Κοινό πολιτιστικό πεπρωμένο

Κοινό πολιτιστικό πεπρωμένο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Μια σημαντική έκθεση με τίτλο «Classicita ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας» εγκαινιάζεται αύριο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αφορμή για τη συνάντηση των δύο χωρών στάθηκε η διαδοχική ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στο 2014. Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο έως τις 31 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε αρχικά στο Προεδρικό Μέγαρο του Κυρηναλίου στη Ρώμη.

Τα είκοσι τρία έργα που εκτίθενται δίνουν άλλοτε καθαρά και άλλοτε υπαινικτικά το στίγμα της κοινής πολιτιστικής πορείας Ελλάδας και Ιταλίας, στίγμα που καθόρισε, διαμόρφωσε και χαρακτηρίζει αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό πολιτισμό. Από την 3η χιλιετία π.Χ. έως την Ελλάδα και την Ιταλία του 20ού αιώνα. Στην έκθεση αντιπροσωπεύονται οι τρεις μεγάλοι προϊστορικοί πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο. Εμβληματικά έργα του τέλους του 6ου π.Χ. αιώνα, όπως η κόρη από την Ακρόπολη ή ο κρατήρας του Ευφρονίου, που παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης και αισθητικής προς την κλασική τελειότητα. Ανάμεσά τους, το ανάγλυφο της «Σκεπτόμενης Αθηνάς», ένα έργο επίκαιρο στις μέρες μας. Αλλα έργα αποτελούν εύγλωττες μαρτυρίες της άνθησης του εμπορίου αρχαιοτήτων και της συλλογής έργων τέχνης, ενώ η κορυφαία αξία που ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός κληροδότησε, η δημοκρατία, εκφράζεται στο «Σύνταγμα των Τυραννοκτόνων», το οποίο δικαίως κατέχει κομβική θέση στην έκθεση ως το απόλυτο σύμβολο του αγώνα κατά της τυραννίας και αποτελεί το πρώτο μνημείο πολιτικού χαρακτήρα που στήθηκε σε δημόσιο χώρο στην Ευρώπη.

Στη διάσταση του χριστιανισμού οδηγεί η εικόνα της Γλυκοφιλούσας Παναγίας, καθώς και το πανομοιότυπο του Ευαγγελίου του Rossano, του παλαιότερου εικονογραφημένου ευαγγελίου. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι των Μαρίας Αδρεαδάκη – Βλαζάκη και Louis Godart.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή