Ο Πίθος της Μυκόνου μας εξιστορεί την Άλωση της Τροίας

Ο Πίθος της Μυκόνου μας εξιστορεί την Άλωση της Τροίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή  22 Ιουλίου, εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου η πρωτότυπη ψηφιακή αρχαιολογική έκθεση με τίτλο: «Η Άλωση της Τροίας. Ο πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες της Ελεύθερνας». Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Μυκόνου μέσω της ΚΔΕΠΠΑΜ, που συνδιοργανώνονται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο της Ελεύθερνας και περιλαμβάνουν σειρά εκδηλώσεων με θέμα: «Ο Ομηρος στο Αιγαίο». Η έκθεση αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και βασίζεται στην ψηφιακή αναπαράσταση του σημαντικότερου εκθέματος του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου, του περίφημου πίθου της Μυκόνου, ο οποίος βγαίνει από το μουσείο για να εκτεθεί στην καρδιά της Χώρας της Μυκόνου, τα Ματογιάννια. Επίσης, η έκθεση αποτελεί προοίμιο των πολιτιστικών δράσεων με τίτλο «Ο Όμηρος στο Αιγαίο» που θα δούμε το 2017.

Ο πίθος, πάνω στον οποίο απεικονίζονται ανάγλυφα δραματικές σκηνές από την Άλωση της Τροίας, αποτελεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα με αντιπολεμικό περιεχόμενο και μήνυμα, το οποίο είναι απόλυτα επίκαιρο στις ταραγμένες εποχές που ζούμε.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν, επίσης, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κα Σίσσυ Παυλοπούλου, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο αντιπεριφεριάρχης Πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος, ο αντιδήμαρχος Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ελένη Καλμπουρτζή, η αρχαιολόγος Ζώζη Παπαδοπούλου και πλήθος κόσμου.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον κήπο του Μελετόπουλου του «Σινέ Μαντώ» με απαγγγελιές. Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης διάβασε αποσπάσματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου, η Διδάκτωρ Μιμίκα Γιαννοπούλου διάβασε αποσπάσματα από τις Τρωάδες του Ευρυπίδη, ενώ ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τσάκος και ο καθηγητής και συγγραφέας Παναγιώτης Κουσαθανάς διάβασαν αποσπάσματα από την τραγική περιπέτεια του Αίαντα του Λοκρού.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρακολουθήσαμε την ταινία (Ο Όμηρος στην Κρήτη), που προβάλλετε στο μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη και της διδακτωρ Μιμίκας Γιαννοπούλου σε σκηνοθεσία του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα.

Φορείς Διοργάνωσης

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας-Κέντρο Μελέτης

Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΚΔΕΠΠΑΜ

Υλοποίηση-Επιμέλεια

Καθηγητής Νικ. Χρ. Σταμπολίδης

Δρ Μιμίκα Γιαννοπούλου

Αντώνης Κιούκας

Χορηγοί

ΚΔΕΠΠΑΜ

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Cine Manto

Ίδρυμα Ωνάση

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 19.00 έως 24.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT