«Αγκάθια και αμάραντα» της Γιάννας Ανδρεάδη στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη

«Αγκάθια και αμάραντα» της Γιάννας Ανδρεάδη στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσεγγίζοντας το τοπίο της Ανδρου με τρόπο αρχέγονο και πρωτεϊκό, η εικαστικός Γιάννα Ανδρεάδη, που έχει βάση το Παρίσι, μας δίνει μία σειρά από έργα ζωγραφικής και σχέδια εμπνευσμένα από τα τοπία και τα φρύγανα του νησιού. Είναι μια σχέση παλιά, ανθισμένη μέσα σε μια διαδρομή 15 χρόνων, στη διάρκεια των οποίων η Γιάννα Ανδρεάδη, με ορμητήριο το Κόρθι, εξερευνά την Ανδρο, τους μήνες του καλοκαιριού, όταν το τοπίο βάφεται στις αποχρώσεις της κίτρινης ώχρας. Για τη Γιάννα Ανδρεάδη υπάρχει ασφαλώς μεγάλη δόση ποίησης και διαρκής πηγή στοχασμού στα ξερά καλοκαιρινά τοπία του νησιού, στα φρύγανα, στις ξερολιθιές, στο γυμνό τοπίο του αρχετυπικού ελληνικού θέρους. Αυτή η σχέση έχει μετουσιωθεί σε μία σειρά σχεδίων (μαυρόασπρων) που συνθέτουν το νέο της βιβλίο με τίτλο «Αγκάθια και αμάραντα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγρα με εισαγωγικό κείμενο του ζωγράφου Μανώλη Χάρου. Και η έκδοση αυτή αποτέλεσε τη βάση για την έκθεση που παρουσιάζεται αυτό το καλοκαίρι στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη στη Χώρα της Ανδρου.

Μαζί με όλο τον πλούτο της καλοκαιρινής χλωρίδας του νησιού, ένα μεγάλο καστανόχρυσο και αχνοπράσινο φυσικό πίνακα που συνθέτουν οι αφάνες, οι γαλαστοιβίδες, οι ασφάκες, οι άρτηκες, τα γαϊδουράγκαθα, οι σκυλοκρεμμύδες, το σμύρνιο, και ιδιαίτερα το μαγικό ελίχρυσο, «της γης το χρυσάφι» (όπως παραστατικά αναφέρεται), η Γιάννα Ανδρεάδη μελετά συστηματικά μέσα από τα πολλά ταξίδια της στον κόσμο, από τον Ειρηνικό ώς τον Ατλαντικό και από τη Γαλλία ώς τη Ναμίμπια, τη φύση σε μια διάσταση ερευνητική αλλά και ποιητική.

Η ίδια, με σπουδές στο Παρίσι, όπου ζει μόνιμα από το 1978, έχει μια ολιστική σχέση με την τέχνη και την πνευματική αναζήτηση. Πρόσφατα, πολλοί θα θυμούνται την παρουσίαση του φωτογραφικού της πρότζεκτ «Αθήνα Θέα» στο Μουσείο Μπενάκη (και την αντίστοιχη έκθεση), που αποτέλεσε καλλιτεχνικό και κοινωνικό φαινόμενο (καθώς η πρόσκληση για συμμετοχή ήταν μέσω facebook με τεράστια ανταπόκριση). Οπως αναφέρεται από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, η έκθεση γεννήθηκε από δύο αφορμές. Αφενός από το βιβλίο της Γιάννας Ανδρεάδη και αφετέρου από τη δημιουργία (με πρωτοβουλία της Καϊρείου Βιβλιοθήκης) βοτανικού κήπου στα Απατούρια, κτήμα του αρχοντικού πύργου Αγαδάκη, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Life Andros Park. Στη διάρκεια της έκθεσης των έργων της Γιάννας Ανδρεάδη, η Καΐρειος Βιβλιοθήκη εκθέτει παράλληλα σε βιτρίνες μία επιλογή από το αρχείο της Βιβλιοθήκης με θέματα από το ανδριώτικο τοπίο και τα τοπικά φυτά.

Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Χώρα Ανδρου. Εως 31/8, τηλ. 22820-22262

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή