Θραύσματα και λείψανα ονείρων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλων διαστάσεων έργα της Ειρήνης Ηλιοπούλου ορίζουν τις πύλες ενός κόσμου. Αλλεπάλληλες εκδοχές από ουτοπικές «Αρκαδίες», λειμώνες με σκοτεινές κόγχες που ποτίζονται από λίμνες απροσδιόριστου βάθους και από ποταμούς χωρίς πηγές και χωρίς εκβολές, το σύμπαν της Ειρήνης Ηλιοπούλου είναι ο ορισμός της αλληγορικής αναπαράστασης. Αυτό το σύμπαν το κατέχει, το διαστέλλει, το δικαιώνει.

Στέκεται κανείς μπροστά στη «ζωγραφική», γιατί πέρα από την εύληπτη σε πρώτο επίπεδο, αλλά σκοτεινή και ανατρεπτική εν πολλοίς θεματογραφία, είναι σαφές ότι προέχει η τέχνη της σύνθεσης. Η Ειρήνη Ηλιοπούλου παρουσιάζει τα νέα της έργα στην ena contemporary/kaplanon galleries (Βαλαωρίτου 9γ), αυτά που είχαν πρόσφατα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο περίπτερό τους στην Art Athina οι kaplanon galleries. Είναι έργα που σε υποβάλλουν, σχεδόν υπνωτιστικά, καθώς οι μεγάλες διαστάσεις επιτρέπουν την εναλλαγή της απόστασης και της μικροπαρατήρησης, αναζητώντας τα «κρυφά θέματα», όπως ανιχνεύει κανείς μια μινιατούρα σε ένα αχανές τοπίο ονείρου. Τέτοια είναι η συνθετική και σκηνοθετική ικανότητα.

Η Ειρήνη Ηλιοπούλου έχει αναδείξει τον χειρισμό του χρώματος σε δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό της, καθώς τα βαθιά πράσινα και γαλάζια, σε όλη την γκάμα των δυνατοτήτων τους, από το κυπαρισσί σχεδόν μαύρο ώς το σμαραγδί και από το βαθύ κυανούν ώς το τιρκουάζ, πασπαλισμένα και διάστικτα με κίτρινες, μαβιές ή ροζ μικρές «φλόγες», υπηρετούν τις διαδοχικές προβολές της φαντασίας, σαν μεγεθυσμένες οφθαλμαπάτες.

Θραύσματα από απωθημένες επιθυμίες και λείψανα από μισοσβησμένα όνειρα ανασυντίθενται σε αρχιτεκτονημένα τοπία χωρίς γεωμετρία, αλλά με υποθετικές κοιλότητες και αφανείς δίνες. Η ιδρυτική συνθήκη της ημιδιαφάνειας, μέσα σε ένα φαινομενικά αδιατάρακτο κόσμο, επιτρέπει την υποδοχή στοιχείων γκροτέσκ. Διακριτικά, ταράσσουν την ευδαιμονία, και οι μορφές τους, βρέφη και νήπια, αμνοί και βοοειδή, συγκροτούν χωρίς πλέον ενδοιασμούς μια νέα οξύμωρη συνθήκη ευφορίας και σκότους. Φοβίες και σκιές, θαμπωμένοι εφιάλτες και φωτεινά όνειρα συγκατοικούν. Συνδέονται από τη ροή του νερού και τις φωλιές των δέντρων.

Στον κόσμο της Ειρήνης Ηλιοπούλου υπονοούνται τα μυστικά πλάσματα που ζουν στο ημίφως της αλήθειας. Νύμφες, νάρκισσοι, ξόανα, ημίθεοι, αμφίβια, ιχθύες και πτηνά, άνθη και δέντρα, ημιαυτόνομοι θεοί των δασών και πρίγκιπες του σκότους και του βυθού ενοικούν στα έργα της χωρίς να είναι πάντα ορατές οντότητες. Ψιθυρίζουν τραγούδια που μεταφράζονται σε ροή ποταμών.

Χάρηκα τη θέαση και τη μετάληψη από μια ζωγραφική με αφετηρία και στόχευση και πλήρη έλεγχο του υλικού. Καίριο και το κείμενο του Νίκου Γ. Μαστροπαύλου που συνοδεύει τον κατάλογο.

​​«Δάσος της βροχής». Αίθουσα τέχνης ena contemporary/kaplanon galleries, Βαλαωρίτου 9γ. Εως 1η Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT