Φεστιβάλ Αθηνών: Απολογισμός πριν πέσει η αυλαία

Φεστιβάλ Αθηνών: Απολογισμός πριν πέσει η αυλαία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία θέματα διαφορετικής βαρύτητας προσπάθησε να «χωρέσει» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: τον απολογισμό της φετινής διοργάνωσης, της θητείας του και την παρουσίαση του σπουδαίου σκηνοθέτη Ιβο βαν Χόβε.

Στον απολογισμό του ο κ. Θεοδωρόπουλος ξεχώρισε τα Φεστιβάλ του 2018 και 2019 ως «τα πιο ολοκληρωμένα και δυναμικά» της θητείας του. «Ειδικά φέτος άρχισαν να δίνουν καρπούς όλες οι προσπάθειες διεύρυνσης συνεργασιών των τελευταίων χρόνων», σημείωσε και παρέθεσε τους αριθμούς των θεατών όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Οι αριθμοί είναι μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι (κατά περίπου 70.000 θεατές) αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα σε Επίδαυρο και Ηρώδειο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι παραστάσεις φέτος ήταν λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Αποτέλεσμα σκέψης και αυτοκριτικής», τόνισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής έκανε μια αναδρομή σε όλους τους τομείς του φετινού προγράμματος, το οποίο πράγματι ήταν φέτος πιο προσεγμένο, ενδιαφέρον και συνεκτικό, αγγίζοντας θέματα διαχρονικά και της εποχής μας, ενώ αναφέρθηκε και στο Λύκειο Επιδαύρου, ένα προσωπικό του έργο, για το οποίο σημείωσε ότι «πρέπει να ριζώσει».

Στο οικονομικό σκέλος της διοργάνωσης ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η διαχείριση στα τρία χρόνια της θητείας του έγινε χωρίς υπερβάσεις στον προϋπολογισμό χάρη στις συνεργασίες με φορείς και ιδρύματα και στην αύξηση των συμπαραγωγών και των εισιτηρίων, αν και δεν δόθηκαν συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.

Να θυμίσουμε ότι ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2016, μετά το «φιάσκο Φαμπρ», και την πρώτη χρονιά ανέλαβε να διασώσει την ταλαιπωρημένη διοργάνωση. Τα επόμενα χρόνια η «συγκατοίκησή» του με τα διοικητικά συμβούλια του φορέα δεν ήταν ανέφελη και τα βέλη συχνά εκτοξεύονταν εκατέρωθεν και δημόσια. Η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά είχε παρατείνει τη λήξη της θητείας του μέχρι το τέλος Αυγούστου, και λίγο πριν από τις εκλογές το υπουργείο δημοσίευσε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Επίσης, από το 2016 ο φορέας προσπαθεί να ολοκληρώσει το οργανόγραμμα και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του, χωρίς επιτυχία. Τα θέματα αυτά καλείται τώρα να διαχειριστεί η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με την οποία ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει ζητήσει συνάντηση.

Στο τέλος πήρε τον λόγο ο Ιβο βαν Χόβε, ο οποίος παρουσιάζει την παράσταση «Ηλέκτρα/Ορέστης» στην Επίδαυρο (26-27/7) με τον ιστορικό θίασο της Κομεντί Φρανσέζ, και η επιτυχία της είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της φετινής διοργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή