Εξαγγελίες μπούμερανγκ στο ΥΠΠΟ

Εξαγγελίες μπούμερανγκ στο ΥΠΠΟ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με τι θέλετε να συνδεθεί η θητεία σας στο υπουργείο;» είχαμε ρωτήσει με τη Γιούλη Επτακοίλη την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στη συνέντευξη που μας παραχώρησε τον περασμένο Μάρτιο (24/3/2019).

«Με την περιφερειακή πολιτική για τον πολιτισμό. Θεωρώ ότι μακροπρόθεσμα θα δώσει ανάσα στον πολιτισμό. Η περιφέρεια έχει υποτιμηθεί, έχει απαξιωθεί. Και συνταγματικά της οφείλουμε», ήταν η απάντησή της.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως το «χρέος» της πολιτείας προς τον πολιτισμό της ελληνικής περιφέρειας θα παραμείνει ανεξόφλητο. Οπως είναι γνωστό, η προκήρυξη εκλογών την περασμένη Κυριακή και η είσοδος της χώρας σε προεκλογική περίοδο (τυπικά από την ερχόμενη εβδομάδα) «παγώνουν» κάθε νομοθετική δραστηριότητα. Ετσι, φαίνεται πως το μεγάλο και πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού που προέβλεπε τη συγκρότηση Συμβουλίου Σύγχρονου Πολιτισμού και 13 περιφερειακές διευθύνσεις θα μείνει στα χαρτιά. Την ίδια μοίρα φαίνεται πως θα έχει και ο Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού που επρόκειτο να αντικαταστήσει το παλαιό ΕΚΕΒΙ, η επανίδρυση του οποίου ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον νέο οργανισμό έγιναν πολλές διαβουλεύσεις, συζητήσεις, ζυμώσεις, φωτογραφίσεις με συγγραφείς και ανακοινώσεις, αλλά η ύπαρξή του ακυρώθηκε πριν καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι του νομοσχεδίου.

Στο νομοσχέδιο για την περιφερειακή πολιτική περιλαμβάνονταν επίσης οι διατάξεις για τη λειτουργία του Ακροπόλ, που, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει κλειστό. Το αποκατεστημένο ξενοδοχείο, που υποτίθεται ότι θα γινόταν κέντρο νεανικής δημιουργίας και θα φιλοξενούσε τη φετινή Art Athina (η οποία μετά την περιπετειώδη συνεργασία της με το ΥΠΠΟ μετατίθεται για φθινόπωρο), αποδεικνύεται «καταραμένο» για τους υπουργούς Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλοι το επισκέφθηκαν αλλά κανείς δεν κατάφερε να το λειτουργήσει.

Το υπουργείο κινήθηκε πολύ αργά στο θέμα της πλήρωσης των διευθυντικών θέσεων στους μεγάλους πολιτιστικούς φορείς, με αποτέλεσμα οι εκλογές να μπλοκάρουν την έκδοση προσκλήσεων ενδιαφέροντος στις περιπτώσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι προκηρύξεις έφθασαν, όπως μάθαμε, σε τελικό στάδιο, αλλά θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να προχωρήσει η δημοσίευσή τους ενόψει εκλογών. Ούτε λόγος βέβαια για τον Οργανισμό του Φεστιβάλ Αθηνών και την προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για το προσωπικό. Αυτά δεν έγιναν ούτε υπό κανονικές συνθήκες.

Εξαγγελίες μπούμερανγκ στο ΥΠΠΟ-1

Οι εκλογές πρόλαβαν το ΥΠΠΟ και έτσι το Ακροπόλ και ο Οργανισμός Βιβλίου παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Εξαγγελίες μπούμερανγκ στο ΥΠΠΟ-2

«Στον αέρα» είναι και η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τη διεύθυνση του πολύπαθου ΕΜΣΤ, που εξαγγέλθηκε μετά το «φιάσκο» του περασμένου Φεβρουαρίου. Ως μεταβατικός διευθυντής είχε οριστεί ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης, ο οποίος δήλωσε στην «Κ» πως θα παραμείνει στη θέση του όσο χρειαστεί για να ανοίξει το μουσείο.

Ψηφιακά έργα

«Παγωμένα» παραμένουν και τα μεγάλα ψηφιακά έργα του πολιτισμού. Το υπουργείο όρισε μια επιτροπή ακαδημαϊκών να εξετάσει τη λειτουργικότητα του συστήματος του αρχαιολογικού κτηματολογίου και να κάνει προτάσεις για τη βελτίωσή του, αλλά είναι αβέβαιο αν θα προχωρήσει στο έργο της λόγω των εκλογών. Το έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων φαίνεται πως γίνεται «μπαλάκι» μεταξύ υπηρεσιών και διευθύνσεων για το ποιος θα αναλάβει την υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος (μετά την έκπτωση του αναδόχου), ενώ η διαχειριστική αρχή του ΕΠΑΝΕΚ περιμένει, στωικά, αποτελέσματα.

Η προκήρυξη των εκλογών συνέπεσε με τον διαγωνισμό για τη θέση διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε διαδικασία συνεντεύξεων, όπως και με την αξιολόγηση των θεατρικών επιχορηγήσεων χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Για τους «επόμενους» φαίνεται ότι μετατίθεται η «καυτή πατάτα» του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Το ΤΑΠΑ παραμένει χωρίς οργανισμό, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα προβλήματα που απορρέουν από την έλλειψη του και απ’ ό,τι φαίνεται η θερινή σεζόν θα περάσει με τα ίδια ανοικτά ζητήματα στα αναψυκτήρια και στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή