ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα «Ασκητικά» του Μποκόρου στην Πάτμο

Τα «Ασκητικά» του Μποκόρου στην Πάτμο

Εργα του Χρήστου Μποκόρου φιλοξενούνται στην Αποκάλυψη της Πάτμου. Η έκθεση, που έχει τίτλο «Ασκητικά», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την εγγραφή της Πάτμου στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (1999-2019) και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το εμβληματικό μνημειακό συγκρότημα του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης Πάτμου, όπου ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, εξόριστος εκεί το έτος 95 μ.Χ., συνέγραψε το ιερό αποκαλυπτικό κείμενο, αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα προσθετικής αρχιτεκτονικής και αναπτύσσεται σε πέντε στάθμες, με αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις, από τον 12ο έως και τον 20ό αιώνα.

Η αποκατάσταση, η συντήρηση και η ανάδειξη του μνημείου υλοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, 2007-2014). Τα έργα του καλλιτέχνη φιλοξενούνται σε πέντε αίθουσες στην τρίτη στάθμη του συμπλέγματος.

Διοργανωτές της έκθεσης είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου.