Φρ. Γκέρι: Ενας Οδυσσέας των καιρών μας

Φρ. Γκέρι: Ενας Οδυσσέας των καιρών μας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φρανκ Γκέρι είναι μια ξεχωριστή κατηγορία στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Εκλεκτικιστής με τον δικό του τρόπο, πολυδιάστατος, διψασμένος για ποικιλία σε φόρμες και σχήματα, επιδιώκει να μετατρέψει σε αρχιτεκτονική τα πιο καθημερινά ή ταπεινά υλικά, όπως το τζάμι ή το σύρμα, και να τα επανεντάξει στη ζωή της πόλης μέσα από μιαν εντελώς νέα οπτική. Φέρνει τη μνημειακή αρχιτεκτονική στην ανθρώπινη κλίμακα με τη διάσπαση των όγκων σε πολλά μικρά κομμάτια. Καθρεφτίζει το χρώμα, το ύφος και το φως της πόλης και του περιβάλλοντος χώρου μέσα στα υλικά με τα οποία «ντύνει» τα κτίρια: το τιτάνιο στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο επιλέχθηκε για να αντανακλά το φως της (μουντής) πόλης· το κτίριο του Γουόλτ Ντίσνεϊ στο Λος Αντζελες επιλέχθηκε σε γκρι τόνο για να εκφράζει τη βιομηχανικότητα της πόλης· το γυαλί στο Ιδρυμα Λουί Βουιτόν χρησιμοποιήθηκε για να αντανακλά το χρώμα του νερού και να διαπερνάται από το πράσινο του κήπου της Βουλώνης.

Ο Γκέρι είναι ίσως ο σύγχρονος αρχιτέκτονας που αξιοποίησε περισσότερο από όλους και από την πρώτη στιγμή τις δυνατότητες του υπολογιστή στο σχέδιο και στον υπολογισμό με ακρίβεια των οργανικών όγκων, καθώς και της αναπαραγωγής των οπτικών εφέ πάνω στα υλικά. Ταυτόχρονα, χρησιμοποίησε την τεχνολογία σε όλο το μεγαλείο της: υψηλής ποιότητας οικολογικά συστήματα ενεργειακής οικονομίας και απορροής υδάτων, προδιαγραφές για τον σεβασμό του περιβάλλοντος και ανακυκλώσιμα υλικά ανήκουν στους κανόνες του σχεδιασμού του.

Τα κτίριά του σημαδεύουν τις πόλεις με αναφορές στην ιστορία του τόπου, δημιουργώντας νέους πόλους αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Μπορεί συχνά να χαρακτηρίστηκε φλύαρος, πομπώδης και επιφανειακός, στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένας Οδυσσέας της αρχιτεκτονικής και για πολλούς ο μεγαλύτερος εν ζωή αρχιτέκτονας.

* Η δρ Μαρούσκα Τριαντάρη είναι αρχιτέκτων – πολεοδόμος, επικεφαλής των εκδόσεων Κουκουνάρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή