Η ομορφιά, αλλά και η τραγική πλευρά της Ευρώπης, σε 54 περσόνες

Η ομορφιά, αλλά και η τραγική πλευρά της Ευρώπης, σε 54 περσόνες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικαστική έκθεση «Ευρώπη, Ευρώπη!» της ζωγράφου Μαρίνας Πετρή εγκαινιάζεται αύριο (19/3) στο Iδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Η Μαρίνα Πετρή γεννήθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας το 1961 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τους Δ. Μυταρά, Γ. Μαυροΐδη και Γ. Μόραλη. Στο ίδιο τμήμα παρακολούθησε γλυπτική και στη συνέχεια σπούδασε ζωγραφική στο Royal College of Art του Λονδίνου, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Η καταγόμενη από τη Μύκονο καλλιτέχνις, η οποία σε κάθε της έργο εκφράζει μια ολοκληρωμένη άποψη με τόλμη και ευρηματικότητα, καταθέτει τόσο την ομορφιά όσο και την τραγική πλευρά της Ευρώπης σε 54 περσόνες. Μέσα τους παρελαύνουν ο πόλεμος, η ιστορία, ο μύθος, η φιλοσοφία, η ομορφιά, ο πλούτος της διαφορετικότητας, η γιορτή, η ξεγνοιασιά, η πολυτέλεια, καθώς και η απαρχή της εδραίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Ευρώπη γηραιά, στην οποία ο κόσμος διψά για φιλική μεταχείριση και για αλληλεγγύη, τη στιγμή, μάλιστα, που βλέπει με στενοχώρια και απελπισία τη συρρίκνωση του ευρωπαϊκού οράματος και την κυνική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων εκ μέρους των χωρών της κατ’ όνομα Ενωμένης Ευρώπης. Aλλωστε, η ευρωπαϊκή ένωση διακρίθηκε από μια ατελή διεύρυνση, αλλά δεν πέτυχε την περαιτέρω εμβάθυνση και εμπέδωση των μεταπολεμικών αξιών της ειρήνης και της κοινής προόδου. Η ζωγράφος θυμώνει με την αδράνεια του κόσμου, που συχνά λησμονεί το έτος 1941, όταν μια όαση ελπίδας και ανάτασης βρέθηκε σε ένα χαρτί από τσιγάρα, πάνω στο οποίο οι φυλακισμένοι από τον Μουσολίνι, Αλτιέρο Σπινέλι και Ερνέστο Ρος, έγραψαν το γνωστό «Μanifesto Ventotene» για μια ενωμένη Ευρώπη.

Τα έργα της Πετρή είναι ένα παιχνίδι από ηλεκτρονικό κολάζ εικόνων, με πλούσιες εικαστικές μανιέρες, χαρά, πόνο, απογοήτευση, αισιοδοξία, έρωτα, θάνατο, θεούς και δαίμονες. Η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της στην καρδιά του Βερολίνου. Πάνω από όλα, κάνει τον θεατή μέτοχο σε απόψεις, σκέψεις και συναισθήματα και δίνει σειρά απαντήσεων σε ερωτήματα που ίσως δεν θα σκεφτόμαστε ποτέ. Προλογίζουν ο φιλότεχνος Δημήτρης Λυμπέρης και η Ελένη Γρυπάρη, πρώην αντιπρόεδρος των νέων Ευρωπαίων φεντεραλιστών και μέλος της ομοσπονδιακής επιτροπής Ευρώπης. Η καλλιτέχνις θα επικοινωνήσει με τους επισκέπτες μέσω ενός αλλιώτικου δρωμένου που παραπέμπει στην Ευρώπη που αγαπήσαμε.

​​Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15/4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή