ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικαστικά στον κόσμο

Εικαστικά στον κόσμο

Παραμένουν κλειστά

Ο δήμος της Νέας Υόρκης πέρασε στην τέταρτη και τελευταία φάση του σχεδίου επιστροφής στους προ καραντίνας ρυθμούς, ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Aντριου Κουόμο, οι χώροι πολιτισμού, όπως τα μουσεία, θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι νεωτέρας. Το Μητροπολιτικό Μουσείο είχε ανακοινώσει από τον Ιούνιο ότι θα ανοίξει στις 29 Αυγούστου, ωστόσο η απόφαση θα χρειαστεί να επανεκτιμηθεί. Ιδρύματα όπως το Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης ανέβαλαν την επανεκκίνησή τους που είχε οριστεί για τις 23 Ιουλίου, ενώ άλλα, όπως το MoMA, δεν έχουν ανακοινώσει καμία ημερομηνία.

Από τι πέθανε ο Ραφαήλ;

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι ο αναγεννησιακός ζωγράφος Ραφαήλ πέθανε το 1520, στα 37 του χρόνια, πιθανότατα λόγω σύφιλης. Ωστόσο, μία νέα έρευνα εκτιμά ότι αιτία θανάτου του ήταν κάποια πνευμονική ασθένεια, που καθώς δεν διαγνώσθηκε, αντιμετωπίστηκε από τους γιατρούς με την ολέθρια πρακτική της αφαίμαξης. Oπως δήλωσε στον Guardian ο Μιγκέλ Αουγκούστο Ρίβα, εκ των συντακτών της έρευνας, τα ευρήματά της συνδυάστηκαν με πληροφορίες του Ιταλού ιστορικού Τζόρτζιο Βαζάρι, σύμφωνα με τον οποίο ο Ραφαήλ δεν ενημέρωσε τους γιατρούς του για τις «νυχτερινές εξορμήσεις του στο κρύο, προκειμένου να επισκεφθεί τις ερωμένες του».

«Αντίο» σε έναν γλύπτη του φωτός

Eφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 78 ετών ο Κιθ Σόνιερ, ένας από τους πρώτους και πλέον επιτυχημένους γλύπτες που στη δεκαετία του ’60 ενσωμάτωσαν στην τέχνη τους το φως και συγκεκριμένα τους λαμπτήρες νέον. Γιος μιας οικογένειας Κρεολών της Λουιζιάνα, ο Σόνιερ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς, ενώ έκανε τα πρώτα του βήματα ως μέλος μιας κοινότητας εικαστικών της Νέας Υόρκης που θόλωναν τα όρια μεταξύ των τεχνών και επιστράτευαν καθημερινά υλικά για τα έργα τους. Μία από τις πιο γνωστές δημιουργίες του είναι το «Lichtweg», έργο με λαμπτήρες νέον που κοσμεί το αεροδρόμιο του Μονάχου.