελοιογράφος Γιάννης Ιωάννου

Ενας από τους σημαντικότερους Ελληνες γελοιογράφους έφυγε χθες από τη ζωή. Ο Γιάννης Ιωάννου σημάδεψε την τέχνη της γελοιογραφίας μεταπολιτευτικά, εισάγοντας νέες φόρμες, επηρεασμένος κυρίως από τη γαλλική σχολή.

Με τη σειρά του, αποτέλεσε καίρια πηγή έμπνευσης και επιρροής για πολλούς νεότερους Ελληνες συναδέλφους του. Ο Ιωάννου γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε Αρχιτεκτονική, για να συνεχίσει με περαιτέρω σπουδές Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο Παρίσι.

Εκεί ήρθε και σε ουσιαστική επαφή με το γαλλικό σκίτσο (Βολίνσκι κ.ά.), αποφασίζοντας πλέον να στραφεί αποκλειστικά στη γελοιογραφία.

Στον ελληνικό Τύπο, πρωτοεμφανίζεται αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, το 1975.

Αρχικά εργάστηκε στο «Βήμα» κάνοντας μεγάλη εντύπωση με τα σκίτσα του και κατόπιν συνεργάζεται με το «Ποντίκι», όπου άφησε εποχή με το πολιτικό κόμικς «Ο Τρίτος Δρόμος».

Ακολουθούν συνεργασίες με την εφημερίδα «Πρώτη» αλλά και την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ενώ στη συνέχεια πέρασε για πολλά χρόνια στο «Εθνος».

Πιο πρόσφατος σταθμός του Ιωάννου ήταν η «Εφημερίδα των Συντακτών». Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τη μάχη που έδινε τα τελευταία χρόνια ενάντια στον καρκίνο, παρέμεινε ενεργός, συνεχίζοντας να παράγει σκίτσα και να συμμετέχει στις εκθέσεις των Ελλήνων γελοιογράφων.