Με τις νιφάδες του χιονιού αρχίζει φέτος η προετοιμασία για τα αθηναϊκά κούλουμα

Με τις νιφάδες του χιονιού αρχίζει φέτος η προετοιμασία για τα αθηναϊκά κούλουμα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Πλάκα, όπου βρίσκεται το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, μέχρι του Μακρυγιάννη, απέναντι από το Ηρώδειο, όπου βρίσκεται το μουσείο-ατελιέ του Σπύρου Βασιλείου, ξετυλίγεται ήδη μια νοητή κορδέλα στην ευθεία προς τα κούλουμα. Στη χειμωνιάτικη Αθήνα, ιδανικό σκηνικό με τον γκριζόλευκο ουρανό της, αυτές τις μέρες, αρχίζουν ήδη οι προετοιμασίες για την Καθαρά Δευτέρα, που φέτος πέφτει νωρίς, στις 23 Φεβρουαρίου.

Ηδη, στο ατελιέ του Σπύρου Βασιλείου λειτουργεί έκθεση με έργα χαρταετών που κατασκεύασαν παιδιά στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης που συγκατοικούν προσωρινά με έργα του Σπύρου Βασιλείου σχετικά με τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα.

Ο Σπύρος Βασιλείου είχε καθιερώσει από το 1958, οπότε εγκαταστάθηκε στο σπίτι της οδού Γουέμπστερ 5α, όπου πλέον στεγάζεται το μουσείο «Atelier Σπύρου Βασιλείου», ένα ετήσιο κάλεσμα την Καθαρά Δευτέρα. Τα κούλουμα του Βασιλείου εξελίχθηκαν σε μία από τις αντιπροσωπευτικότερες γιορτές της πρωτεύουσας. Την παράδοση αυτή διατήρησε και συνεχίζει το μουσείο, που θα είναι ανοιχτό από τις 12 έως τις 4 μ.μ. και θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα και ζωντανή μουσική.

Στην ευθεία, όμως, προς την Καθαρά Δευτέρα, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης αρχίζει τα δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά. Την Κυριακή 15/2 το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης προσκαλεί όλα τα παιδιά να έρθουν για να διασκεδάσουν δημιουργικά. Εικαστικά εργαστήρια, δημιουργίες ιστοριών με αφορμή έργα παιδιών, θεατρική κίνηση, από τις 11 π.μ. έως και τις 3 μ.μ., στον χώρο του μουσείου, στο νεοκλασικό της οδού Κόδρου 9.

Οι δράσεις αρχίζουν στις 11 μ.μ., κάθε μία διαρκεί 20 λεπτά και θα επαναλαμβάνεται κάθε 30 λεπτά έως τις 3 μ.μ. Τα κούλουμα είναι γιορτή των παιδιών, είναι γιορτή της πόλης και ο ουρανός της θα γεμίσει χαρταετούς.

Η πρόκληση να διακρίνεις το αυθεντικό έργο τέχνης

Σημεία των καιρών και η δυνατότητα απόκτησης ενός αντιγράφου από ένα έργο τέχνης είναι υπόθεση παραγγελίας. Στην Κίνα και σε άλλες χώρες, ιδίως της Ανατολικής Ασίας, υπάρχουν εξειδικευμένοι καλλιτέχνες και εργαστήρια που παίρνουν τις παραγγελίες. Ναι, μπορείτε να παραγγείλετε online τον δικό σας Λεονάρντο ντα Βίντσι, σε τιμή προσιτή!

Αυτή είναι η ιδέα του Αμερικανού καλλιτέχνη Doug Fishbone, που εγκαινίασε στο Λονδίνο το δικό του πρότζεκτ με τίτλο «Made in China». Στην Πινακοθήκη Dulwich, λειτουργεί έως τον Απρίλιο αυτό το κυνήγι των πλαστών. Το κοινό καλείται να εντοπίσει ποιο από τα πρωτότυπα έργα έχει σκοπίμως αντικατασταθεί από ένα πλαστό αξίας 150-200 ευρώ! Η διαδικασία είναι απαιτητική και μπορεί να ξεγελάσει ακόμη και εκπαιδευμένο κοινό, αφού οι πλαστογράφοι κάνουν, συνήθως, πολύ καλή δουλειά και, επιπλέον, η κορνίζα είναι ίδια με την πρωτότυπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή