Μαρία Φραγκουδάκη: Bedsheets – Solo Exhibition

Μαρία Φραγκουδάκη: Bedsheets – Solo Exhibition

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από το πρωτοφανές δρώμενο «BedSheets – Ο Δυϊσμός της Ελευθερίας» (The Duality of Freedom) που πραγματοποίησε η διεθνής εικαστικός Μαρία Φραγκουδάκη, στην Πλατεία Συντάγματος, η SG Art Gallery παρουσιάζει από τις 5 έως τις 27 Μαΐου τη νέα της ατομική έκθεση «BedSheets».

Η εικαστικός, αφού «δραπέτευσε» από τον τοίχο και τον χώρο, βγαίνοντας έξω στο δρόμο με την τέχνη του 3d mapping projection και της performance, επιστρέφει στο εσωτερικό περιβάλλον και παίζει εκ νέου με τον Δυϊσμό της Ελευθερίας: βιώνει τις αντιδράσεις του κόσμου εντός και εκτός των πλαισίων. Όπως είναι και οι καμβάδες της, των οποίων οι γωνίες βγαίνουν έξω από τα όρια.

BedSheets: η ιδέα

Τα νέα έργα της Φραγκουδάκη έρχονται απευθείας από το στούντιο της στη Νέα Yόρκη και θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα σε πρώτη αποκλειστική έκθεση, στην SG Art Gallery.

Η βασική ιδέα για το έργο της Μαρίας Φραγκουδάκη «The Duality of Freedom» ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

«Ξύπνησα μια μέρα και κοίταξα το κρεβάτι μου. Άρχισα να αναλύω την έννοια της προσωπικής ελευθερίας, μπαίνοντας σε ετερόκλιτους συναισθηματικούς κόσμους», εξηγεί η ίδια.. «Στο κρεβάτι μας είμαστε ελεύθεροι. Μπορούμε να είμαστε και έξω;», άρχισε να αναρωτιέται αργότερα η εικαστικός, αναλύοντας σε μια πνευματική και ψυχική διαδρομή το υποσυνείδητο του ανθρώπου και τις δυο πλευρές της ελευθερίας. Προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο αντίθετους προσδιορισμούς του δυϊσμού της Ελευθερίας, οδηγήθηκε στην εικαστική της σειρά «BedSheets».

Μια σειρά γλυπτών-καμβάδων, τρισδιάστατης μορφής, όπου το σεντόνι παίρνει τη μορφή συναισθήματος για την ίδια και τους αποδέκτες της τέχνης της. Η κίνηση του υφάσματος παγώνει: και η καλλιτέχνιδα «ξαπλώνει» τον θεατή σε διαφορετικούς τύπους κρεβατιών, ανθρώπινων επαφών, εμπειριών. Τι κρύβεται τελικά κάτω από τα σεντόνια; Τα έργα της Φραγκουδάκη κρύβουν μια ορμή που θέλει να δραπετεύσει από τις γωνίες και τα πλαίσια του καμβά, σαν να ψάχνουν να ελευθερωθούν τα σεντόνια και τα συναισθήματα που σκεπάζουν.

«Ένα σεντόνι οριοθετεί και μεταδίδει κίνηση ή προσλαμβάνει κίνηση από το σώμα που τυλίγει;

Το περιτύλιγμα βοηθάει ή εμποδίζει; Εμπνέει ή περιορίζει; Σχηματίζει και προστατεύει; Ή σχίζεται και αποκαλύπτει;»

Μ.Φ.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Δημητρακοπούλου αναφέρει σχετικά με το έργο της Φραγκουδάκη:

«Ένας πίνακας είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που φαίνεται. Όμως, στην περίπτωση της Μαρίας Φραγκουδάκη αυτό ισχύει όχι μόνο γιατί αντιστέκεται σθεναρά σε ορισμούς και κατηγοριοποιήσεις, αλλά γιατί παλεύει να χωρέσει την τρίτη διάσταση πάνω στον δισδιάστατο παραδοσιακό καμβά. Αψηφά όρια και περιορισμούς και δίνεται εξ ολοκλήρου στο κυνήγι της ελευθερίας.

Η ελευθερία αυτή εφορμά από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη ζωγραφική πέρα από την εικόνα, αλλά και πέρα από τα στενά όρια του τελάρου. Χρησιμοποιώντας αταίριαστα υλικά στη σειρά «BedSheets», όπως το ύφασμα και το bubble wrap, επικεντρώνεται στην υλικότητα και εξερευνά τον ενδιάμεσο τόπο ανάμεσα σε ζωγραφική και γλυπτική. Έντονα επηρεασμένη από κινήματα του ’50 και του ’60, όπως η ιταλική arte povera, το ιαπωνικό Gutai και η αμερικανική process art, η καλλιτέχνιδα πειραματίζεται μέσα από μια δημιουργική διαδρομή. Μοιάζει να απολαμβάνει κάθε στάδιο της εικαστικής δημιουργίας και επιδιώκει να το μοιραστεί με τον θεατή στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Σε κάθε περίπτωση, μέλημά της είναι να κοινωνήσει αυτή τη φρενήρη δημιουργική διαδικασία. Με αφαιρετική διάθεση προσπαθεί να διεμβολίσει τον χώρο ανάμεσα σε ίχνος και σκιά, σώμα και πνοή, λογική και πείραμα, μελέτη και ατύχημα, συνειδητότητα και υποσυνείδητο, χρησιμοποιώντας ως όχημα το σεντόνι ως ύλη, εικόνα, έννοια.»

Η Μαρία Φραγκουδάκη, επηρεασμένη από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα, εξετάζει τις δύο έννοιες της Ελευθερίας: αυτό που υφίσταται και εκείνο που φαίνεται. Ερευνά ακατάπαυστα τα διπλά νοήματα. Παίζει με το συνειδητό και το υποσυνείδητο, το θετικό και το αρνητικό, αφήνοντας την τελική κρίση στους θεατές της.

Σχετικά με τη Μαρία Φραγκουδάκη

www.mariafragoudaki.com

Γεννήθηκε το 1983, στην Αθήνα. Έχοντας ως βάση της τη Νέα Υόρκη, εμπλέκει μια ποικιλία οπτικών γλωσσών, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, ο χορός και η περφόρμανς, και δημιουργεί αφηγήσεις που ζωντανεύουν, χρησιμοποιώντας υλικά που περιλαμβάνουν ύφασμα, γύψο και χρώμα. Εμπνεόμενη από το καλλιτεχνικό κίνη- μα της δεκαετίας του 1960 που έγινε γνωστό ως Process Art, η εικαστικός άρχισε να εστιάζει πια όχι μόνο στη χρήση του χρώματος, αλλά και στα ίδια τα υλικά και στον τρόπο που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς και με τον χώρο. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων των Summer Exhibition στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου, FORM/Less στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Scope Miami, Scope Basel, καθώς και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από το 2012 που ζει στη Νέα Υόρκη, έχει παρακολουθήσει τρία art residencies στο Πανεπιστήμιο, School of Visual Arts της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί δίπλα στον Donald Sheridan, master printer του Andy Warhol, καθώς και δίπλα στον Andrew Ginzel, έναν σύγχρονο Αμερικανό καλλιτέχνη, γνωστό για τα μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης του σε δημόσιο χώρο και για τις εγκαταστάσεις του. Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε διεθνείς ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές συμπεριλαμβανομένης της Google.

#bedsheets2017

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Για περισσότερες πληροφορίες:

 https://www.mariafragoudaki.com/upcoming/

 https://drive.google.com/drive/folders/0B7FMNW9Nkot0Nkx4MlIxeDVyTEE

Πληροφορίες Κοινού

Χώρος: S.G. Art Gallery | Κλεομένους 2, Κολωνάκι | St George Lycabettus Hotel | Αθήνα

Εγκαίνια: Παρασκευή, 5 Μαΐου  2017, 8:00 μ.μ.

Διάρκεια Έκθεσης:  5 – 27 Μαΐου , 2017

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη & Σάββατο: 11:00 –  16:00

Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00 – 14:00 & 18:00 –  21:00,

Επικοινωνία: Τηλ.: 210 7290875,  [email protected]

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή