Νεολιθική «λάμψη» στο Λονδίνο

Νεολιθική «λάμψη» στο Λονδίνο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Serpentine Gallery του Λονδίνου χρωστάει ένα μεγάλο μέρος της φήμης της σε μια απλή όσο και ευφυή ιδέα: εδώ και 14 χρόνια αναθέτει σε έναν αρχιτέκτονα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία εφήμερη κατασκευή στον εξωτερικό χώρο της γκαλερί που συνήθως προσελκύει πλήθος τουριστών κάθε καλοκαίρι και είναι ανοιχτή μέχρι και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Φέτος το πρότζεκτ ανέλαβε ο αρχιτέκτονας χιλιανής καταγωγής ονόματι Σμιλτζάν Ραντίκ και άνοιξε για το κοινό την Παρασκευή.

Το όνομα του Ραντίκ μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό στο κοινό, ωστόσο οι διευθυντές της γκαλερί, Τζούλια Πέιτον – Τζόουνς και Χανς – Ούρλιχ Ομπριστ, είχαν εντυπωσιαστεί από τα έργα που είχε παρουσιάσει στην έκθεση αρχιτεκτονικής Μπιενάλε στη Βενετία το 2011. Επιπλέον, ρόλο στην επιλογή του έπαιξε και η συμβολή του στη ραγδαία αρχιτεκτονική ανάπτυξη που παρατηρείται στη Χιλή.

Η κατασκευή του Ραντίκ, έκτασης 3.800 τετραγωνικών μέτρων και μία από τις πιο εκκεντρικές στην ιστορία του θεσμού, έχει ήδη προκαλέσει βλέμματα θαυμασμού και απορίας.

«Ηθελα να το κάνω να δείχνει σαν να προήλθε από τα χέρια ενός γίγαντα», δηλώνει ο Ραντίκ για το εγχείρημά του. Επιπλέον ομολογεί πως στόχος του ήταν να εντυπωσιάσει το κοινό, καθώς και να τους προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Το κυρίως μέρος της κατασκευής θυμίζει κέλυφος αυγού. Εχει κυλινδρικό σχήμα και είναι φτιαγμένη από ένα ημιδιάφανο, πολύ λεπτό υλικό. Ακόμη, είναι επίτηδες ανοιχτή, σαν να έχει σπάσει από τη μια μεριά, με στόχο ο επισκέπτης που εισέρχεται στην κατασκευή να έχει επαφή με τον εξωτερικό χώρο. Η εν λόγω κατασκευή στους Κήπους του Κένσιγκτον στηρίζεται πάνω σε μεγάλες πέτρες, οι οποίες είναι άνισες σε μέγεθος και διάσπαρτες στον χώρο.

Κέντρο ψυχαγωγίας

Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως η κατασκευή φωσφορίζει στο σκοτάδι και έτσι είναι διακριτή και τις βραδινές ώρες. Εξάλλου, το έργο προορίζεται για κέντρο ψυχαγωγίας όταν πέφτει το σκοτάδι και χώρο περιήγησης τα πρωινά. Εντός του χώρου υπάρχει καφετέρια και έχει προγραμματιστεί σειρά από εκδηλώσεις με γνωστούς καλλιτέχνες από τον χώρο της τέχνης, μεταξύ των οποίων η Χάνα Πέρι και η Χέδερ Φίλιπσον. Αν βρεθείτε στο Λονδίνο, η κατασκευή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή