Με μια έκθεση γλυπτικών εγκαταστάσεων – περφόρμανς της γλύπτριας, σκηνογράφου και ενδυματολόγου Ιωάννας Πλέσσα «ανοίγει» σήμερα ο κήπος του Κέντρου Τεχνών του Δήμου Αθηναίων για το καλοκαίρι. Ο τίτλος της είναι «Εξαΰλωση» (έως 22/7), και όπως η λέξη δηλώνει, πρόκειται για την παρουσίαση μιας διαδικασίας, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεκινά από τη στιγμή που ένα έργο γεννιέται στο μυαλό του καλλιτέχνη ώς την τελική υλοποίηση και παρουσίαση στο κοινό.
Η πορεία από την αρχική σύλληψη ώς το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ευθύγραμμη, ούτε προβλέψιμη. Είναι περισσότερο μια αναμέτρηση με τον χρόνο. Οπως λέει η ίδια η καλλιτέχνις, «ο χρόνος κατασκευής ενός έργου γίνεται το έργο. Το πριν και το μετά πολλές φορές είναι πιο δυνατά από το ίδιο το έργο που είχαμε αρχικά υπόψη μας να παρουσιάσουμε». Ετσι στην πραγματικότητα η «Εξαΰλωση» αποτελεί «μια προσπάθεια για να διατηρηθούν πράγματα και καταστάσεις που επιθυμούμε να μείνουν αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο. Ταυτόχρονα υποδηλώνει τη δυσκολία που έχει αυτό το εγχείρημα. Η καταγραφή ενός εφήμερου έργου το καθιστά πλέον αιωνίως παρόν στη στιγμή του».
Η διοργάνωση της παραπάνω έκθεσης εντάσσεται στη σειρά των εκδηλώσεων που φιλοξενεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των καλλιτεχνών από τον δήμο. Με το ίδιο σκεπτικό –της υποστήριξης των καλλιτεχνών στην παρούσα δύσκολη συγκυρία και την παραχώρηση δωρεάν χώρων για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους– τον προσεχή Οκτώβριο θα γίνει ομαδική φωτογραφική έκθεση από ερασιτέχνες φωτογράφους στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη.
Ωστόσο από τον Σεπτέμβριο, όπως λέει στην «Κ» ο επιμελητής εικαστικών εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ, ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος, πρόκειται να ξεκινήσει ο εκθεσιακός προγραμματισμός του ΟΠΑΝΔΑ για το φθινόπωρο. Οι προτάσεις του έχουν εγκριθεί –περιλαμβάνουν 5 διοργανώσεις–, και το μόνον που μένει να δούμε είναι οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των εκθέσεων. Οπως διευκρινίζει ο ίδιος πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα ήθελε να μοιάζει «με συμφωνική σύνθεση, που διαθέτει “χαμηλές” στιγμές αλλά και εξάρσεις. Δεν με ενδιαφέρει να παρουσιάσω εκθέσεις που θα μπορούσαμε να δούμε και σε μια γκαλερί», σχολιάζει, «αλλά εκθέσεις που διαθέτουν περισσότερο ερευνητικό χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, να δούμε τον τρόπο που οι σύγχρονοι Ελληνες καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν το παρελθόν της νεοελληνικής ζωγραφικής, την παράδοση αλλά και τη λαϊκή τέχνη».
Ετσι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί η ατομική έκθεση «Τα θεωρητικά αντικείμενα. Εργα 2017 – 2020» του Ηλία Παπαηλιάκη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο, με σχέδια, πίνακες και γλυπτά του. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη από τους πιο καταξιωμένους της γενιάς του –έχει γεννηθεί το 1970–, ο οποίος συνδιαλέγεται διαρκώς με την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής.
Στο τέλος του ίδιου μήνα προγραμματίζεται η ατομική έκθεση της Αναστασίας Δούκα στο Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας, με αναφορές στην υπαίθρια γλυπτική της Αθήνας. Η καλλιτέχνις κατασκευάζει χάρτινα εκμαγεία από πραγματικά γλυπτά – τοπόσημα του αθηναϊκού τοπίου, δίνοντας έμφαση στο φύλο και στον κοινωνικό ρόλο που αποδίδουμε στην εικονιζόμενη φυσιογνωμία. Παράλληλα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» θα ξεκινήσει η ατομική έκθεση του αυτοδίδακτου ναΐφ ζωγράφου και χειροτέχνη Λευτέρη Αλεξίου, πατέρα του γνωστού εικαστικού Νίκου Αλεξίου, με μικρά ζωγραφικά έργα σε χαρτί καθώς και κατασκευές από καλάμια.