Δημοπρασία έργων του Πάρι Πρέκα για την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ

Δημοπρασία έργων του Πάρι Πρέκα για την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης

Έργα του Πάρι Πρέκα δημοπρατούνται στις 7 Νοεμβρίου στο Παρίσι υπέρ της αποκατάστασης της Νοτρ Νταμ. Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του ζωγράφου, η απόφαση της συζύγου του, επίσης ζωγράφου, Μερόπης Πρέκα, ήταν μια προσφορά ψυχής, αφού και οι δύο αγάπησαν πολύ τη Γαλλία όπου έζησαν, δούλεψαν και δίδαξαν.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει το σχετικό δελτίο Τύπου, η Μερόπη Πρέκα μετά την καταστροφή της Νοτρ Νταμ «κάλεσε τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών ROSSINI PARIS-DROUOT κατά την διάρκεια των τακτικών μηνιαίων εκτιμήσεων που κάνει στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και αφού ενημερώθηκε για την διαδικασία και την απόλυτη εξασφάλιση του στόχου της, προσέφερε στον οίκο Rossini 40 υδατογραφίες και 3 μεγάλες ελαιογραφίες με θέματα που ο Πάρις Πρέκας ζωγράφισε στο Παρίσι, στα Châteaux Margaux, Yquem, Palmer, Issan, κ.ά., τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ και πουθενά, ώστε να γίνει μία ειδική δημοπρασία, της οποίας όλα τα έσοδα να αποδοθούν για την αποκατάσταση της Notre Dame».

Μάλιστα ο γιος του Γάλλου ζωγράφου και χαράκτη Ζαν Καρζού (1907-2000) συγκινημένος από την χειρονομία της Μερόπης Πρέκα, ζήτησε να συμμετάσχει και αυτός με 34 λιθογραφίες του πατέρα του από την Notre Dame και το Παρίσι, αφού συμπτωματικά αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται 19 χρόνια από το θάνατό του.

«Αυτή η δημοπρασία που ενώνει έναν Έλληνα καλλιτέχνη και έναν Γάλλο καλλιτέχνη γύρω από το ίδιο θέμα, δείχνει ψυχή, ήθος και βοηθά να δώσουμε μία εικόνα της διεθνούς ενότητας, ενόψει αυτής της τραγωδίας που έχει επηρεάσει πάρα πολλούς από εμάς», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Έτσι λοιπόν, στις 5 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τα έργα στις αίθουσες δημοπρασιών ROSSINI στο Παρίσι, και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 7 Νοεμβρίου οπότε θα διεξαχθεί η δημοπρασία για τη Nοτρ Νταμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ