Προβληματισμός εκ των έσω για το ΕΜΣΤ

Προβληματισμός εκ των έσω για το ΕΜΣΤ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Με σκοπό να δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις του σχετικώς με το επικείμενο άνοιγμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) συνάντησε χθες τους δημοσιογράφους το Σωματείο Εργαζομένων του μουσείου (ΣΕ ΕΜΣΤ). Η συνέντευξη Τύπου, που αρχικώς ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην αίθουσα προβολών του μουσείου, εντέλει πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΠΟ, το ΕΜΣΤ θα ανοίξει για το κοινό στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου θα δεχθεί ομάδες μαθητών σε μια δοκιμαστική φάση λειτουργίας. Με το βλέμμα στραμμένο λοιπόν στην προσεχή Δευτέρα, τεχνικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο κτίριο του Φιξ, ενώ η μόνιμη συλλογή έχει τοποθετηθεί.

Από την πλευρά του, το ΣΕ ΕΜΣΤ τονίζει ότι «η λογική του κατεπείγοντος με την οποία οδεύουμε προς το άνοιγμα του μουσείου θα αφήσει προβλήματα που δεν πρόκειται να ξεπεραστούν στο μέλλον» και δηλώνει πως προβληματίζεται με την προοπτική των εγκαινίων υπό μεταβατική διεύθυνση. Υποστηρίζει ότι, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού –οι οποίες πραγματοποιήθηκαν έπειτα από συνεχείς προσπάθειες των εργαζομένων από τον περασμένο Οκτώβριο–, «το ΥΠΠΟ φαίνεται να προωθεί πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προκειμένου το ΕΜΣΤ να προχωρήσει στοιχειωδώς στη δοκιμαστική λειτουργία του». Γι’ αυτόν τον λόγο, και λόγω του βεβιασμένου χρονοδιαγράμματος, το σωματείο αμφισβητεί τις δυνατότητες «ποιοτικής και εύρυθμης λειτουργίας ενός μεγάλου μουσείου όπως το ΕΜΣΤ», σχολιάζοντας: «Φοβόμαστε ότι αυτό που θα δει ο κόσμος θα είναι απογοητευτικό».

Τα σημαντικότερα προβλήματα που, σύμφωνα με το ΣΕ ΕΜΣΤ, θα προκύψουν στην περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας σχετίζονται με τις ελλείψεις προσωπικού στους τομείς φύλαξης, καθαριότητας και εξυπηρέτησης του κοινού. Υποστήριξε ότι το προσωπικό των 60 ατόμων που τώρα καλύπτει τις ανάγκες του μουσείου θα έπρεπε τουλάχιστον να διπλασιαστεί και να καλυφθεί από μόνιμους υπαλλήλους. Μιλώντας πιο ειδικά, το σωματείο αναφέρθηκε στο προσωπικό φύλαξης που σήμερα περιλαμβάνει 16 φύλακες, ενώ θα προστεθούν άμεσα επιπλέον 15 άτομα μέσω ιδιωτικής εταιρείας. Επίσης, ανέφεραν ότι «υπάρχουν δραματικά υποστελεχωμένα τμήματα, κομβικά για τη διαχείριση του μουσείου, όπως το τμήμα οικονομικών υπηρεσιών και εμπορικής διαχείρισης, το τμήμα διαχείρισης πληροφοριακών και επικοινωνιακών εγκαταστάσεων, το τμήμα παραγωγής εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά.».

Στις ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικώς με το αν πιστεύουν ότι το άνοιγμα του ΕΜΣΤ πρέπει να καθυστερήσει λόγω των ελλείψεων που επισήμαναν, όπως και κάποιων προβλημάτων στο κτίριο και στον μηχανολογικό εξοπλισμό που διέκριναν, οι εκπρόσωποι του σωματείου απάντησαν αρνητικά. Σχολίασαν, όμως, ότι «θα βρίσκονται εκεί με το όπλο παρά πόδα», μια που για εκείνους προέχει να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.