Εικαστικά στον κόσμο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από Γουόρχολ μέχρι Τέρνερ

Μεγάλα αφιερώματα στον Αντι Γουόρχολ και στον Τζόζεφ Μάλορντ Ουίλιαμ Τέρνερ περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Tate για το 2020, το οποίο μόλις ανακοινώθηκε. Η έκθεση «Andy Warhol» θα εγκαινιαστεί στις 12/3 στην Tate Modern και θα περιλαμβάνει ορισμένα από τα διασημότερα έργα του, όπως η Μέριλιν Μονρόε και οι κονσέρβες Campbell, αλλά και ελάχιστα προβεβλημένους πίνακες από τη δεκαετία του ’70. Το φθινόπωρο του ’20 προγραμματίζονται τα εγκαίνια της έκθεσης «Turner and the Modern World», που θα εστιάζει στη σχέση του Βρετανού ζωγράφου με την εποχή του, και ιδιαίτερα με τις καινοτομίες τις Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ο καλλιτέχνης με το ψαλίδι και τη… χτένα

Aντί για το είδωλό τους στον καθρέφτη, οι πελάτες ενός κομμωτηρίου στο νότιο Λονδίνο αντικρίζουν έργα τέχνης, χάρη στην πρωτότυπη ιδέα του ιδιοκτήτη του, Daniel Kelly, ο οποίος συνδυάζει τις ιδιότητες του κομμωτή και καλλιτέχνη. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η εξοικείωση του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη στο «φιλικό» περιβάλλον ενός κομμωτηρίου, φιλοξενώντας εκθέσεις που ανανεώνονται συστηματικά. Πρόσφατα, μάλιστα, το… εναλλακτικό κομμωτήριο-γκαλερί DKUK εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας. Οι Αγγλοι είναι ανοιχτοί σε νέες μορφές προώθησης της τέχνης και στο παρελθόν έχουν σκεφθεί πρωτότυπες ιδέες που έχουν κάνει αίσθηση.

Στον τόπο του Homo Erectus

Ενα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Μεγάλη Ρηξιγενή Κοιλάδα της Κένυας, τόπο ανακάλυψης του πιο ολοκληρωμένου σκελετού Homo Erectus που έχει βρεθεί ποτέ. Τα σχέδια, που έδωσε στη δημοσιότητα προχθές το γραφείο του Νεοϋορκέζου αρχιτέκτονα Daniel Libeskind, απεικονίζουν δύο οικοδομήματα εμπνευσμένα από τα λίθινα εργαλεία της προϊστορικής περιόδου καθώς και ένα μικρότερο κτίριο με θόλο. Μέχρι στιγμής, ο παλαιοανθρωπολόγος και εμπνευστής του εγχειρήματος, Richard Leakey, έχει συγκεντρώσει 4 από τα 7 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για την έναρξη του έργου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή